Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U19 Eb: jöhet a finálé!

Ma a végéhez érkezik a magyar szervezésű U19-es Európa bajnokság. Csak a döntő maradt, ahol a mutatott játék alapján valóban a két legjobb csap majd össze.

Kép: Molnár Krisztián

Németország és Portugália is veretlennek bizonyult az eddigi négy meccsén, így a végső győzelemért egymás ellen vívhatnak majd az újpesti stadionban. Egy döntő előtt mindig nehéz kiemelni egy előzetesen esélyesebbnek tartott csapatot, most viszont tényleg nehéz lenne kiemelni bárkit is.

Németország kiegyensúlyozott, magabiztos teljesítményt nyújtott végig a torna során, egyetlen kivétel ez alól a szerbek elleni 2-2 a csoportmeccsen. Nehéz meghatározni hogy mit tudnak ilyen jól, de látva amit csinálnak, nagyon egyszerűnek tűnik. Igazából nem csinálnak semmi extrát. Itt nem az egyének dominálnak, és mégsem válik a játékuk egyfajta Barcelona utánzattá. Ez itt szín tiszta német precizitás. Mindenki tudja hogy hol a helye, mit kell tennie, és ezt meg is valósítja. Épp ezért az egyik percben még csak hátul passzolgatnak, nem érezni hogy nagyon nyomást akarnának helyezni az ellenfélre, majd mire észbe kap az ember már három góllal vezetnek. Sokszor hasonlították már össze az U19-es csapat játékát a felnőttekével, és tényleg kísérteties a hasonlóság.

A másik oldalon már egy kicsit más a helyzet. A portugáloknál is fontos a csapatjáték, de ott az egyének dominálnak. A németeknél szinte csak Selke nevét emelhetjük ki, nem alábecsülve persze a többieket, a támadósor többi tagja együtt többet ér mint külön-külön. Stendera például játszótársak nélkül nem lenne képes olyan parádés játékra mint az osztrákok ellen. Na de visszatérve a portugálokhoz: Itt már több olyan ember is van, akikre önmagában fel lehetne építeni kis túlzással egy támadósort. Az 5 gólos Andre Silva, a zseniális Marcos Lopez, a szélvészgyors Gelson Martins, vagy mondjuk Rodriguez, vagy Francisco Ramos is ilyen lehet. Ha meg lehet állítani a németeket, akkor az csakis a portugál gépezetnek sikerülhet. Egy nagyon jól összerakott csapatuk van, és mindent megtesznek majd a siker érdekében.

Az elődöntők talán kissé váratlan módon alakultak az érintett csapatok szempontjából. Szoros meccsre volt kilátás, Németország mégis feltörölte a padlót Ausztriával. Az osztrákok testközelből csodálhatták meg a felnőtt szinten világbajnok technikát. A már említett Selkén kívül Mukhtar, Stendera, Öztunali, és a vártnál halványabban teljesítő Brandt vezérletével 4-0-ra végezték ki a sógorokat. Ezzel szemben a másik ág talán simábbnak tűnt, mégis csak bűntetőkkel tudott továbbmenni Portugália. Hiába, Szerbia mindkét döntősnek borsot tört az orra alá. A szervezett szerb védelem megoldhatatlan feladatnak bizonyult az esélyesebb Portugáloknak, de ez nem volt elég. Az utolsó meccs előtt minden esetre kidobhatjuk az ablakon az összes statisztikát, és az eddig történteket. Egy meccs dönt majd, minden ott dől majd el.

Portugália – Németország 19:00
Szusza Ferenc Stadion – vezeti: Javier Estrada (Spanylország)

Baranyai Balázs