Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jet-Sol Liga: Éllovasok versenyfutása és miniderbi

Hosszú, háromhetes szünet után folytatódik a női élvonalbeli bajnokság. A két hibátlan csapat közül a Dorognak lesz nehezebb dolga.

Az elmúlt időszakban a válogatott utolsó két selejtezője, és a Magyar Kupa miatt elég hosszú szünetet sikerült beiktatnia a szövetségnek a bajnokságban. Ez nem minden csapatnak tett jót, hiszen akik nem voltak érdekelve a kupában, illetve nem adtak játékost a válogatottnak, bizony nehéz volt csak az edzésekre koncentrálni. A legnagyobb kérdést természetesen az MTK szereplése jelenti, ugyanis a kék-fehérek BL-re készülnek és ebből a szempontból a lehető legrosszabbkor jött a háromhetes szünet. Ellenben a sérült játékosok – akik ezen idő alatt felépültek – újra csatlakozhatnak a keretekhez. Illetve a hírek szerint vannak, akik éppen most sérültek meg.

A nyitó mérkőzésre a Salgótarjáni úton kerül majd sor, ahol a címvédő MTK a Feminát fogadja. A kék-fehérek közül Erdélyi Tamarán kívül mindenki bevethető, igaz Szőcs Réka térdsérülése továbbra is gondot, jelent, ám a rutinos kapus csak a BL után fekszik kés alá, addig összeszorított fogakkal, de őrzi csapata kapuját. A Feminánál Tasnádi Rita hiánya érzékeny veszteség lehet, mint ahogy a hét közepén lábujj-törést szenvedő Balogh Nikolett kiesése is érvágás Herczku István tanítványainak, ellenben ismét bevethető állapotban van Zólyomi Rebeka, akinek az elmúlt időszakban a térde vizesedett be. Nagy kérdőjel még Hegyi Szilvia. A középpályás játékára van ugyan esély, bár nem tudható mennyit vett ki belőle a hosszú kihagyás. Tavaly mindkét összecsapást az MTK nyerte az alapszakaszban, egyaránt 4-1-es sikert aratva. Két játékosnak presztízsértékű a találkozó: Csányi Diána a Feminában robbant be az élvonalban, január óta az MTK-t erősíti, míg Gyöngyösi Réka a címvédőtől érkezett Rákospalotára. Egyikük sem játszott még korábbi csapata ellen.

Mondhatni csonka forduló lesz, a hétvégén ugyanis Szombathelyen nem játszanak bajnokit, csak szerdán. Így a fővárosra összpontosul a kör. Vasárnap Csepelen és a Népligetben rendeznek mérkőzést. A Ferencváros miniderbin fogadja az Újpest együttesét, és nem rossz előjelekkel várhatja az összecsapást Dörnyei Balázs csapata. Ugyan Fenyvesi Evelin hiányát nagyon megérzi a zöld-fehér társaság, ám ennek ellenére – leszámítva az MTK ellen elveszített meccset – kirobbanó formában játszanak Amela Krso-ék. Az Újpestbe visszatérhet Várkonyi Orsolya, akit még a Dorog ellen állítottak ki, valamint ismét a bajnokság legjobb kapusa védhet, Bíró Barbarán nagyon sok múlhat ezen a találkozón is. A két együttes tavalyi összecsapásai közül a Ferencváros „odahaza” nyolccal nyert, idegenben viszont némi meglepetésre „csak” 2-2-es döntetlent tudott összehozni. Az idézőjeles odahaza némi magyarázatra szorul, ugyanis a zöld-fehérek az első pár hazai meccsüket az Elektromos SE sporttelepén játszották az előző szezonban.

A Dorogra rangadó vár, ami igaz a szombati nyitómeccsre, igaz itt is: Benkő Mónika személyében nemrég még az Astrában futballozó középpályás lép pályára legutóbbi együttese ellen. Az újonc a tavalyi ezüstérmes Astra otthonába látogat, és a klub tájékoztatása szerint több sérült és betegséggel küszködő játékost hiányolni kénytelenek. A másik oldalon is akadtak hiányzók az elmúlt három fordulóban, ám a többség ismételten hadra fogható. Az biztos, hogy egyik csapatnak sem jó a döntetlen. Az Astra szeretne felzárkózni, míg a Dorog megőrizné hibátlanságát. A csepelieknél a hiányzók közül talán Pincze Gabriella játékára van esély, míg a piros-feketéknél Ujvári Izabella pályára lépése kérdéses, bár három hét elég lehetett a Femina ellen ellenszenvedett sérülésből való felépüléshez. A két együttes korábban még nem találkozott egymással.

Szerdára igazi kiesési rangadót vívhat a Viktória Szombathely és a Szeged. Minkét együttes szerzett pont nélkül várja az összecsapást, bár a vasiak prózai okok miatt – a második fordulóban elmaradt összecsapásukat 3-0-val a Feminának írták jóvá – nem tudták gyarapítani pontjaik számát. Így most vagy a szombathelyiek, vagy a szegediek, esetleg mindkét együttes megszakítja a pont nélküli sorozatát. A két csapat az előző idényben lejátszott bajnokijai sima szombathelyi sikerrel értek véget. A Viktória rögtön a nyitányon 7-0-ra nyert, majd a nyolcaik fordulóban 3-0-ra páholta el a piros-kékeket.

A menetrend:
2014. szeptember 27., szombat
16:00 MTK – Femina
Salgótarjáni út, vezeti: Király Gergő (gyöngy Krisztina, Bodzay Áron)

2014. szeptember 28., vasárnap
15:00 Astra HFC – Dorogi Diófa
Csepel, CSHFC sporttelep, vezeti: Peitli Stella (Bíber Bernadett, Németh Petra)

15:00 Ferencváros – Újpest
Népliget, Albert Sportközpont, vezeti: Zimonyi Péter (Puskás Gabriella, Laklia Ágnes)

2014. október 1., szerda
14:30 Viktória Trend-Optika – Szegedi AK
Király Sportlétesítmény, vezeti: Kártyás Katalin (Baranyai Éva, Lukács Lívia)

És amint azt megszokhatták Kedves Olvasóink, az aktuális forduló beharangozójában adjuk közre a legutóbbi bajnoki hétvége csapatát. Ez most sincs másként.
Farkas Katalin (Dorog) – Tell Zsófia (MTK), Vőfély Noémi (Ferencváros), Sándor Zita (Dorog), Szabó Viktória (Ferencváros) – Hummel-Smuczer Angéla (MTK), Szabó Boglárka (Astra), Horváth Hanna (Femina), Megyes Ágnes (Astra) – Pádár Anita (MTK), Mosdóczi Evelin (Ferencváros)

Gavalovits Sándor