Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

VB 2014: Neymar vezérelte brazil gála a századik vb meccsen – videó

Meggyőző játékkal, szebbnél szebb gólokkal ütötte ki Kamerunt Brazília az A. csoport záró meccsén, így jobb gólkülönbségével a csoport élén végzett. Neymar újra duplázott.

fotó: goal.com

A tét nagy volt, hiszen a brazilok csoportgyőztesként szerettek volna továbbjutni. A kameruniak ellenben már kiestek, ráadásul Alex Song a horvátok elleni butasága miatt nem lehet ott a pályán, illetve a csapategység is megsínylette a horvátoktól elszenvedett blamát, nem csoda tehát, hogy Assou-Ekotto nem került be a kezdőbe, sérülés miatt pedig Samuel Eto’o sem állhatott Volker Finke rendelkezésére. A másik oldalon érdekes, hogy az eddigi mérkőzéseken súlytalannak tűnő Fred, és az első mérkőzés után gyenge teljesítménye miatt kritizált Hulk ismét ott volt a kezdő sípszótól a pályán.

Kezdeti kameruni lendülettel kezdődött a mérkőzés, ám nem sokáig örülhetett, mert szinte azonnal lendületbe jött a hazai együttes, az első nagy lehetőség Dani Alves keresztlabdáját Neymar nem tudta rendesen átvenni. Kamerun egy szabadrúgás, majd egy Choupo-Moting beadásanak blokkolása kellett, illetve Neymart is felpaprikázta, hogy Nyom teljesen fölöslegesen fellökte. Szinte azonnal gólt szerzett Neymar, miután saját térfelén vesztett labdát Kamerun, Luiz Gustavo köszönte szépen, kiszolgálta a Barca klasszisát, aki kifordított jobb belsővel a tehetetlen Itandje mellett a bal alsóba helyezett. Nem sokkal később Paulinho centerezését Fred nem tudta Itandje mellett a kapuba löbbölni, védett a kameruni portás. Majd szögletekkel és egy kapufával jelezte az afrikai együttes, hogy nem asszisztál a brazil gálához, mi több, nem sokkal később Nyom fűzte át magát Alvesen, középre passzolt, ahol Matip érkezett, és máris egál volt. De megint csak nem tartott sokáig a góltalanság, mert Marcelo futatta Neymart, aki két csel után tizenhatról kilőtte a kapu közepét. A félidő végén Oscar, Neymar kényszerítőzése után Hulk lőhetett, de egy láb blokkolni tudott. Élvezetes első játékrészt láthattunk a brazilok századik vb-meccsükön.

A szünetben cserélt Scolari, Paulinho helyére Fernandinhót küldte be, és milyen jól tette, de erről később. Nagyon bekezdett a házigazda a második félidő elején, Fred lövését szedte ki Itandje, majd Neymar szabadrúgását kellett oldalra tolnia a Konyaspor kapusának, hogy aztán lesgyanús szituációban szerezze meg a harmadikat Fred. Fernandinho tette ki oldalra David Luiznak, a védő pedig bepasszolt középre, a Fluminense csatára pedig közelről bekotorta. A kameruniak azonban nem adták fel, a brazil védelem csak Julio Césárnak köszönhette, hogy nem jött össze a második „oroszlános” gól. A hajrában Oscar szerzett labdát, mellyel kiugratta Fernandinhót, aki bevitte a kegyelemdöfést. Ezzel a sikerrel csoportelsőként jutott a legjobb tizenhat közé, ahol Chile ellen folytathatja a hatodik vb-cím felé tartó utat. Ennek köszönhető, hogy a harmadik gól után Neymar már cifrázta, mígnem egy keményebb belépő után a tízest lekapta a pályáról Scolari. Kamerun mindössze rögzített helyzetek után tudott némi veszélyt jelenteni, de a “gázolást” nem kerülhette el.

Emlékezetesre sikerült tehát a brazilok századik vb-meccse, valamint nem kétséges, ha Neymar így folytatja, könnyen megelőzi a Klose, Ronaldo kettős a vb örök góllistáján.

Kamerun – Brazília 1-4 (1-2)
Brazíliaváros, 70.140 néző, vezette: Jonas Eriksson (svéd)
Kamerun: Itandje – Nyom, Matip, N’Koulou, Bedimo – N’Guemo – Choupo-Moting (Makoun, 81.), Mbia, Enoh, Mukandjo (Salli, 58.) – Aboubakar (Webo, 71.)
Brazília: César – Dani Alves, Th. Silva, D. Luiz, Marcelo – Paulinho (Fernandinho, a szünetben), Luis Gustavo – Hulk (Ramires, 63.), Oscar, Neymar (Willian, 71.) – Fred
g.: Matip (26.) ill.: Neymar (17., 35.), Fred (49.), Fernandinho (84.)
s.: Enoh (11.), Salli (75.), Mbia (80.)
kiállítva:

A csoport végeredménye:
1. Brazília 7 pont (+5), 2. Mexikó 7 pont (+3), 3. Horvátország 3 pont, 4. Kamerun 0 pont

Gavalovits Sándor