Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Women’s Soccer Cup 2014: Cseh sikerrel ért véget a torna

Véget ért a Ferencváros és a Millenium International közös szervezésű felkészülési tornája, melyet végül a cseh Slavia Praha nyert meg. A két magyar együttes is kitett magáért fáradság ide vagy oda.

A cseh Slavia Praha megérdemelten nyerte a tornát – fotó: Ladies and Balls/Medvegy Judit

A torna vasárnapi mérkőzéseire rányomta a bélyegét a harmincöt fokos hőség, így minden elismerés a hat csapatnak a teljesítményéért. A nyitó találkozón, melyet az ötödik helyért játszott a rendező Ferencváros és az Astra HFC, már érezhető volt, hogy mindkét brigád elfáradt. A csepelieknek huszonöt órán belül a Ferencváros elleni volt a harmadik mérkőzése, így törvényszerű volt, hogy nemcsak fizikailag, de fejben is elfárad egy csapat. A másik oldalon hasonló volt a helyzet, ám a zöld-fehérek a mérkőzések közötti „szünetekben” edzésekkel készültek.

Az egyik nagy Astra helyzet: Pincze Gabriella fejéről Németh Júlia öklözi el a labdát. – fotó: Sas Gábor

A mérkőzés elején mindkét együttes igyekezett támadólag fellépni, a Ferencváros magához ragadta a kezdeményezést, amelyet nehezen tudott kontrollálni az Astra, és egy szemre is tetszetős akció végén Vőfély Noémi szerezte meg a vezetést a Fradinak. Nem lehet azt mondani, hogy a csepeliek ne próbálkoztak volna támadásokkal, de a tizenhatos előtt már nem sok siker termett Dombó János együttesének. Sőt, Vőfély tovább növelhette volna a zöld-fehérek előnyét, de Kovács Klaudia remekül védte szabadrúgását, amely után előbb Fenyvesi Evelin tüzelt mellé, majd két veszélyes Astra lehetőség következett: előbb Dikanová szögletét ütötte le Pincze Gabriella fejéről Németh Júlia, majd Halászi Kinga sarokrúgása után a kifejelt labdát Sümegi Éva fejelte nem sokkal fölé. A félidő hajrájában Krso lőtt mellé, illetve Sümegi egyenlíthetett volna, de Németh megintcsak jól mozdult ki. A szünetben Dörnyei Balázs ismét pályára küldte Samu Annát, valamint a próbajátékosokat is tovább tesztelte. A másik oldalon a szűk kispad miatt többet kellett forgatnia csapatát Dombó Jánosnak, hiszen sokat kivett játékosaiból az addig lejátszott öt félidő, de becsületére legyen mondva, a csepeliek valamivel határozottabban kezdték a második félidőt, melynek köszönhetően – még ha büntetőből is – sikerült egyenlíteniük Halászi Kinga révén. A folytatásban kiegyenlítettebbé vált a játék, de némileg így is a zöldek álltak közelebb a gólhoz, amely szűk negyedórán belül meg is született egy Krascsenics Petra elfutás után. Két perccel később egy igen kétesélyes jelenet játszódott le a Fradi kapuja előtt. Csepeli szabadrúgás után Samu Anna kipaskolta ugyan a kapu torkából a játékszert, de nagy kérdés, hogy túljutott-e a gólvonalon a labda. Mindenesetre a játékvezető asszisztense határozottan mutatta, hogy nem. Így nem sikerült a csepeli egyenlítés, pedig nagy lökést adhatott volna a csepelieknek. A hajrában már egyre jobban fogyott a szufla minkét oldalon, és már mindenki a végét várta, amikor egy utolsó erőtartalékot mozgósítva előbb a ferencvárosi lányok alakítottak ki lehetőséget, de Kovács Klaudia a helyén volt, illetve a kapufa is a csepeliekkel volt Vőfély Noémi lövésénél, majd Szabó Boglárka ziccerét védte Samu, ezzel le is írtunk minden lényeges információt. Mindkét brigád megérdemli a dicséretet, hogy ilyen hőségben is hajtottak, és a fáradtság ellenére is helytálltak. A Ferencváros így az ötödik, az Astra pedig a hatodik helyen végzett.

A csereként pályára lépő Krascsenics Petra (elől) harmadik meglódulása okozta a csepeliek vesztét. – fotó: Sas Gábor

Az érmekért zajló összecsapások közül a bronztalálkozó alakult tán a legsimábban, miután a szlovén Pomurje kétgólos sikert aratott a tavalyi BL nyolcaddöntős Neulengbach ellen. A szlovénok az első félidőben szereztek vezetést, majd a másodikban bebiztosították a bronzérmüket.

A fináléban igen gyorsan eldőlhettek volna a lényegi kérdések, miután a Slavia Praha a tizedik percben emberelőnybe került Georgieva butasága miatt. Az osztrák St. Pölten védője a teljesen egyedül kiugró cseh támadót gólhelyzetet megakadályozva buktatta, amiért jött a piros lap, a szabadrúgást követően pedig a jobb sarokban kötött ki a labda. A Slavia futballistái a folytatásban is jobban játszottak ellenfelüknél, sőt, alig túl a félidő felén egy szerencsétlen öngóllal növelték előnyüket. Egy jobb oldali támadás után Monika Matysová ért bele szerencsétlenül a labdába, amely saját kapujába pattant. Ugyanakkor könnyen három lehetett volna a cseh előny, ha nem ment a kapufa töve. A második félidőben sokkal elszántabban folytatták az osztrákok, akik tíz perc alatt négy nagy helyzetet is kihasználatlanul hagytak. Az utolsó negyedórára azonban igen izgalmassá vált az összecsapás, miután egy lepattanóból szépítettek a St. pölteniek, ám sok örömük nem maradt, mert egy ígéretes támadás közben Nicole Billa megsérült, és ezt már nem nagyon bírta el a kék-sárga csapat, de szerencséjükre a hajrában a Slavia három zicceréből egyet sem tudott berúgni, így maradt a szűkös cseh siker.

Az eredményhirdetés előtt a Millenium International képviselői megköszönték a csapatoknak a részvételt, illetve, hogy a hőség ellenére színvonalas találkozókat sikerült játszaniuk. Külön köszönetet mondtak Dörnyei Balázsnak a torna lebonyolításáért. Reményüket fejezték ki aziránt, hogy a jövőben is meg tudják rendezni ezt az eseményt, amely segítségével nemcsak a külföldi csapatok, de főként a magyar együttesek még jobban felzárkózhassanak a nemzetközi csapatok mögé.

A vasárnapi eredmények:
Az ötödik helyért
Astra – Ferencváros 1-2

A harmadik helyért
Neulengbach – Pomurje 0-2

Döntő
Slavia Praha – St. Pölten 2-1

A torna gólkirálynője: Simona Necidová (Slavia Praha, 3 találat)
A Legjobb mezőnyjátékos: Lisa Marie Makas (st. Pölten)
A Legjobb kapus: Németh Júlia (Ferencváros)
A Legjobb ferencvárosi játékos: Bokor Adrienn (Ferencváros)

A torna végeredménye:
1. Slavia Praha (cseh)

fotó: Ladies and Balls/Medvegy Judit

2. St. Pölten (osztrák)

fotó: Ladies and Balls/Medvegy Judit

3. Pomurje (szlovén)
4. Neulengbach (osztrák)
5. Ferencváros

fotó: Sas Gábor

6. Astra

fotó: Sas Gábor

Gavalovits Sándor