Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Transzfer-hajrá: Válogatott távozók Paksról, igazolt az Újpest és a Pápa is

Éjfélkor zár Európa nagy részén az átigazolási piac. Az elmúlt órák történéseit foglaljuk össze röviden.

Két válogatott játékostól is elköszöntek Pakson. Sem Lázok János, sem pedig Horváth Gábor nem tagja immár a tolnaiak keretének, ők biztosan új csapatban folytatják. A napokban a szintén válogatott Heffler Tibor is elköszönt, őt a Videoton szerződtette. Érkezők is vannak ugyanakkor, egy évre kölcsönbe érkezik Kispestről Szemerédi Norbert kapus, valamint a volt Diósgyőr védő, Vági András. A bekk két esztendőre írt alá.

Pápán egy tizennyolc esztendős játékossal kötöttek megállapodást. Mátyus János együttese Schmid Máté személyében támadót szerződtetett. A labdarúgó három évre kötelezte el magát új együtteséhez. Schmid első profi szerződését kötötte hosszú próbajáték után. A fiatal csatár az U18-as kiemelt bajnokságban tizenkilenc találkozón hat gólt szerzett.

A korábbiakhoz képest hatalmas fordulat, hogy David Biton mégsem lesz az Újpest csatára, miután vonzóbb ajánlatot kapott a BL főtáblás Maribor együttesétől. A lila-fehérek közleményben fejezték ki sajnálatukat. „Az Újpest FC sajnálja, hogy Biton mégsem igazol a Megyeri úti klubhoz, viszont nem szerette volna elvenni a lehetőséget a támadó elől, hogy a BL-ben szerepelhessen. További pályafutásához sok sikert kívánunk! Bízunk benne, hogy sikerül megtalálni a helyettesét.” – fogalmaz a lila-fehérek hivatalos oldala. Ellenben Kim Ojo már megérkezett, és edzett is társaival. A támadó elmondta, már nagyon várja a bemutatkozást. „Jó volt a tréning, megismerkedtem az új társaimmal. Bízom benne, hogy minél hamarabb pályára léphetek az Újpest FC színeiben. Mezszámom is van. Enyém a kilences. A Debrecen elleni mérkőzésen voltam itt legutóbb, korábban sohasem jártam Magyarországon. Sok jót hallottam a csapatról, Budapestről, és azt is tudom, hogy a szurkolótáboruk is fantasztikus. Korábban, egykori norvégiai csapattársammal, Korcsmár Zsolttal is beszéltem, bátorított, hogy mindenképpen jöjjek Újpestre. Bízom benne, hogy minél hamarabb pályára léphetek lilában. Már nagyon várom!” – fogalmazott a nigériai csatár.

Újabb távozót jelentettek be Szombathelyen. Varga Gábor nem tudott alapemberré válni, így egy évre az NB II-ben szereplő Ajkára adták kölcsön, de a megállapodás értelmében a 30 esztendős védekező középpályás télen visszarendelhető. Kedden tárgyalnak Guzmics Richárddal, akinek ugyan nyár elején lejárt a szerződése, de még nem talált csapatot, és amennyiben a zárásig sem sikerül megegyezni, lehetséges, marad a Haladásnál. Hír még a klub háza tájáról, hogy a 2010-es világbajnokságon is szereplő szlovák Kamil Kopúnek elé ajánlatot tettek. Ugyanakkor Tóth Miklós ügyvezető elmondása szerint az ukrán Andrij Jefremovval szóbeli egyezség köttetett..

Debrecenben is történtek változások. A napokban Pécsre igazoló Vukasin Poleksic után Nagy Zoltán kölcsönbe mehet, míg Lucas Marcolini végleg hazatérhet Brazíliába. Visszarendelte ellenben Kuti Krisztiánt a klub Létavértesről, ő az NB III-as tartalékokhoz került, valamint Szűcs István is kölcsönbe mehet, bár egy évig szerződés köti a címvédőhöz. Igazi nagy érvágás lehet Dalibor Volas távozása, amennyiben realizálódik, bár tavasszal meghatározó volt, de ebben a bajnokságban mindössze két alkalommal kapott szerepet. Nagy Zoltán Aleksandar Jovanovic érkezésével szorult ki a csapatból.

Változások voltak az MTK keretében is. A kék-fehérek szerződést bontottak Frank Richárddal, aki korábban szerepelt Újpesten, Tatabányán. Az MTK-nál második korszakát töltötte, miután 2013-ban visszatért, de nem sok lehetőséget kapott. 2013-14-ben négyszer lépett pályára, egyszer kezdőként, míg az idei hat fordulóban egyaránt csereként vetette be Garami József, ezeken a találkozókon egy gólt szerzett.

Ukrajnából szerzett játékost Benczés Miklós csapata, a Puskás Akadémia. A korábbi többszörös horvát U-válogatott Marin Ljubicic 1+1 évre írt alá. Legutóbb az ukrán élvonalban szereplő Tavrija Szimferopol együttesét erősítette. A védekező középpályás pozitívan nyilatkozott a klubról. „Három napja vagyok itt, és nagyon jól érzem magam ennél a fantasztikus klubnál – fogalmazott Ljubicic a pfla.hu-nak adott nyilatkozatában. – Kiválóak az edzésfeltételek és a játékkörülmények. A Pancho Aréna egy egészen egyedülálló létesítmény, alig várom már, hogy játszhassak benne. Az eredeti pozícióm védekező középpályás, de játszottam már belső védőként is. Azért jöttem, hogy játékommal a csapatot erősítsem, minden erőmmel azon leszek, hogy mihamarabb előrébb kerüljünk a tabellán. Beszélgettem a csapat horvát és szerb játékosaival, akik jelenléte csak megerősített az ideigazolással kapcsolatban. Erősnek érzem magam, és remélem, hogy a következő bajnokin már be is mutatkozhatok.” A középpályás a hajduk Split neveltje, akikkel 2010-11-ben az EL-be jutott, és ott egy gólt szerzett. Összesen 95 találkozón lépett pályára nevelőegyesületében, majd a Krím-félszigeten található Tavrija szolgálatába állt, ahol szintén alapembernek számított. Az ukrán klub kiesett a legutóbbi bajnokság végén, de immár új névvel és orosz licence alatt szerepel.

Gavalovits Sándor