Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A jövő sztárjai: A 15 éves szerény reménység – “Az évszázad tehetsége!”

A FociClub.hu új és egyedi sorozatában azokat a futbalistákat fogom Önöknek bemutatni, akik a jövőben az elithez tartozhatnak majd. Az én nevem Galeß, az első részben pedig az évszázad tehetsége érkezik Norvégiából.

MK Design

Átveszi a labdát, megfordul vele, az ellenfelek csak nézik. Lő,  kapu mellé. A fejét fogja, neki se sikerülhet minden. A labda ragad a lábához, állandóan két-három ember veszi körül. Remek érzékkel passzol társaihoz, hihetetlen intelligenciával szervezi az offenzív játékot.Ő nem más, mint Martin Ødegaard, aki mindössze 15 esztendősen meghatározó tagja a norvég első osztályban szereplő Strömsgodset IF együttesének. Idén már 19 bajnokin számítottak rá, három góllal és hat gólpasszal hálálta meg a bizalmat a középpályás.

Martin egy kis városban él, 45 kilóméterre Oslótól. Az utcákon nincs nagy élet, hűvös van. Az edzés után bátortalan mosollyal az arcán jelenik meg apjával. Az újságírók kérdéseire szűkszavúan válaszol, inkább jól akar játszani, mint nagy dolgokat mondani. Martin szinte tökéletesen beszél már angolul is, de hangosan még nem szólal meg, csak anyanyelvén. “Nem gondolkozunk sokat azon, hogy hova fog menni Martin. Nincsen semmiféle időtervünk. Először ezt a szezont kell végigjátszania Norvégiában.” – vette át a szót édesapja, Hans Erik.

Martin a Strömsgodset akadémiáján nevelkedett, de kizárt, hogy hosszabb éveket lehúzzon még ennél a csapatál. A német ‘Bild’ már a nyáron cikkezet esetében a klubváltásról, a reménység szerződése ugyanis a naptári év végén lejár – a norvég bajnokság tavasz-ősz bonyolításban zajlik. Természetesen minden nagy klubot megemlítettek már vele kapcsolatban: a Manchester United, az FC Liverpool a Real Mardrid, az FC Bayern München és újabban a Borussia Dortmund is szívesen soraiban tudná Martint. “Tisztában vagyunk azzal, hogy Martin egyszer majd eléri azt a pontot Norvégiában, amikor már nem nagyon tud tovább fejlődni. És itt semmi másról nincs szó, csak arról, hogy fejlessze a képességeit azon a helyen, ahol neki a legjobb.” – véli az apja.

Ödegaard pályára lép a válogatottban – FAZ.de

15 évesen és 235 naposan mutatkozott be hazája válogatottjában, és már az Európa Bajnokság selejtezőjén is pályára lépett – a sorozat legfiatalabbja lett. Martin kedvenc játékosa az a Lionel Messi, akivel egyre többször hasonlítják össze. A klub, amelyért rajong az FC Liverpool – az egész családjával egyetemben.

“Nagyon ideges voltam, amikor szóltak, hogy pályára lépek. De amikor ennyire ünnepelnek, akkor csak mosolyogni tudsz és élvezni a helyzetet. Nagyon megérintett.” – mondta válogatott debütálásakor Martin, akit úgy fogadtak a nézők, mintha egy pop-sztár lépett volna fel a színpadra. “Ő nem csak fiatal, hanem valójában még csak egy fiú. Vele szemben nagy felelősséget kell vállalnun és ezzel a felelősséggel nagyon óvatosan bánunk.” – fogamazott a norvég válogatott managere, Jan Aage Fjörtoft, aki így folytatta:

“A veszély, hogy túl nagy enne rajta a nyomás, minden futballistánál fennnáll. Pontosan megfigyeljük, hogyan illeszkedik a csapatba. De egy nagyon jó futballistáról van szó, aki még jobb fazon. Nem szállt el magától. A sajtótájékoztatón elmondta, hogy Lionel Messi a kedvenc játékosa, de nem akarja vele összehasonlítani magát. Remek ember, akinek jó családja van kellemes környzettel.” Martin tömören beszél magáról. “Keményen akarok edzeni és fejleszteni magamat.”

Az Ødegaard család pár hónap múlva ketté válhat. Martin ugyanis december 17.-én tölti be a 16-ot, azaz nem lesz iskola köteles. Amennyiben nem hosszabbít vele a Strömsgodset, külföldre költözik édesapjával. Anyja és két kisebb húga maradna Norvégiában. Hans Erik, aki korábban maga is futballista volt mindenben támogatja fiát, akivel külön edzéseket is végez, állandóan segíti.

Ő tehát Martin Ødegaard. A jövő egyik, ha nem a legnagyobb sztárja.

Galeß