Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Honosítsunk, mert le fogunk maradni róluk!

Manapság az egész világon mindennapos dolognak számít a sportolók honosítása. Ez nincs másképp a labdarúgásban sem, mert egyre több labdarúgó talál új „hazát” magának. Erre legjobb példa az Atlético Madrid csatárának Diego Costanak az esete. Márciusban még a Brazil válogatottban lépett pályára Oroszország legjobbjai ellen, novemberben már spanyol címeres mezben láthatjuk pályára lépni, pedig a Világ- és Európa-bajnok hispánok valószínűleg nem lennének gyengébbek nélküle sem. 

Honosított sportolók Magyarországon
Az első honosított sportolók a volt Szovjetúnió területéről érkeztek az 1990-es évek elején Zubjuk Igor és Zsitnyikov Jurij személyében. A két kézilabdázó a CSZKA Moszkvától igazolt Veszprémbe, mivel hazájuk szövetségi kapitánya nem számoltak velük, állampolgárságuk megszerzését követően bemutatkoztak a magyar válogatottban. Őket nem sokkal követte Pérez Carlos, Vladimir Rivero Hernández, Diaz Ívo és Radulovics Bojana. Utólag elmondható, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség kiválóan „igazolt” játékosokat a nemzeti csapatba. Ugyan csak jó fogás volt a szerb-horvát származású kajakozó Janics Natasa, a vízilabdakapus Gergely István, illetve a két súlyemelő, Czanka Attila és Feri Attila.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szabályozásai miatt, azonban a Magyar Labdarúgó Szövetség ezzel a lehetőséggel nem élhetett. A FIFA úgy próbálta megakadályozni a nemzeti csapatok közötti „átigazolást”, hogy egy labdarúgó csak egy nemzet színeiben léphetett pályára, beleértve az utánpótlás válogatottakat is. Ennek tudható be, hogy az elmúlt 15 évben mindössze három játékost honosítottunk Vasile Miriuta, Leandro és Nemanja Nikolics személyében.

Vasvári Gábriel

Napjainkban a szabályok sokkal lazábbak, már-már „bárkiből lehet bármi”. FIFA azon játékosok mozgásterét korlátozza mindössze, akik már pályára léptek tétmeccsen egy adott nemzeti válogatottban. Figyelembe véve a FIFA szabályokat, kort és a játékosokban rejlő potenciált, magyar származású és nemzetiségű labdarúgók után kutattam a szomszédos országokban.

Románia
Bicfalvi Erik nagykárolyi születésű támadó középpályás négy éven keresztül a Steaua Bukarest meghatározó játékosa volt. Jelenleg az ukrán bajnokságban szereplő Volyn Lutsk alkalmazásában áll. Bicfalvi menedzserén keresztül már jelezte, hogy elfogadná a magyar szövetség hívását.
Transfermarkt.de: http://www.transfermarkt.de/de/eric-bicfalvi/profil/spieler_46504.html

Vasvári Gábriel– a 27 esztendős középső középpályás Zilahban született, jelenleg a román első osztályban szereplő FC Botosani labdarúgója és csapatkapitánya. A csapatban elfoglalt pozícióját a statisztikák kiválóan bizonyítják, az idei szezonban egy percet sem hiányzott a pályáról klubja bajnokiján.
Transfermarkt.de: http://www.transfermarkt.de/de/gabriel-vasvari/profil/spieler_177660.html

Székely Szabolcs– az ACS Poli Temesvár futballistája. A román 1. osztályban 12 meccsen 8 gólt szerzett. Román válogatottban nem lépett pályára. Alternatívát kínál gólínségre. Transfermarkt.de: http://www.transfermarkt.de/de/szabolcs-szekely/profil/spieler_48908.html

Kiss Fülöp

Szlovákia
Gyömbér Norbert– a nagyrőcei születésű 21 esztendős középső védő jelenleg a Catania Calcio csapatát erősíti. Az olasz egyesület 800.000 €-t fizetett a Dukla Banská Bystricanak a játékos játékjogáért idén nyáron. Gyömbér a szlovák U21-es válogatott csapatkapitánya, a szlovák szövetség bizonyára nagyon ragaszkodik hozzá. Nehéz lesz megszerezni, de nagy fogás lenne.  Transfermarkt.de: http://www.transfermarkt.de/de/norbert-gyoember/profil/spieler_205054.html

Kiss Filip 23 éves dunaszerdahelyi származású labdarúgó jelenleg a Premier Leagueben szereplő Cardiff City labdarúgója. A szlovák U21-es válogatott volt csapatkapitányáért a walesi gárda 1.200.000 €-t fizetett a Slovan Bratislavának.

Az Angliában légióskodó játékosnak a FociClub.hu a következő kérdést szegezte:
– Az új magyar szövetségi kapitány meghívóját a válogatottba elfogadnád?
– Kiss Filip: “Soha ne mond, hogy soha”(mosoly)

Transfermarkt.de: http://www.transfermarkt.de/de/filip-kiss/profil/spieler_90360.html

Novota János az osztrák Rapid Wien hálóőre. Évek óta kiválóan véd, több alkalommal is már bizonyította, hogy válogatott szintű kapus. Igaz, talán az Ő posztja az egyetlen, ahol jól állunk, azonban a futball kiszámíthatatlan játék. Szem előtt kell tartani.

A Rapid Wien kapusától a  a FociClub.hu a következőt kérdezte:
– Amennyiben az új kapitány felkeresne/meghívót küldene Neked a magyar válogatottba, elgondolkodnál a lehetőségen?
– Novota János: Úgy érzem nincs mit gondolkodnom a válaszon, nagyon szívesen elfogadnám a meghívást! Emellett tudom, hogy nagyszerű kapusok állnak a szövetségi kapitány rendelkezésére. Mégis megtiszteltetésnek lenne számomra!”

Transfermarkt.de: http://www.transfermarkt.de/de/jan-novota/profil/spieler_50316.html

Magyar Richárd

Ausztria és Svédország  
Farkas Patrick– az U21-es osztrák válogatott jobb oldali védője, Szombathelytől 40 km-re fekvő Felsőőrön (Oberwart) született. Fiatal kora ellenére igazi 
vezéregyénisége csapatának az SV Mattersburgnak, amit csapatkapitányi pozíciója kiválóan tükröz. Nem felejtettük el Garics György esetét, Farkas Patrick megszerzése méltó kárpótlás lenne.  Transfermarkt.de:  http://www.transfermarkt.de/de/patrick-farkas/profil/spieler_81675.htm

Magyar Richárd– a 22 esztendős svéd-magyar kettősállampolgár a svéd Halmstads BK kulcsjátékosává nőtte ki magát. A remek felépítésű középhátvéd a 2013-as évadban mindössze 90 percet hiányzott a csapata bajnoki mérkőzéséről. Szerepelt az U19 és U21-es svéd válogatottban is. Reméljük a felnőttek között már Magyarországot képviseli a jövőben. Transfermarkt.de: http://www.transfermarkt.de/de/richard-magyar/profil/spieler_148727.html

A bemutatott játékosok, akár már az Európa-bajnoki selejtezők során magukra ölthetnék a címeres mezt. Ehhez azonban a MLSZ-nek és az új kapitánynak cselekednie kell! A cikk folytatásában azokat a fiatal tehetségeket mutatom be, akikre érdemes odafigyelni, mert a jövőben meghatározó játékosokká nőhetik ki magukat, honosítást követően pedig magyar sikerekért küzdhetnek.
Darázs Tamás