Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga 2012-2013 Ősz – Értékelő 5. rész: Szombathelyi Haladás – Középszerűségre ítélve

Tizenhatrészes sorozatban értékeljük az NB I-es bajnokság tizenhat résztvevőjét. Az ötödik részben a Haladás együttesével foglalkozunk. A keretek erőssége mellett a teljesítményt, valamint az anyagi és egyéb nehézségeket is megpróbáljuk elemezni. Illetve az edzők hatását az adott csapatra.

12. Haladás 15 4 5 6 19-16 +3 17

Szombathelyen a nyugalom az úr, eltekintve kisebb problémáktól. Itt elsősorban Kenesei Krisztián és Artner Tamás edző közötti feszültségről, valamint Korolovszky Gábor teljesítménye miatti száműzetése a második csapathoz. Ugyanez történt Keneseivel is, ám ő az Újpest elleni meccsen produkált gólörömével vívta ki ezt a „jutalmat”. Eddig nem szerepelt túl jól a zöld-fehér együttes, ami betudható talán annak, hogy az idei szezonban – szakítva az eddigi gyakorlattal – légióst nem találunk a keretben. Ellenben jó pár akadémista, és rutinos, sokat megélt játékos alkotja a közösséget. Korábbi és jelenlegi felnőtt, valamint utánpótlás-válogatottakat is foglalkoztat a klub, így például Halmosi Péter, Guzmics Richárd is felnőtt válogatott, míg Horváth András, Korolovszky és Kenesei korábban már pályára lépett címeres mezben. Az utánpótlás nemzeti csapatokban játszik rendszeresen Radó András, Ugrai Roland, Iszlai Bence, Kulcsár Kornél illetve Iszlai Bence. Imígyen pedig olyan közösség alakult ki, amely joggal pályázhatna az első öt hely valamelyikére, de legalábbis az élmezőnyért kellene harcolnia.

A keret:

A nevek alapján minimum elvárás lehetne az első nyolcba kerülés, ám az ősszel mindössze a tizenharmadik pozíciót foglalja el a szombathelyi alakulat. A tavalyi szezon második felében berobban Kovács István már a Videotont erősíti, míg a légiósok egytől-egyig távoztak, így jobbára a klub második csapatától, és az Illés Akadémiáról kerültek fel az első kerethez. Ugyanakkor Két rutinos oszlopa a szezon első felének végén kényszerűségből a második csapat edzéseit látogathatja különböző okok miatt.

Kapusok: Rózsa Dániel személyében saját nevelésű játékos véd, immár évek óta. 2004 tavaszán mutatkozott be csapatában, és csak a szombathelyieknél töltötte eddigi karrierjét. Megbízható kapusról van szó, aki képes bravúrokra is, ám olykor kisebb bizonytalanságai is akadtak. Mérkőzés még rajta nem ment el az ősszel. Mögötte Gőcze Gergő és Mursits Roland személyében szintén két saját nevelésű fiatal vár bevetésre. A huszonnyolc esztendős Rózsa hosszú évekre megoldotta a kapuskérdést. Itt váltásra nincs oka Artner Tamásnak.

Védelem: A hátsó alakzat a megbízhatóságra és az állandóságra épül. Többen vannak, akik kötődnek a klubhoz, főleg a saját nevelésű játékosok, akik közül Guzmics Richárd, Schimmer Szabolcs csak a vasiak mezét viselte. Az őszi szezonban hol sérülés, hol pedig eltiltás miatt volt kénytelen megbontani a védőnégyest Artner. Ennek ellenére a tizenhat kapott gól még jónak is számít. A téli átigazolási időszakban nem valószínű a nagy mozgás, hiszen a középpályáról bármikor lehet pótolni az esetleges hiányzókat.

Középpálya: Utánpótlásválogatottak többsége alkotja ezt a sort. Kiegészülve néhány tapasztalt „rókával”. Éppen ez az a területe a csapatnak, amely az ősszel többet bizonytalankodott, mint általában. Ugyan voltak jó meccseik a középpályásoknak, ám ezek nem tartottak ki hosszabb ideig, aminek következtében hullámzó volt a Hali teljesítménye. Így mindenképpen kell két-három játékos, főleg támadáshoz értő futballista, mert több a védekező típusú középpályása a Haladásnak. Itt is jellemző, ami a védelemre, hogy sokszor a támadósorból tesz be embert a szakvezető.

Támadók: Kenesei Krisztián hiányában a fiataloké a jövő. Artner Tamás az ősz második felében már csak csereként számított a rutinos csatárra, majd egy buta gólöröm miatt – Kenesei leült a kispadra és magtapsolta magát – a második együtteshez irányította. Radó András a jövő embere, aki tavasszal robbant be a köztudatba, és immár egyre jobban bebetonozza helyét a kezdőcsapatban, támadó, mégis sokszor a középpálya széléről kell beindulnia, ami nem biztos, hogy kibontakoztatja képességeit. Rajta kívűl a nem éppen gólerősségéről híres Andorka Péter és szintén saját nevelésű Ugrai Roland valamint a tartalékcsapatból kiemelt Czafit Richárd vár bevetésre.

Konklúzió: Hosszú idő után van olyan szombathelyi csapat, ahol nincsenek légiósok, és jobbára saját nevelésű futballisták adják a csapat magját. Amennyiben a közeljövőben beérnek, kiteljesednek a fiatalok – főleg Radó, Ugrai és Kulcsár Kornél – nagyon szép karrier várhat rájuk. És külföldön is megállják majd a helyüket. Addig pedig keményen kell dolgozniuk. Keneseire pedig mindenképp szüksége van az együttesnek, igaz a támadónak is be kell látnia, hogy harmincöt évesen már nem az övé a jövő.

Anyagi lehetőségek:

Sokszor lehetett hallani apróbb csúszásokról a fizetések kapcsán, ám eddig senki sem panaszkodott. Erre az évre előirányzott költségvetést tudja tartani a klubvezetés, illetve a közvetítésekből és a TAO-támogatásból, valamint a szponzoroktól és a jegybevételből összejön akkora összeg, amelyből tovább tudják fejleszteni az akadémiát, valamint kis részletekben a stadiont is.

Egyéb nehézségek:

A legnagyobb probléma a sérülések és eltiltások tekintetében számba kell venni, hogy nem sok rutinos játékossal számolhat Artner Tamás, hiába bő a keret.

Az edző:

Artner Tamás ős-szombathelyinek számít, hiszen többször is ült a kispadon már. Ismeri közeget, a játékosok nagy részével is dolgozott már együtt az utánpótláscsapatoknál is, így pedig nem nehéz a szakmai munkát felügyelni. Ám a nehezebben kezelhető játékosokkal is meg tudja értetni magát – kivétel az a bizonyos Kenesei affér. Mindenki beállt a sorba, eddig azonban csak a tizenkettedik pozícióra elég ez a teljesítmény.

A csapat statisztikái az első 15 fordulóban:

Házi góllista: Kenesei Krisztián 6 gól; Iszlai Bence 4 gól; Andorka Péter 3 gól; Halmosi Péter, Radó András 2-2 gól; Nagy Dániel, Ugrai Roland 1-1 gól

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 4 mérkőzés: 1 és 4. forduló között

Leghosszabb vereségsorozat: 3 mérkőzés: 5 és 7. forduló között

Leghosszabb kapott gól nélküli sorozat: 2 mérkőzés: 3. és 4. forduló: Siófok 3-0, Diósgyőr 0-0

Leghosszabb lőtt gól nélküli sorozat: 2 mérkőzés: 9. és 10. forduló: DVSC 0-2, Kaposvár 0-0.

Lombard Pápa: https://www.fociclub.hu/?p=8395
Paksi FC: https://www.fociclub.hu/?p=8360
Egri FC: https://www.fociclub.hu/?p=8320
FGSZ Siófok: https://www.fociclub.hu/?p=8310

Gavalovits Sándor