Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Benfica: Szobrot kapott Guttmann Béla, a klub legendás edzője

A Luz stadionnál újabb magyar érdemelte ki szobrát. A Benfica legendás edzője életnagyságú szobrát pénteken leplezték le.

slbenfica.pt

A ceremónián jelen volt Németh Zsolt, a Külügyminisztérium szakállamtitkára, aki az MTI-nek elmondta, hogy a sikeres szakembert ábrázoló 220 centiméter magas bronzszobrot a két BEK serleggel ábrázolták. Az alkotás a Luz stadion 18-as kapujánál, Fehér Miklós mellszobra mellett áll.

A szobrot Szatmári Juhos László készítette, amint a legendás tréner karjában tartja a két megnyert BEK trófeát. A leleplezést a klub 110 születésnapjára időzítették.

 „Nem vagyok a szavak embere, így beszéljen inkább a szobor. De hogyan lehet megfogalmazni egy szoborban egyszerre a tehetséget, a bölcsességet, az akaratot és a kitartást? Azt hiszem ezek a fogalmak visszaköszönnek Guttmann Béla szobrából, aki immár örökké emlékeztet a múlt sikereire, és reményt ad a jövőbeni győzelmekhez. Ezek a gondolatok foglalkoztattak, miközben elkészítettem ezt az alkotást. Reményeim szerint a szobor jól tükrözi Guttmann személyiségét.” – fogalmazott Szatmári Juhos László szobrász az avatóünnepségen.

Emidio Warrior, portugál sportminiszter emlékezetett, hogy az edző nagy hatással volt mind a Benfica, mind a portugál válogatottra. „Nemcsak a Benficának, de a válogatottnak is sok örömet szerzett itteni munkássága alatt. A régi igazság, hogy a futball összehozza az embereket. A játékospárti mentalitás általa került leginkább a figyelem középpontjába.” – fogalmazott a sportminiszter.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára örömét fejezte ki, hogy részt vehetett Guttmann Béla szobrának felavatásán, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben megmarad a két ország közötti jó kapcsolat. „Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek Guttmann Béla szobrának avatásán. Két dolog ami egyesíti a portugál és a magyar embereket, ezek pedig a szeretet és az érzelmek. E két fontos összetevő a futball világában is létezik. Nem véletlen, hogy a Benfica volt az első bajnok Portugáliában, amely célpontja a magyar edzők voltak. Elég csak ellátogatni a Benfica múzeumában, ahol Fehér Miklós képei megmutatják az egyértelmű kapcsolatot a két nép között. Nem csak a szoboravatóra érkeztem Lisszabonba, hanem, hogy együtt ünnepeljük a Benfica nagyságát.” – mondta Németh Zsolt beszédében.

Konkoly Norbert, Portugália magyar nagykövete hozzátette: „Egy nagykövet dolga, hogy erősítse két ország kapcsolatát, ezért dolgozom, hogy minden területen meghatározó legyen a két ország együttműködése.”

(forrás: slbenfica.pt)

A mű alapjául szolgáló fotó – slbenfica.pt

Guttmann Béla 1900-ban született Budapesten, 1981-ben hunyt el Bécsben. Játékosként négy alkalommal ölthette magára a címeres mezt, edzőként 1961-ben és 1962-ben is Európa csúcsára vezette a lisszaboni klubot. Emellett kétszer nyert portugál bajnokságot, egyszer pedig portugál kupát a „Sasokkal”.

Gavalovits Sándor