Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Konf. Kupa: Gázolás a spanyol – tahiti meccsen! – Torres mesternégyest szerzett! – videóval

Csütörtökön már a B csoport együttesei is pályára léptek, a Konföderációs Kupa csoportfázisának második körében. A világ legjobbjaként számon tartott spanyolok csaptak össze, a torna pofozógépével, Tahitival.

Már a Nigéria elleni meccsén is kihangsúlyoztuk, hogy Tahiti válogatottja teljesen más szintet képvisel, a nyolccsapatos torna mezőnyében. Ennek megfelelően kellett ezt a találkozót is kezelni. Mégis, aki nézte a mérkőzést, túl lépve az MTVA élet buktatóin, az a személy azt gondolhatta, hogy egy tenisz meccset néz. Hogy mégis miért? Nos, általában a sportok királyának mérkőzésein szoktak a független nézők minduntalan az esélytelen játékosnak, gyakran már-már sértő módon szurkolni. Így történt ez a Rio de Janeiro-ban rendezett találkozón is.

Az algériai Djamel Haimoudi vezette mérkőzés ugyan a várakozásoknak megfelelően kezdődött: a világbajnok gárda már az ötödik percben vezetéshez jutott, Fernando Torres találatával. A továbbiakban vicces volt látni, ahogy a brazil szurkolók felélénkültek, mihelyst egy-egy tahiti ellenakció kezdett el kibontakozni. Ám természetesen nem sok valós lehetőség adódott Vahiruáék előtt. A „tartalékosan” felálló spanyolok a jelek szerint több taktika formációt is gyakoroltak, ugyanis következő góljukig nem igazán erőltették még a támadásokat sem, a meggyőző mezőnyfölényük ellenére. A 31. percben aztán megduplázták előnyüket Vicente del Bosqué fiai, David Silva révén. Sőt, pillanatokon belül már Torres duplázott. És még nem volt vége a félidőnek: a meccset szinte teljesen komolytalanul vevő európai csillagok még egyszer betaláltak. A „tettes” David Villa volt, aki Silva passzában botlott meg kis híján, ám végül mégis beverte a negyediket csapatától.

A második félidőben hamar folytatódott a hispán henger: a 48. minutumban David Villa is duplázni tudott. Alig tíz perccel később pedig már hat volt a gólkülönbség! A Chelsea játékosa, Fernando Torres már mesterhármasnál járt, a szünet után beállt Jésus Navas passzát gólra váltva. A Barca 7-ese természetesen nem nagyon akart lemaradni, így a 64. percben ismét bevette, az erejével már nagyon elkészült „vendégek” ketrecét. Két perccel később már szinte a „Vörös Fúria” tagjainak is könny szökhetett a szemébe, amikor Juan Mata már a nyolcadik gólt szerezte. És még milyen messze volt a vége. A 77. minutumban már mindenki elkönyvelte a 9-0-t, ám Fernando Torres elvétette az egyébként jogosan megítélt büntetőt, egy tahiti kezezés után. Azonban a korábbi években gólínségben szenvedő csatár hamarosan akcióból került helyzetbe, és már nem hibázott. Na itt volt meg a 9-0! Már csak egy találat kellet ahhoz, hogy Tahiti nemzeti csapata, történetének legnagyobb vereségét szenvedje el, a 2004-es Új-Zéland elleni 10-1-et felülmúlva. A 89. percben így fontos pillanat következett be: David Silva személy szerinti második gólja a 10-0-t jelentette. A meccs utolsó pillanata pedig ironikus módon mindent elmondott a két csapatról: Vahirua ügyesen indította egyik társát, ám hiába, az óceániai kiscsapat aktuális támadója hibázott, most éppen a lesre nem figyelt .

A spanyol válogatott, takaréklángon égve, de így is simán nyert, és már most tovább jutott. Tegyük hozzá nem volt semmi, ahogy a tahitik lefújás után megköszönték a brazil drukkerek bíztatását, óriási üdvrivalgás közepette.

SpanyolországTahiti 10-0 (4-0)
Vezette: Djamel Haimoudi (algériai)
Spanyolország: Reina – Monreal, R. Albiol, S. Ramos (Navas, a szünetben), Azpilicueta – D. Silva, Martínez, Cazorla (Iniesta, 76. perc)– Villa, Torres, Mata (Fabregas, 69.).
Tahiti: Roche – Lemaire (Vero, 73. perc), J. Tehau, Vallar, Ludivion, Aitamai – Chong Heu, Caroine, Bourebare (L. Tehau, 69.), Vahirua – A. Tehau (T. Tehau, 53.).
Gólszerzők: Torres (5., 33., 57., 78. perc), D. Silva (31., 89.), Villa (39., 49., 64.), Mata (66.)
Sárgalapok: Cazorla (45. perc)

A ‘B’ csoport állása:
1. Spanyolország 1 2 0 0 12-1 6 pont
2. Nigéria 1 1 0 0 6-1 3 pont
3. Uruguay 1 0 0 1 1-2 0 pont
4. Tahiti 2 0 0 2 1-16 0 pont 


Balogh József