Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jet-Sol Liga Női NB I.: Kiegyensúlyozottabb bajnokság várható – rajtol a liga

A hosszas nyári szünet után a női futball szerelmesei számára is megkezdődnek a hétvégi bajnoki találkozók. A sorsolásnak köszönhetően megismétlődnek az előző idény helyosztói – egy kivétellel.

Harmincegyedik alkalommal rajtol el a honi női bajnokság, és a nyári átigazolásokat böngészgetve arra a következésre jutottunk, hogy bizony a mostani idény kiegyenlítettebb lehet az előzőnél. A legkorábban az MTK kezdte meg a felkészülést, hiszen a bajnokcsapat érdekelt volt a BL selejtezőben, amelyet hibátlan teljesítménnyel abszolvált, feljutva a főtáblára. A kék-fehérek leginkább a támadószekciójukat erősítették meg nyáron, elcsábítva a Ferencváros két tehetségét, Kaján Zsanettet és Diószegi Fannit, az Astrától a régóta vágyott Fogl Katalint szerezték meg, míg a kapus pozícióba az előző idény végén búcsúzó Honvéd válogatott kapusát, Aschenbrenner Rékát, valamint az Ausztriából hazatérő Tóth I. Alexandrát igazolták le. Ami a távozókat illeti, Tatai Krisztina és Ujvári Izabella is az újonc Dorogi Diófához került kölcsönbe, míg Bobok Csilla a bajnokság végeztével befejezte a nagypályás futballt. Hogy mire lesz elég a jelenlegi keret, az nagy kérdés, mert a közvetlen riválisok is igyekeztek. Ebből a szempontból talán a Ferencvárosnak sikerültek jobban az igazolások. Négy válogatott labdarúgóval is sikerült megegyeznie Dörnyei Balázsnak. Amele Kršo és Dejana Boskan egyaránt bosnyák-, Inna Zlidnis észt-, míg Zágor Bernadett magyar válogatott. Érdekesség, hogy Zlinis annak az Igor Morozovnak a párja, aki jelen pillanatban a Debrecen labdarúgója. Mellettük olyan fiatalok kerültek fel az első csapatba, akik az előző idényben már bemutatkozhattak az élvonalban. Ilyen például Krascsenics Petra. Ugyanakkor érzékeny veszteség lesz Zeller Dóra távozása, a tizenkilenc esztendős támadó a Bundesligában szereplő Hoffenheim labdarúgója lett, ami nem mindennap adatik meg hazánk leányának. A másik kieső Fenyvesi Evelin, aki a válogatottban szenvedett keresztszalag-szakadást, így minimum fél évre kiesett a közös munkából. Ami még a csapatot elhagyókat illeti, két fiatal – Varga Luca és Király Bianka – is az Astrában folytatja, míg Görög Zsófia Rákospalotára került. És ha már Astra. A tavalyi ezüstérmestől távozott a bajnokhoz Fogl Katalin, míg Dorogra igazolt Benkő Mónika. Kapusposzton már biztosan meglesz a versenyhelyzet, hiszen a fiatal Varga Luca a Fradi által szervezett felkészülési tornán bizonyította tehetségét, a következő évekre minden bizonnyal kialakult a kapusduó Csepelen. A Viktória Trend-Optika elveszítette több alapemberét is: Tóth II. Alexandra Ausztriába, Németh Loretta és Soós Adrienn Győrbe szerződött, míg Tischler Fruzsina térdsérülései miatt befejezte a játékot. Az erősítések oldalán kétségkívül az osztrák válogatott Heike Manhart megtartása a legnagyobb tett, míg a Kispestről igazolt Dénes Dorottya alapemberré válhat Szombathelyen is.

Az alsóházi együttesek közül kétségtelenül a Dorog igazolt mennyiségben a legjobban, ami a minőséget is magában hordozza, mindössze annyi a kérdés, mikorra állhat össze a csapat? Hiszen a sok új játékost össze kell szoktatni, és ez nem megy egyik napról a másikra. Több olyan labdarúgót is találunk a dorogiak érkezői között, akik korábban lerakták már névjegyüket az élvonalban, ilyen Benkő Mónika, Sándor Zita, vagy a fiatalok: Tatai Krisztina, Ujvári Izabella, mint ahogy a nagypályás futballt újrakezdő Gali Ivett, Nagy-Peti Kitti duó. A feljutást kiharcoló csapat kulcsjátékosai közül Várkonyi Orsolya és Csepregi Gabriella, valamint Dominika Nagyová hiánya jelenthet gondot. Várkonyi Újpestre, Csepregi Olaszországba szerződött, míg a szlovák légiós iskolai tanulmányai miatt fél évig szünetelteti pályafutását. Újpesten nem volt nagy mozgás, így a keret egybentartása a legnagyobb erősítés. Oroszi Sándor együttese a középpályára érkező Várkonyi Orsolyával növelte variációs lehetőségeit. Ami fontos lehet, Bíró Barbara felépülése, a hírek szerint az előző idény legjobb kapusának választott futballista az első fordulóban sérülés miatt nem léphet pályára. Egy kerülettel odébb, Rákospalotán sem volt nagy mozgás, mindössze három játékos érkezett a Feminához. Az U17-es válogatottban szereplő Török Kitti Sopronból, az U19-es válogatott Görög Zsófia a Ferencvárostól, míg az NB II. legutóbbi gólkirálynője, Bernhardt Barbara követte testvérét, és Monorról a XV. kerületbe igazolt. A tavaszi alapcsapatból hiányozhat Ködmön Kinga, aki továbbra is rehabilitációs munkát végez. Szegeden a legnagyobb fogás a válogatottban is szóhoz jutó Zimányi Kovács Anikó megtartása.

Összefoglalva, minden helyezésért nagy harcra van kilátás az idei szezonban, egy-egy csapat szereplését a sérülésmentesség, a minél kevesebb ideig tartó esetleges hullámvölgyek dönthetik el.

A változások (zárójelben az előző évad helyezése):
1. FC Femina (5.):
Ékezett: Bernhardt Barbara (Monor), Görög Zsófia (Ferencváros), Török Kitti (Sopron)
Távozott: Bukor Fanni (Újpest)

Astra HFC (2.):
Érkezett: Király Bianka (Ferencváros), Varga Luca (Ferencváros)
Távozott: Benkő Mónika (Dorogi Diófa), Fogl Katalin (MTK)

Dorogi Diófa (újonc):
Érkezett: Benkő Mónika (Astra), Csintalan Vivien (Nové Zamky), Gali Ivett, Nagy-Peti Kitti, Ujvári Izabella (MTK), Tatai Krisztina (MTK), Sándor Zita (Femina, kölcsön után végleg), Szilágyi Mariann, Törteli Anikó (Kecskemét), Zuzana Cupajova (Nové Zámky)
Távozott: Várkonyi Orsolya (Újpest), Csepregi Gabriella (Olaszországban folytatja), Dominika Nagyová (szünetelteti a játékot)

Ferencváros (3.):
Érkezett: Amela Kršo (SFK Sarajevo), Dejana Boskan (SFK Sarajevo), Inna Zlidnis (Levadia Tallinn), Zágor Bernadett (ASA Targu Mures)
Távozott: Zeller Dóra (TSG 1899 Hoffenheim), Görög Zsófia (Femina), Király Bianka (Astra), Varga Luca (Astra), Giovanna de Oliveira, Kaján Zsanett (MTK), Diószegi Fanni (MTK)

MTK (1.):
Érkezett: Aschenbrenner Réka (Honvéd), Fogl katalin (Astra), Diószegi Fanni (Ferencváros), Kaján Zsanett (Ferenváros), Tóth I. Alexandra (SC Südburgenland)
Távozott: Tatai Krisztina (Dorogi Diófa), Ujvári Izabella (Dorogi Diófa), Bobok Csilla (visszavonult)

Szegedi AK (7.):
Érkezett: Kerekes Eszter (Cserkeszőlő)
Távozott:

Újpest (6.):
Érkezett: Bukor Fanni (Femina), Várkonyi Orsolya (Dorogi Diófa)
Távozott: Barsi Adrienn (Biatorbágy)

Viktória Trend-Optika (4.):
Érkezett: Dénes Dorottya (Honvéd)
Távozott: Tischler Fruzsina (visszavonult), Tóth II. Alexandra (SC Südburgenland), Németh Loretta (Győr), Soós Adrienn (Győr)

Az első forduló műsora:
2014. augusztus 23., szombat
15.00 Viktória Trend-Optika – Ferencváros
Szombathely, Király Sportlétesítmény, vezeti: Szvorda Melinda (Horváth Zoltán, Baranyai Éva)

17.00 UTE Profisport – 1. FC Femina
Budapest, Bánka Kristóf Sportközpont, vezeti: Horváth János (Puskás Gabriella, Dósa-Rácz Kitti)

2014. augusztus 24., vasárnap
15.00 Szegedi AK – Dorogi Diófa
Szeged, Felső-Tisza parti stadion, vezeti: Csöngető Endre (Takács János, Török Sándor)

17.30 MTK Hungária – Astra HFC
Budapest, Hidegkuti stadion, vezeti: Zám László (Laklia Ágnes, Gyöngy Krisztina)

Gavalovits Sándor