Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga: Rangadóval fűszerezve folytatódik az élvonalbeli bajnokság

A nemzetközi kupákból búcsúzó együttesek közül a Diósgyőrre és a Győrre nehéz, a Ferencvárosra valamivel könnyebb mérkőzés vár, míg a BATE elleni visszavágóra készülő DVSC visszavágna az MTK-nak.

Alig pár hónapja az MTK hazai környezetben örömfutballt bemutatva gázolta el a Debrecent (5-2). Most elérkezett a visszavágás ideje, igaz ezúttal is nehéz lesz a piros-fehérek dolga, hiszen a fővárosiak is erősödtek az átigazolási időszak alatt, elég csak Hrepka Ádámra gondolni, aki hosszú idő után tért vissza nevelőegyesületéhez, de a legnagyobb erősítés kétségkívül a keret egyben tartása. Mindössze egyetlen játékos, Torghelle Sándor hiánya okozhat gondot Garami Józsefnek. Az előző körben azonban a többiek bizonyították, hogy a népszerű Sanyi hiányában is képesek gólfesztiválra, amit a Pécs bánt. A másik oldalon a BL-ben a BATE ellen előnyt szerző Loki mestere, Kondás Elemér könnyű helyzetben van, hiszen tudja forgatni csapatát, így a címvédő ezúttal is felforgatott, azt is mondhatnánk, tartalékosan veszi fel a küzdelmet a fővárosban. Ami a kulcsembereket illeti, Kulcsár Tamás továbbra is vádlihúzódással bajlóik, Nagy Zoltán térdműtét után lábadozik, míg René Mihelic a BL selejtezőn szenvedett combizomhúzódást. A találkozóra ezúttal a Bozsik stadionban kerül sor a Hidegkuti stadion felújítása miatt – ez utóbbi némi anomáliába ütközött. A cívisvárosiak azonban nemcsak a tavaszi vereség, hanem a Nyíregyháza elleni rangadó pontvesztése miatt is javítanának, valamint plusz önbizalmat szereznének a hétközi BATE elleni BL visszavágóra.

A másik péntek esti összecsapáson az első fordulóban csúnyán kikapó együttes mérkőzik meg Felcsúton. A Puskás Akadémia szoros találkozón maradt alul a Diósgyőrrel szemben (1-2), míg a pécsiek az MTK-tól kaptak meglehetősen nagy zakót (0-4). Eltiltottja egyik csapatnak sincs, ellenben sérültje igen. A sárga-kékeknél a csapatkapitány Polonkai Attila vádlija sérült meg Miskolcon, míg Margitics Andor keresztszalag-szakadással küszködik. A piros-feketék pedig Frőhlich Rolandot és Gránicz Patrikot kénytelenek nélkülözni. Előbbi vádli sérüléssel dőlt ki, utóbbi térdszalag-húzódást szenvedett. Az egy évvel ezelőtti bajnoksághoz képest nem újdonság, hogy a Puskás Akadémia rosszul rajtolt, akkor a nyolcadik fordulóig mindösszesen négy megszerzett ponttal állt Benczés Miklós csapata, igaz az előző bajnokság rajtján döntetlennel nyitottak a felcsútiak, a pécsiek ellenben – hasonlóan a mostani rajthoz – vereséggel nyitott.

Szombaton a legkönnyebb dolga a Videotonnak lehet, akik a nyitó körben Kispesten vereséget szenvedő Dunaújvárost fogadják. Joan Carrillo tanítványai győzelemmel kezdtek, még úgy is, hogy egy félidőn át emberhátrányban futballoztak a Pápa ellenében. Emiatt Kovács Istvánt nélkülözni kényszerülnek a piros-kékek. A másik oldalon ellenben nagy a fogadkozás, hogy a Honvéd elleni fiaskót követően javítanak, ami az ellenfél tudatában nem lesz sétagalopp. A PASE keretében is akadt egy hiányzó Villám Balázs személyében, aki szintén piros lap miatt került az eltiltás sorsára egy hete.

Ha az első szombati találkozó egyértelmű esélyese a Videoton, nem mondható el ez a Nyíregyháza – Paks és a Kecskemét – Haladás összecsapásokról. Az újonc meglepetésre pontot rabolt a címvédőtől, miközben a Paks érett, fegyelmezett futballal fojtotta meg a válogatottak sorával felálló Győr támadásait, s nyert magabiztosan. Ami a Haladás kecskeméti vendégjátékát illeti, mindkét brigád javítani szeretne, mert hiába játszottak jól az első körben, egyaránt vereséget szenvedtek. Előbbi a Ferencvárostól, utóbbi az Újpesttől kapott ki. A hét elején arról szóltak a hírek, hogy a csatársor további erősítésén fáradozik a szombathelyi vezetőség, és felmerült a korábbi Lazio legenda, Tomasso Rocchi leigazolása, kérdés azonban, mikorra realizálódhat az ügylet, ha egyáltalán lesz belőle valami. Igyekeznie is kell a zöld-fehéreknek, hiszen friss információk szerint Radó András iránt külföldi klubok élénken érdeklődnek. A KTE vélhetően nem igazol többet, inkább saját utánpótlására támaszkodva igyekszik eredményes lenni. A nyírségi összecsapáson könnyen lehet, hogy ezúttal csak magyar labdarúgó lesz a pályán. A Paksnak egyetlen légiósa sincs, míg a Szparinak is mindössze kettő. Ezzel az elmúlt évek első olyan bajnokija lehet a Haladás – Paks találkozók után, ahol kilencvenkét százalékban magyar játékosok léphetnek pályára.

Vasárnapra marad két rangadó és egy egyértelműnek tűnő összecsapás. Pápára látogat a Ferencváros, és jó néhány pápai labdarúgónak, valamint edzőjüknek érdekes lesz az összecsapás. Ugyan Szűcs Lajos közel tíz éve véd a Lombardban, de érzelmileg kötődik a fővárosiakhoz, mint ahogy a zöld-fehér nevelésű Csilus Tamás, illetve korábban a Fradiban szintén megforduló Csizmadia Csaba. Nem mehetünk el az edző mellet sem, hiszen Mátyus János is sokat köszönhet a Ferencvárosnak, és mikor, ha nem most bizonyíthat egykori csapata ellen. Azonban a találkozó egyértelmű esélyese a Ferencváros, hiszen a nyáron a középpályát és a támadósort is sikerült magyar szinten kimagasló játékosokkal – Gera Zoltán, Benjamin Lauth – megerősíteni, míg a Lombard mestere az „öregekben” – Kenesei, Waltner, Csizmadia, Szűcs – bízik leginkább, de a fiatalokat is igyekszik beépíteni, illetve szoktatni az élvonal levegőjéhez. Újpesten a nemzetközi kupától vélhetően búcsúzó – az FK Krasznodar ellen kapott ki 5-1-re – Diósgyőr vizitál. A két csapat rendre jó meccset vív egymással, és nem lesz ez másként most sem, főleg, hogy mindkét gárda erősödött a nyáron. A miskolciaknál a legnagyobb kérdés Antal Botond játéka, aki az oroszok elleni találkozó hajrájában bokasérülést szenvedett, és le kellett cserélni. A másik oldalon több légiós távozott, mint amennyi érkezett, mert Kovács Zoltán sportigazgató inkább a honi fiatalokat preferálja, érkezett is jópár, akik segítségére lehetnek a komoly célokért, de legalábbis a tavalyinál jobb szereplésért küzdő fővárosiaknak. A Győrnek már csak a bajnokság maradt, miután a svéd Göteborg meglepően simán ejtette ki Horváth Ferenc együttesét, ráadásul a bajnoki rajton a Pakstól kapott pofont a kisalföldi brigád, hiába játszott több válogatott is a zöld-fehéreknél, akik ezúttal a Honvédot fogadják. Azt a Honvédot, amely hiába játszott szinte végig fölényben a nyitó fordulóban, csak a hajrában tudta bedarálni a Dunaújvárost. Az új igazolások is remekül mutatkoztak be: Youla és Traoré is góllal nyitott, alighanem a Rába-partiaknak is okoznak kellemetlen perceket.

A 2. forduló műsora:
2014. augusztus 1., péntek
19.00 Puskás Akadémia – Pécsi MFC – tv.: Duna
Felcsút, Pancho Aréna, vezeti: Solymosi Péter

20.30 MTK – DVSC-Teva – tv.: Sport 1
Kispest, Bozsik stadion, vezeti: Iványi Zoltán

2014. augusztus 2., szombat
16.30 Videoton – Dunaújváros-PASE – tv.: m1
Székesfehérvár, Sóstói stadion, vezeti: Bognár Tamás

18.30 Nyíregyháza Spartacus – MVM Paks – tv.: Sport 1
Nyíregyháza, Városi stadion, vezeti: Szabó Zsolt

20.30 Kecskemét – Haladás – tv.: Sport 1
Kecskemét, Széktói stadion, vezeti: Farkas Ádám

2014. augusztus 3., vasárnap
16.30 Lombard Pápa – Ferencváros – tv.: m1
Pápa, Perutz stadion, vezeti: Fábián Mihály

18.30 Győri ETO – Bp. Honvéd – tv.: sport 2
Győr, ETO Park, vezeti: Németh Áám

20.30 Újpest – Diósgyőr – tv.: sport 2
Újpest, Szusza stadion, vezeti: Vad II. István

Gavalovits Sándor