Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Portugál gólzápor, csak döntetlenre volt képes a Bilbao – videóval

Sokak legnagyobb örömére a 2014/2015-ös Bajnokok Ligája-szezon immár elindult, s a H-csoportban szereplő FC Porto és BATE Boriszov párharca hozta az első forduló legnagyobb arányú különbségét. Az Athletic Bilbao – Shakhtar Donyeck összecsapás már közel sem hozott ennyire egyoldalú futballt.

A Porto hőse a mesterhármasig jutó Yacine Brahimi volt – uefa.com

Porto – BATE Boriszov: 6-0 (3-0)
Porto, Estadio Dragao, Vezette: Bas Nijhuis (holland)
Porto: Fabiano – Alex Sandro, Martins Indi, Maicon, Danilo – Casemiro – Adrian, Brahimi (Evandro, 59.), Herrera (Tello, 68.), Quaresma – Martinez (Aboubakar, 64.).
BATE Boriszov: Chernik – Mladenovic, Filipenko, Polyakov, Khagush – Volodko, Likhtarovic (Jakovlev, 53.) Olehnovich (Karnitskiy, 62.) – Aleksievich, Rodionov (Signevich, 71.), Gordejchuk.
Gólszerzők: Brahimi (5., 32., 57.), Martinez (37.), Adrian (61.), Aboubakar (76.)
Sárga lap: -, ill. Likhtarovich (7.), Olehnovich (56.)
Kiállítva: -, ill. -.

Bár a Debrecen ellen elképesztő izgalmakat követően továbbjutott a BATE, majd aztán a Bajnokok Ligája-csoportkörben való részvételt is kivívta a fehérorosz gárda, cseppet sem ígérkezett sétagaloppnak a számukra a portugáliai vendégszereplésük. Ennek ellenére Aleksandr Yermakovich „fiai” igyekeztek gyorsan az ellenfél tudomására hozni, hogy ezen az estén nem az alárendelt szerepkörére vágynak.
A kezdeti lelkesedés azonban nem tartott sokáig, s az 5. percben kis híján meg is szerezte a vezetést az övéinek Jackson Martinez, ám a bal alsó sarokba tartó lövését vetődve hárította Sergey Chernik. Még ugyanebben a percben történt, hogy a luzitánok előnyhöz jutottak: egy szép egyéni akció végén – a kapufa segítségével – a bal felső sarokban kötött ki Yacine Brahimi próbálkozása, 1-0.
Némi hatásszünet után ismét felpörögtek az események, s ugyan a 13. percben még Mikhail Gordejchuk előtt adódott lehetőség – amit könnyedén hárított a hazaiak kapusa, Fabiano -, ám egy minutummal később centikre volt a gólszerzéstől Martinez – a kolumbiai középcsatár (még) csak a bal kapufát találta el. A következő mintegy húsz perc egyértelműen a házigazdáról szólt, ám hiába támadtak ellenfelüknél sokkal többet, nem tudták növelni az előnyüket Julen Lopetegui játékosai. A 32. percben azonban nagyot léptek előre a kék-fehér mezesek, s Brahimi egyéni akciója végén bombagólt lőtt a kapu jobb oldalába, 2-0. Csupán öt percet kellett várni az újabb Porto-gólra, ekkor ugyanis Danilo Opare labdájára jól mozgott be Jackson Martinez, s a kapu torkából szép lövéssel megduplázta a hazai előnyt, 3-0.
Az első játékrész egyértelműen a hazaiakról szólt, amit híven tükröz az eredmény félidei állása.
Gyökeres változásra nem lehetett számítani a játék képében, s az 51. percben történtek e jóslatot erősítették meg: Martinez előtt ismét gólszerzési lehetőség adódott, ám a gólvágó fejese nyomán a felső lécre pattant a labda. Alig hat perccel később – szabadrúgásból – ismét eredményesnek bizonyult Brahimi, ezzel végképp eldöntve a három pont sorsát, 4-0. Újabb négy perccel később azonban – egy kipattanó megszerzése és kapuja juttatása révén – Adrían is betalált az ellenfél kapujába, így 61 percnyi játékot követően már 5-0 állt az eredményjelző táblán. Osztálykülönbség volt a két gárda között, s ez bizony a mérkőzés gyakorlatilag minden területén megmutatkozott.
Ám még ekkor sem volt vége, ugyanis a 76. percben Cristian Tello passzát követően Vincent Aboubakar lőtt közelről gólt a kapu bal oldalába, 6-0. Ezzel kialakult a végeredmény; elképesztő verést mért belorusz ellenfelére a Porto.

Athletic Bilbao – Shakhtar Donyeck: 0-0.
Bilbao, Estadio de San Mamés, vezette: Tasos Sidiropoulos (görög)
Athletic Bilbao: Iraizoz – Balenziaga, Laporte, Gurpegi, de Marcos – Rico, Iturraspe – Ibai, Etxebarria (Susaeta, 65.), Muniain (Aqueche, 75.) – Aduriz (Fernandez (77.).
Shakhtar Donyeck: Pyatov – Azevedo, Rakyckyj, Kucher, Srna – Stepanenko, Fernando (Fred, 73.) – Taison (Marlos, 80.), Alex Teixeira, Douglas Costa – Adriano (Hladkyj, 89.).
Sárga lap: Iturraspe (38.), Aduriz (58.), Susaeta (89.), ill. Srna (30.), Taison (36.), Kucher (48.).
Kiállítva:
-, ill. -.

A csoport másik mérkőzésén képtelenek voltak a csapatok dűlőre vinni a három pont sorsát, pedig mind a baszkok, mind pedig az ukránoknak akadt lehetősége, ám az utolsó passzokba vagy a lövésekbe mindig hiba csúszott.
Pedig már a 12. percben kialakult a meccs első gólhelyzete: egy hazai sarokrúgást követően Mikel Rico mozgott be remekül, s a fejelésre is maradt ereje, ám a labda egy kevéssel elkerülte a kaput. A következő minutumban már Taras Stepanenko előtt adódott komoly gólszerzési esély, ám Gorka Iraizoz pazar védéssel megakadályozta, hogy a vendégek megszerezzék a vezetést. Négy perccel később, ha lehet, még közelebb álltak a donyeckiek a vezető találathoz, ám Dario Srna kísérletét ezúttal is hatástalanítani tudta a baszkok hálóőre. Mintegy félórányi játékot követően már Gomez Pereira Ibai lőhetett szabadrúgást, ám próbálkozása nem ért célt, az a jobb kapufa fölé szállt. Az első felvonásban nem is változott az eredmény, pedig a 0-0-s eredmény dacára pörgős meccset játszottak a csapatok.
A második félidő elején, a 49. percben Aymeric Laporte elé került a labda az ötösön belül, s bár kapura tudta kotorni a labdát a házigazda futballistája, Pyatov kapus remekül mentett. A 76. percben Ibai lőtt váratlanul kapura, amivel ugyan kissé megtudta zavarni a hálóőrt, Pyatov azért hárítani tudott.
A végjátékban inkább a Shakhtar akarata érvényesült, s a vendégek támadtak többet, ám az összecsapást eldöntő találat mégsem akart megszületni – így maradt a 0-0-s döntetlen.

A H-csoport állása
1. Porto 3 pont (6:0)
2. Athletic Bilbao 1 pont (0:0)
3. Shakhtar Donyeck 1 pont (0:0)
4. BATE Boriszov 0 pont (0:6)

Budai Levente