Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nem megy a címvédőnek, hátrányból nyert az MTK, újra nyert a Puskás Akadémia

Érdekes meccseket hozott a szombati játéknap a bajnokság kilencedik fordulójában, hiszen több mérkőzésen a hátrányba kerülő csapat nyert.

Kora délután a Kecskemét fogadta a Nyíregyházát, és győzte le némi meglepetésre Bajzát Péteréket. A hétközi kupabúcsú nem nyomta rá a bélyegét a két csapat összecsapására, mert nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe. Bebeto már az elején alig tévesztett célt, majd Tujvel védett két hatalmasatt. Előbb Bajzát lövését kellett fognia, majd a csatár a lécet találta el fejjel. Pár pillanattal később Baloghnak kellett kitolnia Vukasovic löketét, nem sokkal utána Balázs Zsolt saját gólvonalán mentett fejjel. Ezzel nem volt vége a helyzeteknek, mivel Spitzmüller alig lőtt mellé. Félórányi játék után gyors egymásutánban került helyzetbe a KTE. Botka és Bebeto is gólt szerezhetett volna, de Balogh mindkét alkalommal remekül védett. Hogy harmadszorra nem sikerült, az Bebeto harcosságát dicséri. A csatár lerázta magáról Gengeliczkit, majd a bal sarokba helyezett, pedig nem találta el jól a labdát. A vezető gól nem tett jót a találkozónak, mert a KTE visszább állt, így kevés helyzet adódott. A szünetig Savic távoli próbálkozásai, illetve kaput nem találó szabadrúgása érdemel említést. Fordulás után próbálkozott a nyírségi csapat, ám a lescsapdát jól alkalmazó hazaiak mellett Bajzát nemigen tudott szabályos labdát kapni, nemigen alakult ki ziccer. Összességében a KTE megérdemelten tartotta otthon a három pontot.

KTE – Nyíregyháza 1-0 (1-0)
g.: Bebeto (35.)

A késő délutáni rangadón az MTK hátrányból megfordítva verte meg a Győri ETO-t. Marek Strestík mindkét kaput bevette. Az első játékrész betonkemény belépőket, és reklamálások sokaságát hozta, emiatt viszonylag korán besárgult a visszatérő Torghelle Sándor. Azonban a belépők mellett a széleken vezetett jó támadások pontosabb befejezésével igazán izgalmas lehetett volna az első játékrész. A nagyobb helyzetek kihagyásában a győriek jártak az élen. Előbb Torghelle lépett rá a labdára, Pátkai fölé lőtt, Windecker passzával kilépő Rudolf sarokkal ajándékozta oda a védőknek a labdát. ennyivel le is tudták a csapatok a játékrészt. A második negyvenöt percnek harcosabban indult neki az ETO, amely alig negyedóra múltán Strestík révén megszerezte a vezetést. A bekapott gól felpörgette valamelyest az MTK-t, de az ETO kiismerte a kék-fehérek játékát, és rendre lezárták a terülteket, kontratámadásaik végén pedig inkább távolról kisérleteztek, ami Hegedüs Lajosnak nem okozott gondot. Egy szöglet Strestíknek annál inkább. A győriek cseh futballistája saját kapujába csúsztatott, ez peig megfogta a kisalföldieket, akik ezután hiába mentek előre, az MTK Hrepka révén bevitte a győztes gólt a hajrához közeledve.

Győr – MTK 1-2 (0-0)
g.: Strestík (57.) ill.: Strestík (80., öngól), Hrepka (86.)

Este hiába vezetett már két góllal is a Dunaújváros, végül a Puskás Akadémia örülhetett. Hiába kezdett jobban a hazai együttes, szép lassan az első sikerére hajtó Újváros vette át az irányítást, amelynek eredménye a félidő hajrájában lett meg. Előbb Orosz Márk, majd Milan Peric is beköszönt. Fordulás után kellett negyedóra mire a hazaiak magukhoz tértek, és Lorentz góljával szépíteni tudtak. A középpályás szép gólt szerzett éles szögből, mely az első volt élvonalbeli pályafutása során. Ez megroppantotta a fejér megyeieket, bár a második gól méginkább. Főleg, hogy olyan gyermeteg hibát követett el Szekeres Adrián, amely gyerekfociban sem díjazandó. Mellel hazatett labdáját Szakály énes pöckölte el Milinte mellett. Bár a vendégvédők kivágták a labdát, Vad II. szerint már a gólvonal mögül. Ezzel még nem volt vége. A hajrához közeledve Jakab kapott négy percen belül két sárgát, megfogyatkozott a Dunaújváros, ezt pedig nem is hagyta kihasználatlanul a PAFC, Tischler Sallai beadását pofozta be, kialakítva a végeredményt. Ezzel a vereségével egyre lehetetlenebb helyzetbe kerül Dobos Barna együttese, ami a bennmaradási esélyeket illeti.

Puskás Akadémia – Dunaújváros 3-2 (0-2)
g.: Lorentz (61.), Szakály D. (69.), Tischler (78.) ill.: Orosz M. (40.), Peric 844.)
kiállítva: Jakab D. (Dunaújváros, 77.)

De nemcsak az MTK és a puskás Akadémia nyert hátrányból, hanem a Paks is. Ami még nagyobb fegyvertény, hogy a címvédő, de krízisben lévő Debrecen ellen tette ezt. Hazai környezetben bő fél éve nem kapott gólt hazai környezetben Csertői Aurél csapata, ám a debreceni Kulcsár Tamás tizenhat perc után megfosztotta ettől a sorozattól a tolnaiakat. Korhut adott középre, az érkező támadó pedig Gévay segítségével valahogy be tudta tuszkolni a labdát Molnár kapujába. Ám később két ordító ziccert hagyott kihasználatlanul, erre pedig ráfizetett a Loki. A hajrához közelítve Bartha egalizált, tizenhatról lőve Novakovic hálójába. A kettő között még Könyves is elpuskázott egy lehetőséget. Hogy ne legyen könnyű dolga a cívisvárosiaknak, arról ismét csak Kulcsár gondoskodott, aki előbb elszórakozott egy újabb helyzetet, majd fölöslegesen kiállíttatta magát. A hajrá viszont izgalmasra sikerült: Lázár Pál fejelt Molnár kezébe, majd a lefújás előtti pillanatokban Zsidai kapta meg második sárga kártyás figyelmeztetését, amivel természetesen együtt jár a piros cédula is. A szabadrúgást Báló remekül csavarta a jobb szélről a hosszú felsőbe, Novakovic igencsak benne volt a gólban. A címvédő ezzel a zakóval visszacsúszott, és már csak tizedik a bajnokságban, a Paks viszont továbbra is álomszerű idényt produkál. Kilenc forduló után is őrzi veretlenségét.

Paks – DVSC 2-1 (1-1)
g.: Bartha (37.), Báló (90+3.) ill.: Kulcsár T. (16.)
kiállítva: Kulcsár T. (DVSC, 73.), Zsidai (DVSC, 90+2.)

Gavalovits Sándor