Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Derbi hangulat nélkül, újpesti sikerrel

Latymatag, álmosító rangadót hozott a 215. Újpest-Fradi. A szurkolók közül a lila-fehérek próbáltak hangulatot teremteni, ám ezúttal az is vérszegényre sikeredett.

Megérdemelt hazai siker a Derbin. – fotó: ujpestfc.hu

A hazai ultrák kitettek ugyan magukért, de a távolmaradó ferencvárosi szervezett csoportok nélkül ez a rangadó „csak egy meccs” lett a sok közül. A lila-fehér hívek látványos koreográfiával fogadták a pályára lépő csapatokat, de sokáig ennyiben ki is merült a megszokott hangulat. A vendégdrukkerek jobbára csendben figyelték az eseményeket, de nem is voltak sokan, mintegy hatszáz zöld-fehér szurkoló látogatott ki a Megyeri útra.

Magát a mérkőzést meglepően defenzíven kezdte a Ferencváros, amely rögtön a találkozó elején elveszítette csapatkapitányát. Gyömbér Gábor egy Dusan vasziljeviccsel történt összecsapás után maradt a gyepen, nem is tudta folytatni a játékot. Helyére így kénytelen volt beküldeni Busai Attilát Thomas Doll. A nyolcadik percig kellett várni az első lehetőségre, ezt az újpestiek hagyták ki. Vadász adott be jobbról, Dibusz mellkasáról éppen a berobbanó Vasziljevics elé pattant a labda, ám a szerb középpályás fölé vágta a játékszert. Három perc múlva Böde külsővel kereste Lauth fejét, ám Heris kifejelte a német elől a labdát. A hazaiak rohamaival indult a találkozó, de veszélyt nem nagyon tudtak kialakítani a csapatok a fentebb említettek mellett. A 17. percben Suljic fűzte be a vendégeket, lövése azonban csemege volt Dibusznak. Három minutummal később Pavlovic rántotta vissza Suljicot, a jogos szabadrúgást Bardhi a jobb kapufára lőtte. Dibusz már nem érte volna el, ha egy kicsit beljebb megy. A Fradi nem találta a mérkőzés ritmusát, amit jól jelez, hogy a középpályán egyszerűen nem tudták felvenni az újpesti futballistákat. Egészen a harmincötödik percig kellett várni az első igazán veszélyes vendéglehetőségre, Somalia közelről lőhetett, de Balajcza kezében elakadt a labda. Nem sokkal később a másik oldalon Bardhi lövését védte hasonló bravúrral Dibusz. A hajrában Vadász éles beadása pattant ki a kapufáról. Az első félidőben vérszegény produkcióval rukkolt ki a vendégcsapat, így nem csoda, hogy a szurkolók nem lelkesedtek oly nagyon.

Fordulás után szinte azonnal helyzetet alakíthatott volna ki a Ferencváros, ha Böde remek kiugratása után Lauth nem játsza el a nagy halált, amiért sárgát kapott a támadó. Balajcza vetődött ki elé, Lauth pedig eldobta magát. Aztán egy egészen érdekes szituáció borzolta a kedélyeket. Újpesti szöglet közben Dilaver rántotta le Litauszkit az ötösnél, Farkas Ádám előbb tovább engedte a játékot, majd befújta a tizenegyest. Ekkor Bönig reklamálásért, Dilaver pedig a szabálytalanságért kapott lapot. A megítélt büntetőt Vasziljevics magabiztosan értékesítette. Nem telt el sok idő, a Fradi is büntetőhöz jutott. Kukurozovic beadásába Heris könyökkel ért bele. A belga védő is besárgult. A tizenegyest Mateos lőtte a jobb alsóba, Balajcza rajta volt. Két perc múlva Suljic beadását Simon csúsztatta kapufára. Érezhetően a hazaiak összeszedettebb futballt nyújtottak, aminek köszönhetően a Ferencváros nem tudott igazi ziccert kialakítani, a hajrára pedig már Simon szépségdíjas góljával fordultak. És bár akadtak kisebb helyzetek, újabb gól már nem esett, így teljesen megérdemelt újpesti sikerrel zárult a derbi.

Újpest – Ferencváros 2-1 (0-0)
Szusza stadion, 6000 néző, vezette: Farkas Ádám
Újpest: Balajcza – Vadász V., Heris, Litauszki, Nagy G. – Vasziljevics, Forró (Nego, 75.) – Simon K., Suljic (Kosovic, 84.), Balogh B. – Bardhi (Ahmeti, 90+3.)
Ferencváros: Dibusz – Nalepa (Lamah, 71.), Pavlovic, Mateos, Bönig – Gyömbér (Busai, 7.) – Somalia, Kukurozovic (Gera, 64.), Dilaver – Böde, Lauth
g.: Vasziljevics (52., 11-esből), Simon K. (72.) ill.: Mateos (56., 11-esből)
s.: Nagy G. (26.), Suljic (37.), Heris (55.) ill.: Pavlovic (20.), Busai (45.), Lauth (48.), Nalepa, (50.), Bönig (51.)

Gavalovits Sándor