Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A hétvégén megkezdődik a spanyol pontvadászat

A világbajnoksággal tarkított nyári szünetet követően ismét itt a klubidény, ismét láthatjuk majd hétvégénként a világ legjobbjait játszani. Augusztus 23-a viszont még ezen felül is piros betűs ünnep a spanyol foci szerelmeseinek, hiszen most szombaton rajtol a spanyol pontvadászat.

Kép: Molnár Krisztián

Idén még a szokottnál is több a kérdőjel az esélyeket illetően. Rendszerint azon megy a vita ilyenkor, hogy a Real vagy a Barca az esélyesebb, most viszont az Atletico érkezésével már több ismeretlenes lett az egyenlet. Minimum három bajnokesélyes csapat vág neki az évnek, nem beszélve az üldözőkről, akik kis szerencsével akár még őket is megtréfálhatják. Vágjunk is bele.

A sort illik a címvédővel kezdeni. Az Atleticót a bajnoki címig senki sem vette komolyan. Most viszont már muszáj esélyesként tekinteni a matracosokra, hiszen sokan megmaradtak a bajnok csapatból. A távozók száma persze így is tetemes: David Villa, Diego Costa, Thibaut Courtois, Filipe Luis, Adrian és Manquillo sem áll mostantól Simeone mester rendelkezésére. A pótlás viszont nem sikerült rosszul. Érkezett két nagy név a csatársorba, nevezetesen Griezmann és Mandzukic, melléjük jött Raul Jimenez a támadósor bővítése céljából. Jesus Gamez, Ansaldi és Siqueira a védelemben hivatott rendet rakni, a középpályára viszont nem jött frissítés. Összességében nem lett bővebb vagy jobb a keret, de Simeone tett már csodát a Vicente Calderonban, és az ő megtartásával még így is lehet esély egy újabb trófea elhódítására. Ha nem is a bajnoki címre, de mondjuk egy kupa győzelemre mindenképpen elég lehet az Atletico.

A városi riválisnál már kicsit nyugisabban telt a nyár. Nem volt nagy jövés-menés, a BL sikert követően kár is lett volna komoly átalakításba fogni. Az érkezők sora nem hosszú, de legalább minőségi. Toni Kroost áron alul sikerült megszerezni a Bayerntől, példátlanul erőssé téve ezzel a madridi középpályát, kiegészülve a vb nagy felfedezettjével, a 23 éves James Rodriguezzel. Fontos hír a Reallal kapcsolatban, hogy pontot tettek a kapus kérdés végére. Diego Lopez és Casillas párharca véget ért, hiszen Lopez az olasz AC Milan együttesénél folytatja. Casillas mellé pedig megszerezték a Levante hálóőrét, Keylor Navast. Komoly távozókról ez idáig nem lehet beszélni, ha csak Morata nem tartozik közéjük. Talán kicsit korai volt elengedni a fiatal támadót, de a Juventusnál talán komolyabban számolnak majd vele. Még nem hivatalos, de nagyon nagy esély van Angel Di Maria távozására, akit már több csapattal is hírbe hoztak, a legfrissebb pletykák szerint a Manchester Unitedben köthet ki. Mellette a német Sami Khedira hagyhatja még el a spanyol fővárost, neki is több lehetősége van a folytatásra. Összességében az erősítések kitűnően sikerültek, az egész csapat most igazán ’Real Madridosnak’ tetszik. Rengeteg sztár, remek játék, és a klub történetének egyik legerősebb csapata játszik most a Realban, akik minden fronton óriási győzelmi esélyekkel indulnak.

Őket kell megállítania a Barcelonának. A katalánoknál jelentős változások történtek a nyáron, hiszen Tata Martino távozott, helyét a klub korábbi játékosa, a Celta Vigótól érkező Luiz Enrique vette át. A játékos keretben is komoly változások történtek. Távozott Alexis Sanches, Fabregas, Tello, Victor Valdes, Afellay, Puyol pedig visszavonult. Az ő pótlásokat olyan emberek oldhatják majd meg, mint az Arsenaltól szerződtetett Vermaelen, vagy a Valenciából igazolt Mathieu. Utóbbi különösen nagy visszhangot váltott ki a katalán szurkolókból, akik nem pont rá számítottak a védelem erősítése kapcsán. A kapuban két új arc, a német Ter Stegen, és Claudio Bravo kapnak majd lehetőséget, vélhetően a német lesz majd az elsőszámú kapus. A középpályán az újdonságot a Sevillából érkező Ivan Rakitic neve jelenti majd, és a kölcsönből visszatérő Rafinha is reális esélyekkel pályázik majd a kezdőbe kerülésre. A Barca legnagyobb nyári dobása viszont mégsem ők, hanem Luiz Suarez volt, aki kénytelen kihagyni a szezon felét, eltiltása miatt. A Barca gondjai viszont még nem oldódtak meg. A keret nem tűnik túl kiforrottnak, előre láthatóan a közeljövőben még kéne néhány személyi változtatás, de a FIFA meggátolja őket ebben a törekvésükben. Két átigazolási időszakból zárták ki a Barcelonát, akik a jövőben talán jobban rá lesznek szorulva a saját nevelésű játékosaikra mint korábban.

A három nagy csatája mellett viszont ismét érdemes lesz odafigyelni a második hullámra is. A Valencia megint nagyon elszántan vág neki a bajnokságnak, és sikerült is néhány jó játékost igazolniuk, elég csak Rodrigo, De Paul, Mustafi, Andre Gomes, vagy Zuculini nevét említeni. A keret viszont még így sem tűnik elég erősnek a komoly célok elérésére, és ez a helyzet a Sevillával is. Az Európa Liga megnyerésével azért megint sikerült letenniük valamit az asztalra, de a bajnokságban nem valószínű hogy fel tudnák venni a versenyt a nagyobb csapatokkal. A Real Sociedad és a Bilbao is leginkább a középmezőnybe várható majd, habár a Bilbao egy esetleges BL csoportkörbe kerüléssel megnehezítheti a saját dolgát a szűk kerete miatt.

Szombaton tehát rajtol a pontvadászat, és remélhetőleg egy hasonlóan izgalmas és emlékezetes szezont láthatunk majd, mint amilyen a 2013-2014-es volt. Ehhez minden feltétel adott, kíváncsian várjuk mit tartogat számunkra az újabb esztendő.

Baranyai Balázs