Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL-búcsú után: „Csodálatos ajándékot kaptam az élettől…”

Közel sem biztos, hogy vége az MTK Bajnokok Ligája szereplésének, amikor azonban az interjú készült, még nem lehetett biztosat tudni az UEFA felé benyújtott óvás pontos elbírálásának időpontjáról (Később kiderült, október 24-én tárgyalja a beadványt az UEFA). Sok minden elhangzott a Medgyes Péterrel készített beszélgetésben, többek között a szakember magában keresi a hibát, ugyanakkor büszke tanítványaira.

Nem kellemes érzés így kiesni, de Medgyes Péter előre tekint. – fotó: Sipos Hajnalka (archív)

Nem hitt a szemének. Olyan tizenegyest adott meg a játékvezető, amely finoman fogalmazva is kétséges volt. Mégsem rohant be a pályára számon kérni, a lányokat sem marasztalta el, inkább azt keresi, hogyan fejlődhet a társaság ilyen téren is. Medgyes Péterrel beszélgettünk a Neulengbach elleni visszavágó után.

– Kettőt aludva a visszavágóra, sikerült valamelyest megemészteni a kiesést?
– Ezen nem lehet csak úgy át lépni… Persze meg fogjuk tenni, bizonyosan, mert sportemberek vagyunk, de emocionálisan egy világ omlott össze bennünk!

– Ismét nagyot játszottak a lányok, mégsem sikerült a hőn áhított továbbjutás. Mi jár ilyenkor egy edző fejében?
– Közvetlenül a mérkőzés után érdekes gondolatok futottak át az agyamon, büszkeség és az a tény, hogy még többet kell dolgoznom, dolgoznunk azon, hogy jobbak és jobbak legyünk, mert akkor ott nem adatott meg nekünk álmunk beteljesülése…

– Mennyire érintette érzékeny a kigondolt taktikát Méry Rita kiesése?
– Rita kiválása, természetesen érzékelhető volt, főleg azért, mert kulcsfigurája pozíciós játékunknak… Együtt éreztem vele, sérülést szenvedni egy ilyen mérkőzés előtti utolsó edzésén… de a csapat közös beszélgetéseink és tervezéseink során megértette és jól kivitelezte a “kicsit” más feladatot, melyeket Rita magassága és jelenségének hiánya magával hordoz.

– A rendes játékidő végén sikerült fordítani, és egálra hozni a párharcot. Miben volt más, ha más volt ez a meccs, mint az odavágó?
– A második mérkőzés, ha lehet ezt mondani, még magasabb színvonalú volt és még nagyobb iram jellemezte. Türelmes játékot kértem a lányoktól, meg voltam győződve arról, hogy jönni fognak a lehetőségek a gólszerzésre, azt viszont nem, hogy ez a rendes játékidő végén következik be… Azt hiszem, mostantól nem lehet ránk azt mondani, hogy kondicionális okok miatt nem tudjuk felvenni a versenyt egy fejlettebb futball kultúrából érkező ellenféllel szemben, hiszen a 88 illetve a 91 percben rúgtuk a góljainkat! A mérkőzés utolsó pillanataiban szétziláltuk az ellenfelünket!

– Az utolsó pillanatokban büntetőt kapott a Neulengbach. A kispadon miként élted meg az utolsó pillanatokat?
– Amikor a játékvezető tizenegyest ítélt a hosszabbítás 120. percében ellenünk, nem hittem el… Vannak emberi, erkölcsi értékei egy embernek, melyek az ilyen döntések lehetőségét, kivitelezését, felülbírálják… Ez esetben ez nem így történt, hogy miért nem tudom. Nem másban, saját magamban keresem a hibát. Mit rontottam el, mire nem hívtam fel játékosaim figyelmét, mit kellett volna másképpen… Egy biztos, hogy még precízebben fogom felkészíteni játékosaimat, hogy ilyen ne forduljon többet elő.

– Összességében rengeteg szép emlékkel és eredménnyel jutottatok idáig. Mit lehet hasznosítani ezekből a jövőre nézve, akár a bajnokságban, akár az esetleges jövő évi Bl-re készülve?
– A BL varázsa utolérhetetlen. Éreztem az ízét a számban… És az nem változott meg a kiábrándító tizenegyes után sem, mert tudom, csodálatos ajándékot kaptam az élettől akkor amikor edzője lettem ennek a tehetséges társaságnak. Ez a “felmérő” megmutatta, mire vagyunk képesek és hogy a pejoratív értelemben emlegetett “magyar mentalitás” csak egy agyament kitaláció.

– Még a bajnokság előtt felvetődött, hogy nemzetközi rutinnal rendelkező légiósok érkezhetnek, és velük sikeres lehet a csapat. Te miként vélekedsz erről?
– Folyamatosan nézem a környékbeli bajnokságok mérkőzéseit, és a játékosokat. Nehéz azonban olyat találni, aki beleillik a koncepciónkba. Ugyanakkor nem szeretnék „B” kategóriás futballistákat hozni, illetve ugye ennek anyagi vonzata is van. De eljöhet az ideje, hogy külföldről igazoljunk, hogy még sikeresebbek lehessünk a Bajnokok Ligájában is. Másrészt a mostani társaság összeszokott, és bár nincs huszonnégyes keretünk, hogy forgathassam a csaptatot, azonban akik itt vannak, mindent megtesznek a sikerekért.

– Hogyan tovább? Az Újpest elleni mérkőzésen kijött a fáradtság, és látszott az is, hogy lelkileg még nem dolgozták fel a lányok a BL-ben történteket, miként tudsz lelket önteni beléjük?
– Ez egy hosszú folyamat lesz. Férfiak esetében sem könnyű ilyenkor, a női lelkeket ismerve hatványozottan igaz, de azon leszünk, hogy mihamarabb feldolgozzuk, és az ilyen mérkőzések és győzelmek – nem lebecsülve az ellenfeleket – kellenek, hogy kicsit helyrerázódjon a lelki egyensúlyuk, ugyanakkor jövő héten kemény feladat jön, mert a Dorog ellen nehéz rangadót játszunk.

Gavalovits Sándor