Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2016: A visszavágás esélye – Újra a románok ellen

Megejtették a 2016-os EB kvalifikációs csoportjainak sorsolását, a magyar válogatott kiegyensúlyozott hatosba került, ahonnan a továbbjutás elvárható. A VB selejtezők után ismét összecsap válogatottunk Romániával.

Ismét egymással küzdhet a magyar és a román válogatott – maszol.ro

A sorsolás ezúttal rendhagyó volt, hiszen az első kalapba sorolt erős csapatok után sorrendben visszafelé haladva húzták a válogatottakat, így a második kalapra a ceremónia végén került sor. Menet közben kialakultak erős, és kevésbé erős csoportok is, mígnem elérkezett a mieink ideje. Dino Zoff végül az F jelű hatosba sorolt be minket, ahol ekkor már a 2004-es győztes Görögország, Feröer, Észak-Írország, Finnország – március 5-i ellenfelünk – valamint a nagy rivális Románia várt ellenfélre.

A csoportok összetételét elnézve kerülhettünk volna nehezebb csoportba is, bár nézőpont kérdése, mi az erős.

Ami a menetrendet illeti, ezúttal az UEFA egy matematikai képlet segítségével határozza meg a párharcok időpontját, tehát nem a szövetségek képviselői beszélik meg a továbbiakat. A selejtezőkben a francia válogatott is érdekelt lesz, igaz a gallok versenyen kívül játszanak, hiszen rendező országként nem kell selejtezniük ellenben az európai szövetség a ranglistapontok megvédése okán hozta ezt a döntést, valamint, hogy legyen fix meccse a rendezőknek a tornáig.

A címvédő spanyolok ezúttal is egy viszonylag gyengébb csoportot kaptak, habár a hispánok az utóbbi időben nem játszanak valami fényesen, ellenben az eredményeik magukért beszélnek.

Politikai okokból több nemzet sem játszhat egymással, így Gibraltár Spanyolországgal, Oroszország Grúziával illetve Azerbajdzsán Örményországgal, ám a grúzok és az oroszok megbeszélték, hogy vállalnák az egymás elleni párharcot, de a sorsolás szeszélye nem sodorta egymás útjába őket, míg a másik négy együttest sikerült összesorsolni, aminek okán irányítottá vált az adott csoportok kialakítása.

A 2016-os tornára a kilenc csoportelső és a kilenc csoportmásodik, valamint a legjobb csoportharmadik automatikusan kijut a rendező franciák mellé, míg a maradék nyolc harmadik helyezett oda-visszavágós alapon pótselejtezőn dönti el a maradék négy hely sorsát.

Vélemények:
Pintér Attila, szövetségi kapitány (Magyar Rádiónak adott nyilatkozata): „Magyarországon mindig az ellenfelekkel foglalkoznak. Teljesen mindegy, kit sorsoltak mellénk, a fontos az, hogy úgy kell összerakni a válogatottat az adott mérkőzésre, hogy nyerési esélye legyen. Minél több pontot kell szereznünk, hogy esélyünk legyen a továbbjutásra. Ehhez sok közös munkára van szükség. A múltban is mindig akkor volt eredményes a válogatott, amikor sokat tudott együtt dolgozni. A meccsek előtti két napok alatt nem lehet rendesen felkészülni. Minden számításba jöhető játékosra szükségünk van, hiszen formaingadozás és sérülés bármikor közbejöhet, ezért lényeges, hogy a beszállók ismerjék a rendszert és a stratégiát. Jól fel kell készülni az aktuális ellenfélből. A románokat ismerjük a közelmúltból, a finnek is egységes, fegyelmezett csapatot alkotnak, ráadásul velük márciusban is találkozunk. Kérem a szurkolók segítségét is, mi mindent el fogunk követni, hogy bizonyítsunk nekik. Biztos lesz mélypontunk, ezért fontos, hogy maradjon meg a támogatás és adják meg nekünk a sanszot a sorozat végéig.”

Victor Piturca, román kapitány: „Egy szinten vagyunk a magyarokkal. Ha Gera és Juhász játszott volna Bukarestben, más lett volna. Fontos lesz, hogy mikor játszunk velük.”

Mixu Paatelainen, a finnek szövetségi kapitánya: „Örülök a sorsolásunknak, de ebben a csoportban nem várható egyszerű mérkőzés, mindvégig maximálisan koncentrálnunk kell. Ha a legjobbunkat nyújtjuk, akkor van esélyünk, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.”

Bogdán Ádám, a magyar válogatott és a Bolton kapusa: „Tulajdonképpen egy egész jó csoportba kerültünk, megvan az esély arra, hogy a románoknak visszavágjunk a bukaresti vereségért. Ugyanakkor ott van egy első kalapból kiemelt Görögország, de bízok benne, hogy sikerül jó eredményeket elérni ellenük. Emellett persze nem egyszerű csapatok vannak még, hiszen Észak-Írország angol stílusban játszik, kifejezetten kellemetlen ellenfél, de ott vannak a finnek is, akiket viszont feltérképezhetünk a következő felkészülési mérkőzésen. A kiegyensúlyozott csoportnak is megvan a veszélye, hiszen hasonló képességűek a csapatok, de bízom benne, hogy sikeresek leszünk.”

Kádár Tamás: „Első ránézésre azt gondolom, nem olyan rossz a sorsolásunk, bár azt gondolom, hogy az E-csoportba jobb lett volna bekerülni, de azért nem lehetünk elégedetlenek. A románokkal játszottunk már többször is, igazi presztízs mérkőzés lesz, reméljük az eredmény most szebb lesz. Kimagasló csapatot nem is tudnék ebből kiemelni, a görögök azért jó csapatnak számít. Optimista vagyok, így a második helyre várom magunkat.”

Lovrencsics Gergő: „Egy kiegyensúlyozott csoportba kerültünk, és nagy kihívás előtt állunk, de megoldható a feladat. Nagy esélyünk van, hogy kijussunk, de természetesen előbb meg kell verni az ellenfeleinket. Igazából nem tudok kiemelni egy csapatot sem, amely nagyon erős lenne, bár Görögország kijutott a világbajnokságra, pont a románok ellen, ám szerintem ez egy nagyon kiegyensúlyozott csoport, olyan, mint a B-csoport. Az első négy-öt csapatnak ugyanolyan esélye van kijutni, úgyhogy össze kell kapni magunkat, mert nagy esély van arra, hogy kijussunk ez Eb-re.”

uefa.com

A kvalifikációs csoportok:
A. csoport: Hollandia, Csehország, Törökország, Lettország, Izland, Kazahsztán
B. csoport: Bosznia-Hercegovina, Belgium, Izrael, Wales, Ciprus, Andorra
C. csoport: Spanyolország, Ukrajna, Szlovákia, Fehéroroszország, Macedónia, Luxemburg
D. csoport: Németország, Írország, Lengyelország, Skócia, Grúzia, Gibraltár
E. csoport: Anglia, Svájc, Szlovénia, Észtország, Litvánia, San Marino
F. csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Románia, Finnország, Észak-Írország, Feröer
G. csoport: Oroszország, Svédország, Ausztria, Montenegró, Moldova, Liechtenstein
H. csoport: Olaszország, Horvátország, Norvégia, Bulgária, Azerbajdzsán, Málta
I. csoport: Portugália, Dánia, Szerbia, Örményország, Albánia, Franciaország*

*versenyen kívül indul.

Gavalovits Sándor