Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Konf. Kupa: Drámai végjátékkal lett bronzérmes Olaszország…

Itaipava Arena Fonte Nova stadionban került megrendezésre a 2013-as Konföderációs kupa bronzmeccse, ahol Uruguay nemzeti alakulata Olaszország válogatottja ellen lépett pályára. A dél- amerikai válogatott futballistái a Brazíliával való alulmaradás után igencsak bizonyítani szerettek volna a szurkolóknak azzal, hogy felülkerekednek az Olaszokon, ám ez nem sikerült, hiszen nem bírtak a teherrel a büntetők rúgás során.

Uruguay két győzelemmel, és a VB győztes spanyolok elleni vereséggel léptek tovább a csoportkörökből. Az elődöntőben a “szomszédok” ellen kellett megméretni erejüket, akik ellen bár néhol fölényesen, bátran, gólra törően játszottak, mégis kiestek. Csak úgy, mint az Olasz gárda, akik 120 percig kergették a labdát, és még akkor sem sikerült eldönteni a spanyolok ellen vívott párharcot,  így jöhettek a tizenegyesek. Mindenki acél ideggel végezte el a büntetőket, leszámítva Bonuccit, akin eluralkodott a nyomás és a kapu fölé bikázta a lasztit, ezzel eldöntve azt is, hogy a döntőben az ibériaiak lesznek.

A bronzmérkőzés első félidejének a tizenöt perce elsősorban Olasz fölényben telt el. Az első komolyabb helyzetig 9 percet kellett várnunk, ekkor ugyanis Olaszország játékosa, Giorgio Chiellini fejelt a(z) Uruguay kapuja mellé. Két perccel később újra próbálkozott a csizmaország válogatottja, ez idő tájt Daniele De Rossi lövése kerülte el a kaput. A 12. minutumban megszületett az első uruguayi kapura lövés is, Diego Forlán által, de nem változott az eredmény. Három perccel később Antonio Candreva, Olaszország csapatának játékosa lőtt kapura, találat azonban nem esett. A félidő félénél azonban már gólt is jegyezhettünk, ugyanis a 24. percben Davide Astori szerezte meg a vezetést Olaszország gárdájának, az eredmény így lett 1 – 0.

Hat perccel később majdnem egyenlített a dél- amerikai válogatott, ugyanis Diego Forlan találta el a kaput, gól azonban nem született. A vezető olasz találat után, az “uruk” át vették a mérkőzés irányítását, és egyre több helyzetet dolgoztak ki. A 39. minutumban Diego Forlan lövése után nagy helyzet alakult ki Salvador városában, a gól azonban továbbra is elmaradt. Így 1-0-ás Olasz vezetéssel vonultak öltözőbe a felek.

Tizenöt percnyi pihenés és taktika átbeszélés után folytatódott a bronz mérkőzés, immáron a második játékrésszel. Az első komolyabb kapura lövés a 55. percben született meg a(z) Arena Fonte Nova stadionban, ugyanis Egidio Arevalo lőtt kapura, ám az eredmény továbbra sem nem változott. Három perccel később végre megtört az uruguayi válogatott jege, hiszen Edinson Cavani gólja által sikerült egalizálniuk a találkozót, 1-1! Kezdődhetett minden előröl. Tíz perccel az egyenlítés után jöhetett volna a vezető gól Uruguay csapatának, ám Diego Forlán kísérletéből nem született találat, így maradt minden. Ám ami nem sikerült Forlánéknak, az igen Olaszországnak, ugyanis a 73. percben Diamanti találatával újra vezetést szerzett a 2012-es EB ezüstérmes válogatott és már csak egy bő 20 percet kellett volna kihúzniuk a bronz érem megnyeréséig, 1-2! Azonban ez nem sikerült, ugyanis 5 perccel később Edinson Cavani duplájával egalizálták a meccset a dél- amerikaiak, 2-2! Voltak még helyzetek a rendes játékidő alatt, ám gól már nem született, így nem maradt hát más, mint a kétszer 15 perces hosszabbítás.

Olaszország tehát nem úszta meg 90 perccel a találkozót, csak úgy, mint a spanyolok ellen, tovább kellett izzadniuk a sikerért.

Az első negyedóra komolyabb helyzetek nélkül telt el. Ennek értelmében egy röpke pihenő után, rögtön folytatódott a második 15 perc, ami egy sorsfordulat volt Olaszország számára, ugyanis a 110. percben Riccardo Montolivo megkapta Djamel Haimoudi játékvezetőtől a második sárga lapját is, ami tudjuk, hogy mit jelent. Tíz perccel a vége előtt, tehát 10 emberre fogyatkozott az olasz válogatott, ám Uruguay alakulata nem élt ezzel az előnnyel, pedig számtalanszor meglett volna az esély a meccs eldöntésére, hiszen percenként rugdosták a lasztit Buffon kapujára, gól azonban nem született. A 120. minutumban majdnem meglett a győztes gól Walter Gargano lövése által, mely kaput talált, azonban az eredmény változatlan maradt. Ez volt az utolsó komolyabb esemény, a mérkőzésen. Nem sikerült dőlőre jutniuk a csapatoknak, jöhetett a drámai befejezés, a tizenegyesek.

Nincs laca-faca, 11 méterről el kell találni úgy a kaput, hogy az gól legyen.

A büntetőrúgást Uruguay kezdte el, és Diego Forlán állt oda először a labdához. Ám csak úgy, mint a Brazilok ellen, most is elvétette. Elképesztő. 0-0!
Olaszország következett, Alberto Aquilani által, aki értékesítette a büntetőt. 0-1!
Edinson Cavani, Uruguay kiválósága javította Forlán hibáját és belőtte. 1-1!
Stephan El Shaarawy is sikeres volt tizenegyről. 1-2!
Luis Suarez úgyszintén nem hibázott. 2-2!
Olaszország csapatából Mattia De Sciglio állt oda a labdához, de nem bírt a rá nehezedő nyomással és elvétette. Most már egy- egy a hibapontok száma, marad a 2-2!
Hihetetlen, hogy nem éltek a lehetőségeikkel az uruguayiak, hisz újabb tizenegyest vétettek, ezúttal Martin Caceres hagyta ki 11 méterről. Továbbra is 2-2!
Olaszország csapatból azonban Emanuele Giaccherini betalált a kapuba, ezzel ismét vezetnek az olaszok. 2-3!
Eszméletlen, hogy nem bírtak a teherrel a dél- amerikai játékosok és Walter Gargano is elvétette, ezzel marad a 2-3, és nyert Olaszország, 4-5-s végeredménnyel.

Hatalmas drámai mecsen, nem bírtak a nyomással Brazília szomszédai, így a 2013-as Konföderációs Kupa BRONZÉRMESE: Olaszország lett, még úgyis, hogy Balotelli és Abate játékát is mellőzniük kellett, sőt 10 perccel a 30 perces hosszabbítás vége előtt emberhátrányba is kerültek, de megálltak a lábukon. A FociClub ezúttal is gratulál nekik. Buffon pedig ismét demonstrálta, hogy mekkora kapus, hiszen 3 büntetőt is megfogott.

Kedves olvasók, ne feledjék, a döntő még hátra van, bár embertelen időpontban, de fantasztikus mérkőzés vár ránk, pontosan éjfélkor.

Uruguay Olaszország 2-3 (2-2)
Itaipava Arena Fonte Nova
Vezette: Djamel Haïmoudi (algériai)
Uruguay: Muslera- Caceres, Godin, Lugano, Pereira (Pereira A. 81. perc), Rodriguez (González 56. perc), Gargano, Arevalo (Perez 106. perc), Forlán, Cavani, Suárez.
Olaszország: Buffon- De Sciglio, Chiellini, Astori (Bonucci 95. perc), Maggio, Montolivo, De Rossi ( Aquilani 70. perc), Candreva, Diamanti (Giaccherini 82. perc), Gilardino, El Shaarawy.
Gólszerzők: Astori (24. perc) Cavani (58. és 78. perc) illetve Diamanti (73. perc).
Sárga lapok: Pereira (8. perc), Chiellini (55. perc), Suarez (61. perc), Montolivo (82. és 110. perc).
Piros lapok: Montolivo (110. perc)

Lakatos Miklós