Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Új év, új remények

Pénteken a Nyíregyháza-Debrecen szuperrangadóval kezdetét veszi a magyar első osztályú labdarúgó bajnokság 2014-2015-ös kiírása.

Azt, hogy mennyire várják a szurkolók idehaza a bajnoki rajtot, nehéz megmondani. Sokan megelégelték már az itthoni körülményeket, a nagy reményekkel érkező légiósokat, meg a szintén nem túl acélos színvonalat. Nehéz elképzelni azt, hogy egy kis pihenő, és a nyáron megcsodált német szamba (még ha csak tévéből is) olyan pozitív hatással legyen az itteni játékosokra, hogy hirtelen nem várt fejlődésbe kezdenek. De hát itt az új szezon, és azért reménykedni azt kell. Tavaly nem kényeztettek el bennünket hazánk legjobbjai, amiről nagyon sokat elmond, hogy a Debrecen még ilyen játékkal is viszonylag simán bajnok tudott lenni. Katasztrofális szezont futott a Győr, a Videoton, a Ferencváros, a Diósgyőr is. Van mit kijavítani.

Minden évben az első öt forduló csak formaság. Kell ennyi idő addig, amíg mindenki utoléri magát. Egy bizonyos időnek ehhez el kell telnie még jobb helyeken is. Egy jó rajt viszont nagyot dobhat az esetleges bajnoki esélyeken. Látva kupacsapataink teljesítményét, sziporkázó játéktól egyelőre nem kell tartanunk. A Debrecen és a Diósgyőr az alvó oroszlánt testesíti meg, a Ferencváros még mindig csak alakulóban van, a Győrt pedig jobb inkább békén hagyni a Göteborg elleni zakó után. A szezon előtti kupaszereplés a felkészülés eltolása miatt vissza szokott ütni a bajnoki küzdelmek során, ami óriási lehetőséget jelenthet a régi-új edzővel készülő Videotonnak. Fehérváron nem volt nagy játékos mozgás. A csapat gerince megmaradt, nagyobb változások csak a támadósorban történtek. Zé Luis távozása jelentősen gyengítette a támadó szekciót, ami hazai szinten még mindig a legjobbak között van. Carillo mester pedig bevethet egy olyan fegyvert, amit elődei csak módjával alkalmaztak: a magyarokat. Érkeztek magyar játékosok, és nagy esélyt látni arra is, hogy Kovács és Kleinheisler ne a kispadon ülje végig a bajnokságot.

A bajnoki cím a cél a Fradinál is. A zöld-fehérek Thomas Doll irányításával viszonylag szervezett csapat benyomását keltik eddig, és az erősítések is jól sikerültek. Az Európa Ligával nem kell immáron foglalkozniuk, horvát ellenfelük ugyanis jobb játékerőt képviselt. A kérdés csak az, hogy az új emberek milyen gyorsan tudnak beépülni, mennyire válnak be, illetve mennyire sikerül javítani a tavalyi hiányosságokat. Emberemlékezet óta nem ünnepelhettek bajnoki címet a zöld sasok, ám a cím elhódítására idén rég nem látott esélyekkel pályáznak. Velük ellentétben nem mondható abszolút esélyesnek a Diósgyőr. Nem sikerült túl sokat erősíteni a kereten, de ennél sokkal komolyabb gondot jelent Futács Márkó távozása. Minden esetre Tomislav Sivic képes a csodákra. Tavaly a nulláról kezdett építkezni, és gyakorlatilag a maximumot hozta ki abból az évből (leszámítva a kupadöntőt). Idén már legalább a csapat gerince megvan, de az ő sikerük, vagy egy végső dobogós hely óriási csodaszámba menne.

A Debrecen címvédőként vág neki ennek az évnek. Tavaly ugyan diadalmaskodtak, de nekik is be kell látniuk: idén több kell. Több kemény erőpróbát is ki kell állniuk, kezdve mindjárt a Cliftonvillel, melyet hazai környezetben sikerült átugrani.  A kétfrontos harc senkinek sem könnyű, különösen nekik nem. Nem túl bő a keret, és ez nem új probléma. Dönteniük kell: vagy Európa, vagy bajnoki cím. Persze egyiknél sem mehetnek biztosra, de nem mindegy hogy hová összpontosítják energiáikat. Átmeneti megoldás nincs. Nehéz döntés, de a siker érdekében muszáj lesz valamelyik porondon helytállniuk, főleg az újonnan épült katlanban. A legutóbb csak rosszabb gólkülönbsége miatt alulmaradó Győrnek előreláthatólag nincs ilyen gondja. Múlt héten a Göteborg nem tudott olyan rosszul játszani, hogy nem verje meg nagyon a zöldeket. Az ott nyújtott produkció nem sok jóval kecsegtet a jövőre nézve. De az is igaz: ennél nagyon nem tudnának rosszabbul játszani. Ahogy az már fent írva vagyon, nagyjából ötfordulónyi ideje van a győrieknek a feltámadásra. Normál esetben pedig a cím egyik top favoritjai lennének. Nem volt nagy játékos mozgás, a keret alkalmasnak tűnik a célra. Erős a keret, Horváth Ferenc személyében pedig kis hazánk egyik legjobb trénere ül a győri kispadon, így nem szabad leírni őket.

Összességében a cím sorsa még nyitott kérdés. Több csapat pályázik a végső győzelemre, és akkor még egy meglepetéscsapat esélyéről nem is beszéltünk. Az új edzővel induló Honvéd, a magyarosodó Újpest, a mindig jó Paks, vagy a tavaly remeklő Haladás is beleszólhat majd a pontokért folyó harcba, csak úgy, mint a kiesés ellen küzdő csapatok. Akárki is lesz a bajnok jövő tavasszal, az első lépést most hétvégén fogja megtenni.

Baranyai Balázs