Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Megvan a vb részvétel, fontos győzelmet aratott az U19-es válogatott

Ma kora este Izrael ellen vetett véget a hazai rendezésű Európa bajnokságnak a magyar válogatott. Persze nem hírtelen felindulásból, hiszen már kedden este tudtuk hogy ez lesz. Az osztrákok elleni vereséget még lehetett volna a stressz vagy a balszerencse számlájára írni, a portugálok elleni 6-1-es zakót viszont nem igazán lehet magyarázni. Ezek eredményeként a magyar fiatalok nem az elődöntőért, hanem a vigaszdíjért: a jövő évi U20-as vb részvételért léptek pályára a Szusza Ferenc stadionban.

Kép Forrása: nso.hu

Ehhez pedig győzni kellett. Ehhez képest viszont az első két meccsen látott tűz, bizonyítási vágy nem igazán látszódott a társulaton. Szemmel láthatóan a keddi fiaskó még mindig nagy hatással volt rájuk. Az eddigi produkcióhoz képest ez csak séta volt. Két lelkileg megtört csapat randevúja. A fiúk inkább csak kóvályogtak, távol voltak az izraeli támadóktól, és a támadásokat sem játszották égig, hanem megelégedtek egy egyszerű beadással.

Ez eleinte működött is, de aztán egyre többet kezdett szerepelni a vendég együttes. A 24. percben odáig jutottunk, hogy egy izraeli támadó egyedül is képes volt teljes káoszt csinálni a magyar tizenhatoson belül, és csak a szerencsén múlt hogy nem lett gól. És akkor jött a csattanó! Rögtön az ellentámadásból már gólt is szerzett Magyarország. Az addig észrevétlen Kalmár egyedül hurcolta a labdát a félpályától, egy csellel elküldött két védőt, és 22 méterről kilőtte a hosszút. Így kell ezt csinálni.

Csöndesebb periódus következett, majd ismét jöttek a hibák mindkét oldalon. Előbb egy beadást követően az izraeliek fejeltek gólt, majd a másik oldalon hasonló módon lőttünk egyet mi is. Balogh gólja után pedig a játék is ment, mintha kicserélték volna őket a meccs elejéhez képest.

A fordulás után varázsütésre nőtt a színvonal. Mindkét oldalon voltak kisebb-nagyobb lehetőségek, de a védelmek bírták a strapát. Folyamatosan nőtt a feszültség, a végén pedig jött a hajrá, ahol tudni lehetett: itt csak egy gól dönthet. Az öt perces hosszabbítás valóságos thriller volt, ahol végül sikerült kiharcolni a világbajnoki részvételt.

Összességében egy nagyon nehéz meccsen diadalmaskodott a magyar válogatott. Izrael nem volt könnyű ellenfél, de nem is jelentett megoldhatatlan feladatot. Az igazi ellenfél mi magunk voltunk. Az volt a kérdés, hogy képesek vagyunk-e felülkerekedni a múlt kudarcain, és kiharcolni a győzelmet. Ez ezúttal sikerült, és a fiúk egy nagyon nehéz, ám nagyon fontos leckét tanultak ennek folyamán. Ha tanultak belőle. Ezt majd csak egy év múlva tudjuk meg. De ha ez kell ahhoz, hogy felnőtt válogatottként jól tudják kezelni a nehéz szituációkat, és a labdák a meccs végén befelé pattanjanak, azt mondom: megérte!

Izrael – Magyarország  1–2 (1–2)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 3945 néző. Vezette: Clancy (skót)
G: Hugy (36.), ill. Kalmár (25.), Balogh N. (39.)

A csoport másik mérkőzésén a portugálok 2-1-re legyőzték az osztrákokat is, így hibátlanul jutottak az elődöntőbe.

Az A-csoport végeredménye:
1. Portugália 9 pont (11-2)
2. Ausztria 6 pont (7-3)
3. Magyarország 3 pont (4-10)
4. Izrael 0 pont (1-8)

Baranyai Balázs