Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga, 5. forduló: Gólzápor Fehérváron, iksz Pakson, Kecskeméten és Pápán

Négy mérkőzésre került sor szombaton a honi férfi élvonalban. Pakson és Kecskeméten valamint Pápán is gól nélkül ért véget a soros bajnoki, míg a Videoton ötöt számolt az MTK-ra.

Pakson két veretlen csapat nyújtotta tovább sorozatát. Mind az Újpest, mind pedig a hazaiak jól kapták el a rajtot, ám a tolnaiak mintha kissé megtorpantak volna, ez volt sorrendben a második döntetlenje Csertői Aurél együttesének, míg az Újpest legutóbb legyőzte a bajnoki címvédőt. Nehezítette az Újpest dolgát, hogy Kabát Péter továbbra sem tud együtt készülni társaival, illetve Mboma is kisebb sérüléssel bajlódik, szintén maródi Bojan Sankovic és Molnár Sándor is. A zöld-fehéreknél Eppel Márton eltiltás, Szabó János sérülés miatt nem állhatott rendelkezésre. Végül azonban Mboma tudta vállalni a találkozót. Az első húsz-huszonöt perc izgalommentesen csorgott le, mindössze a lelátói kórusok miatt lehet oka félni a kluboknak. A félidő második felében megrázták magukat a csapatok, Simon Krisztián löketét kellett öklöznie Molnárnak, majd Könyves révén a paksiak kerültek ziccerbe, ám a csatár elkapkodta a lehetőséget. A fővárosiak Asmir Suljic révén veszélyeztettek, a hajrában Vasziljevics lövését fejelte ki a kapu torkából Kovács. A szünetben cserékkel igyekeztek frissíteni a szakvezetők, nem sok sikerrel. A lilák valamivel közelebb jártak a gólhoz, főleg a csereként pályára lépő Rodrigo Rojo, aki előbb Vasziljevics labdájáról maradt le centikkel, majd Simon Krisztián passzát nem tudta átvenni. A másik kapu előtt Nagy Gábor mentett Simon Ádám elől. A végén akár a Paks is megnyerhette volna az összecsapást, ha Bertus Lajos pontosabban céloz. A vége így igazságos döntetlen lett.

Paks – Újpest 0-0
g.:

A fél hétkor kezdődött dupla találkozón Kecskeméten két olyan együttes találkozott, akik korábban egyetlen alkalommal sem szerepeltek egy időben az élvonalban. Az első randevú színtelen, szagtalan gól nélküli döntetlennel ért véget, így a KTE megszerezte első pontját a bajnokságban, a Dunaújváros ellenben már a másodiknak örülhetett. Mindenképpen a győzelemre készültek Bekő Balázsék, korábban ugyanis nem kezdett ilyen rosszul a KTE, a Dunaújváros pedig tökéletesen megelégedett az egy ponttal, habár Dobos Barna sem ilyen szezonkezdetről álmodott. Az első lehetőségek a hazaiak előtt adódtak, de az idő előrehaladtával egyre inkább kezdeményezőbbé váltak az újvárosiak. Mégis a Kecskemét talált be, a játékvezető azonban asszisztense jelzésére les miatt érvénytelenítette a gólt. A szünetben a lilák mestere, Bekő Balázs védő helyett támadót cserélt, ennek köszönhetően jóval aktívabb lett a Kecskemét, bár a gólszerzéssel továbbra is hadilábon állt a csapat. Az újvárosiak sokat köszönhetnek Milinte Árpádnak, hogy nem szórta meg őket a „Hírös Város” csapata. A vége így pontosztozkodás lett, nem sok változással: A KTE maradt sereghajtó, a Dunaújváros utolsó előtti.

KTE – Dunaújváros 0-0
g.:

Székesfehérváron ellenben kiszakadt a gólzsák. Pedig rangadónak indult az MTK elleni ütközet, edzőmeccsé szelídült. A hazaiaknak nem sok kellett, már a második percben ünnepelhetett Kovács István. Ehhez kellett az MTK Nagy Tibor suta mozdulata is Gyurcsó Ádám beadása után. Pár perccel később Sándor György hagyta ki a kihagyhatatlant, mígnem Gyurcsó a második góllal tulajdonképpen eldöntötte az örömjátékkal kirukkoló Videoton javára a találkozót, alig félóra kellett az MTK végleges padlóra küldéséhez, Kovács önmaga második, csapata harmadik gólja igencsak szépre sikeredett. A szünetig nagyobb esemény már nem történt, így joggal zúgott a taps a lelátón. Hozzá kell azonban tenni a történeti hűség kedvéért, hogy az MTK tartalékosan állt fel – Torghelle Sándor továbbra sem bevethető, Kanta József sérülten vállalta az összecsapást, Hrepka Ádám combizom-szakadással dőlt ki, Csiki Norbert húzódással bajlódik, Baki Ákos pedig térdműtét után lábadozik – ennyi hiányzót pedig nem minden csapat bír el. Mindettől függetlenül a második félidőben a második félidő elején újabb góllal jelentkezett a piros-kék brigád, Juhász fejesét a gólvonal közeléből segítette be Nikolics. Ezután kissé visszavett az iramból Joan Carrillo együttese, és ezt kihasználhatta volna az MTK, de Horváth Zsolt előbb fölé fejelt, majd lécre lőtt, Frank Richárd pedig túljátszotta a helyzetét. A másik oldalon Simon Ádám fejelt kapura, és ha nincs ott Nikolics, megvan az ötödik. Az előző évad gólkirálya a gólvonalon állva blokkolta társa fejesét. A hajrában Calatayudnak is kellett nagyot védenie, de a spanyol megoldotta a dolgát. A végeredményt Feczesin Róbert állította be Gyurcsó passzát sarokkal jutatta Hegedüs lábai alatt a kapuba. Klubrekordot írva öt meccsből ötöt nyert idén a Videoton, míg Nikolics beállított egy másikat, André Alvessel holtversenyben immár zsinórban hat bajnokin talált be.

Videoton – MTK 5-0 (3-0)
g.: Kovács I. (2., 27.), Gyurcsó (12.), Nikolics (55.), Feczesin (90+1.)

Este Pápán a tavalyi ezüstérmes ETO vendégeskedett, és nem sokra ment Mátyus János együttesével szemben. A mérkőzés előtt és közben lezúduló eső nem tett jót, így nem is alakult ki folyamatos futball, leginkább a méteres becsúszások jellemezték a találkozó elejét. Mígnem a Győr elkezdett támadni. Priskin kétszer is tesztelte Szűcsöt, mindkét alkalommal a kapus örülhetett. A játékrész második felét az eső uralta, így nagyobb helyzetet fel sem jegyezhettünk. Fordulás után Rudolf, Andric, és a többi támadó is igyekezett, nyomás alatt is tartották Szűcs Lajost, ám a negyvenegy éves kapus eszén ezen az estén nem tudtak túljárni. Az ETO hasonló forgatókönyv szerint futballozott, mint egy hete a Ferencváros ellen, – annyi különbséggel, hogy ezúttal nem kapott gólt – helyzetek tömegét dolgozta ki, de mindegyiket kihagyta. Ez döntetlen a Pápának kedvező, az Győrnek a jövőben nagyot kell javulnia, ha fel akar érni a dobogóra.

Lombard Pápa – Győri ETO 0-0
g.:

Gavalovits Sándor