Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája: Real vs.Dortmund – ahogy az edzők és Mi látjuk!

Az esti Real Madrid – Borussia Dortmund BL-negyeddöntő előtt az edzői nyilatkozatokból szemezgettünk és körbenéztünk a csapatok háza táján

Robert Lewandowski most biztosan nem rúg 4 gólt a Realnak az első meccsen (belfasttelegraph.co.uk)


A Real Madrid és a Borussia Dortmund tavaly az elődöntőben találkozott egymással, ahol igen emlékezetes két mérkőzést játszottak. Ki ne emlékezne az első dortmundi mérkőzésre, amikor is a BVB Robert Lewandowski mesternégyesével 4:1-re legyőzte a Realt. A madridi visszavágón a balncók 2:0-ra nyertek, és bár a találkozó vége felé a németeknek igen meleg pillanatokat kellett átélniük, ám végül a Dortmund jutott a sorozat fináléjába..

A sors most ismét egymás útjába sodorta a feleket. A párharcban nem csak annyi változott, hogy felcserélődött a pályaválasztás – az első meccs lesz Madridban – ; és még csupán a BL negyeddöntőjénél járunk…

Egy kicsit a csapatokról:
Sok szakember szerint a Real Madrid nagyot lépett előre Carlo Ancelottival és Gareth Bale érkezésével az elmúlt évhez képest. Az olasz szakember eredményes és szép futballt játszik csapatával, és bár jelenleg csak 3. a Real a spanyol bajnokságban köszönhetően a Barcától elszenvedett hazai 4:3-nak, sokak szerint a La Liga legnagyobb esélyese még így is a “királyi gárda”. Ancelotti mester egy jó olasz edzőhöz hűen remek taktikus, akinek az említett Bale-en kívül villámgyors klasszisok állnak a rendelkezésére; kontrákban pedig a Real jelenleg a legjobb együttes. Apropó Bale… A walesi-t sokan féltették a madridi kalandtól, ám azt a bizonyos első pár hetet leszámítva Bale zökkenőmentesen beilleszkedett a madridi gépezetbe, mi több számtalan gólpassza mellett a gólokkal sem maradt adós. A walesi klasszis mellett a spanyol fővárosban természetesen mindenki Cristiano Ronaldotól várja a csodát. A portugál zseni nem a legjobb heteket éli az idei szezonban – a Rayo ellen a Bernabéu közönsége éppenséggel önzősége miatt ki is fütyülte CR-t, aki egy héttel korábban a Barca és a Sevillai elleni bajnoki fiaskók alkalmával sem villogott -; ám a portugáltól a kisebb-nagyobb nehézségei ellenére még így is van bőven mitől tartaniuk a dortmundiaknak. A Real számára kissé kedvezőtlen lehet, hogy az első találkozót hazai pályán vívja, na és persze a balhátvéd Marcelo sérülése is a lehető legrosszabbkor történt a spanyol fővárosban. A brazil mellett biztosan hiányzik majd a hosszú ideje maródi Khedire és Arbeloa duó, illetve a súlyosan megsérült Jesé Rodriguez is.
Ancelotti mester így a következő felállásban küldheti pályára csapatát: Casillas – Carvajal, Ramos, Pepe, Coentrao – Xabi Alonso, Modric – Ronaldo, Di María, Bale – Benzema. Azért ez bivalyerős kezdő tizenegy!

A németeknél történt egy s más tavalyhoz képest. A BVB gólgyárosa, a nyáron a Bayern Münchenhez igazoló Robert Lewandowski sárga lapok miatt kihagyja majd az első mérkőzést, ám ha a lengyel klasszis kiválása nem lenne épp elég nagy baj, Jürgen Klopp nem számíthat olyan remek játékosokra sérülés miatt, mint Gündogan, Bender, Szubotics, Blaszczykowski vagy éppen Schmelzer. A mindig jókedvű dortmundi tréner meg is jegyezte rögtön, hogy szerinte csapata semmivel sem gyengébb mint tavaly; ám ezt a legtöbben nem így látjuk, és az eredmények sem feltétlen Klopp mellett szólnak. A Borussia a Budnesligában fényévekkel le van maradva a már bajnok Bayern mögött, ráadásul a BL csoportkör abszolválása is nyögvenyelősre sikeredett. A tavalyi sikercsapatból ugye már nincs Götze, és a fentebb említett játékosok sérülése miatt a Dortmund alapcsapata akár 7 (!) helyen is változhat. Szerintünk így állank majd fel: Weidenfeller – Piszczek, Hummels, Papasztatopulosz, Durm – Kehl, Sahin – Grosskreutz, Mhitarjan, Aubemeyang – Reus. A felállást elnézve kulcskérdés lehet, hogy a 90 percet játszi könnyedséggel végig güriző Bender – Gündogan duót milyen hatékonysággal helyettesíti majd a csapatkapitány Kehl és Sahin párosa; na és persze mire megy majd a klasszikus befejezőcsatár nélkül felálló támadóalakzat a madridi védők szorításában.

… és így látják az edzők:
Carlo Ancelotti “A Borussi Dortmund egy remek csapat, és bár nem játszik náluk egyik legjobbjuk, Lewandowski így is gyorsak és életveszélyesek támadásban. Nekünk azonban nem az ellenfelünkkel, hanem saját magunkkal kell foglalkozni. Hogyha jó formát mutatnak játékosaim, nagy baj nem lehet. Gólra törően kell játszanunk, és támadni is fogunk. Megnéztem a két csapat tavalyi párharcát, véleményem szerint már a dortmundi meccs első félidejét is uralta a Real, aztán tudjuk mi történt… A futballban résen kell lenned, hiszen elég egy apró megingás, hiba és máris nagy előnyt adtál az ellenfelednek.”

Jürgen Klopp: “Jó pár meccsét láttam a Real Madridnak idén, és mindegyiken volt 1-2 óriási lehetősége a gólszerzésre. Biztos vagyok benne, hogy ellenünk is demonstrálni fogják azt az elképesztő támadópotenciált, amivel rendelkeznek. Ott van Cristiano Ronaldo, Bale és Di María is. Hihetetlen játékosok. Azt hiszem a madridi találkozón a Realnál lesz többet a labda, nekünk pedig ki kell tartanunk 90 percen át, és küzdenünk a lefújásig. Mivel remek játékosaim vannak, így nem aggódok, szerintem lesz gólszerzési lehetőségünk nekünk is. Lewandowski természetesen nagyon fog hiányozni, ő egy pótolhatatlan klasszis, ám a pályán lévők minden tőlük telhetőt megtesznek majd, hogy feledtessék a hiányát.”
A Dortmund mókás mestere azért adta önmagát a sajtótájékoztatón: “Milyen fantasztikus ám egyben drámai pillanat lesz ez a párharc. Mit is mondhatnék még, megpróbálom spanyolul: ‘cojones’ (labdát jelent). Ez az egyetlen szó aminek tudom a jelentését. Hát nem csodálatos?!”

Nagy Ákos