Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Edzőváltások után, rangadók, presztízsmeccsek – a 12. forduló elé

Nem lesz sétagalopp az edzőváltáson átesett klubok számára a forduló, hiszen erős ellenfelekhez látogatnak. De lesznek rangadók is a hétvégén, mint ahogy jó pár játékos számára korábbi együttese elleni csaták hozhatnak érdekességet.

Nem telt unalmasan a hét Szombathelyen és Nyíregyházán sem, hiszen mindkét klubnál edzőt váltottak. A vasiaknál Artner Tamást Szentes Lázár váltotta, a piros-kékeknél Csábi József utódja Mátyus János lett, ugyanakkor még sem Pápán, sem pedig Kispesten nem találták meg a végleges megoldást a kispadra. Így pedig nehéz dolga lesz a csapatoknak, lévén a Nyíregyháza péntek este Újpestre látogat, amely Mátyus Jánosnak lesz pikantériája. A volt válogatott védő ugyanis Fradi-érzelműként nem számíthat kedves fogadtatásra a Megyeri úton. A Haladás pedig keleti rangadót játszik a Győrrel. De vissza a IV. kerületbe. A lila-fehérek továbbra is nélkülözni kényszerülnek csatárukat, Kabát Pétert, aki az egyik edzésen újfent megsérült, így biztosan nem lehet ott a pályán a Szpari ellen, ellenben Kim Ojo felépült, rá számíthat Nebojsa Vignjevic vezetőedző. Eltiltottja nincs a liláknak, mint ahogyan a Nyíregyházának sem. A két csapat közül talán a Spartacusnak lenne nagyobb szüksége a három pontra, hogy elmozduljon a kiesőhelyek közeléből, de az Újpestnek a Ferencváros megelőzéséhez szükségeltetnek a fontos bajnoki pontok, lévén a zöld-fehérek a Debrecen ellen nem számíthatnak könnyű mérkőzésre.

Másnap, azaz szombaton a dobogósok közül a Paks és a Videoton éppen egymás ellen lép pályára. A fehérváriak egy hete elszenvedték szezonbeli első vereségüket, ezzel pedig hosszú sorozatuk szakadt meg, de nemcsak az együttesnek, hanem támadójuknak, Nikolics Nemanjának is megszakadt remek szériája. A válogatott csatár betegség miatt kénytelen volt kihagyni a címvédő elleni csörtét, így góljai számát sem tudta növelni. A Paks hét közben elmaradt bajnokit pótolt, és remek hajrával tartotta otthon a pontokat a DVTK ellenében, pedig a miskolciak még vezettek is. Nagy kérdés, hogy Nikoliccsal a csatársorban újabb sikersorozatba kezd-e a fehérvári brigád, avagy a Paks közelebb oson az élen állókhoz. Sérültekről egyik oldalon sincs információ, ahogyan eltiltottja sincs egyik csapatnak sem. Ha már említést tettünk a Diósgyőrről. A miskolciak ezen a hétvégén a sereghajtó Dunaújvárost látják vendégül, és aligha maradnak pont nélkül Tomiszlav Szivics legényei. A Dunaújváros ugyan az elmúlt hétvégén megszerezte első sikerét a Haladást legyőzve, ám a borsodiak mégiscsak erősebb kerettel rendelkeznek jelen pillanatban. Kétjátékosnak mindenképp érdekesen fog alakulni a találkozó: Farkas Viktor korábban már szerepelt Diósgyőrben, míg Nikházi Márk éppen Miskolcról került kölcsönbe az újvárosiakhoz. Eltiltottja nincs sem a DVTK-nak, sem a Dunaújvárosnak. Sérültről sem tudunk. Szintén szombaton lép pályára az MTK, amely a Puskás Akadémia otthonába látogat. Az Akadémia színeiben szerepel jó néhány ex-MTK játékos, így például Czvitkovics Péter, Lencse László, Tischler Patrik, Papp Máté, Lorentz Márton is hosszabb-rövidebb ideig futballozott a fővárosi együttesben. A hazaiak remek szériát futnak, az elmúlt négy bajnokijukat egyaránt megnyerték, így már a középmezőnyben várják a fordulót, míg Garami József fiai a dobogó második fokán állnak. A korábban sérüléssel bajlódó Torghelle Sándor felépült, és immár teljes intenzitással bevethető, míg eltiltottja egyik csapatnak sincs. Gödörben lévő együttesek összecsapását hozza a Honvéd Kecskeméti játéka. A piros-feketék is edzőváltáson estek át a közelmúltban, de még nem találták meg a végleges megoldást, így továbbra is Jasper Adrianus de Muijnck irányít. Igaz, ez a megoldás eddig nem hozta meg a várt eredményt, így kérdéses, hogy Kecskeméten sikerül pontot/pontokat tenni a gyászos széria végére. A másik oldalon Bekő Balázs állása egyelőre megingathatatlannak tetszik, bár a „Hírös Városban” sem kedvezőek az eredmények. A tabellára pillantva kijelenthető, hogy rangadóra van kilátás, kérdés, a csapatok is így látják-e. Szintén rangadónak ígérkezik a Pécs és a Pápa összecsapása, lévén pontazonossággal várják az egymás elleni mérkőzést a 12-13-ik helyen. Ám míg a Pécs tizenegy, addig a Lombard mindössze 5 gólt lőtt a bajnokság eddigi meccsein, és már több, mint 600(!) perce nem találtak az ellenfeleik hálójába a bakonyaljaiak.

A hétvége rangadója kétségkívül a vasárnapi Debrecen-Ferencváros összecsapás. Az utóbbi években rendre nagy csatát vívott a két csapat, emlékezetes összecsapásokhoz nem kell oly messzire visszatekinteni: 2003-ban a Loki akadályozta meg a Fradi bajnoki címét, egy évvel később éppen a Cívisváros együttese ellen ünnepelhette fennállása 28-ik, idáig utolsó bajnoki címét a zöld-fehér klub, mint ahogy a szintén 2003-as MK-finálé is történelemkönyvekbe kívánkozik. A két csapat az elmúlt években ellentétes utat járt be, mert a Loki zsinórban nyerte a bajnokságokat, addig a Ferencváros hullámzó teljesítménnyel rukkolt ki. Az idei bajnokságban eddig a Fradi nyújtott stabilabb teljesítményt, de a Loki éppen mostanság kezd magához térni, tehát igazi derbi várható vasárnap.

A forduló záró meccsére Szombathelyen kerül sor, ahol a Győr vendégeskedik. A hazaiak a hét elején edzőt váltottak, míg az ETO-nál tovább inog a pad Horváth Ferenc alatt, igaz a szakember ezúttal nem lehet ott a pálya mellett, miután szerdán elküldte őt a játékvezető a KTE elleni meccsen, az MLSZ pedig egy mérkőzésre eltiltotta. Hogy milyen lesz a Szentes Lázár-féle Haladás, vasárnap este kiderül, mindazonáltal hiába keleti rangadó, nem biztos, hogy nyílt futballt láthatunk, mert egy vereség mindkét oldalon mélyítené a gödröt. A hazaiaknál az eltiltott Halmosi Péter ismét pályára léphet, más eltiltottja nincs a csapatnak, ahogyan a győrieknek sem, ellenben kisebb sérülések miatt néhányan biztosan hiányozni fognak.

A forduló műsora:
2014. október 24., péntek
19.00 Újpest – Nyíregyháza – tv.: Duna
Szusza Ferenc stadion, vezeti: Erdős József

2014. október 25., szombat
14.00 Puskás Akadémia – MTK – tv.: m1
Pancho Aréna, vezeti: Pintér Csaba

16.00 KTE-Phoenix Mecano – Bp. Honvéd – tv.: Sport 1
Széktói stadion, vezeti: Farkas Ádám

18.00 Diósgyőri VTK – Dunaújváros PASE – tv.: Sport 1
DVTK stadion, vezeti: Andó-Szabó Sándor

18.00 Pécsi MFC – Lombard FC Pápa
PMFC stadion, vezeti: Iványi Zoltán

20.00 MVM Paks – Videoton – tv.: Sport 1
Paks, vezeti: Kassai Viktor

2014. október 26., vasárnap
16.30 Debrecen – Ferencváros – tv.: m1
Nagyerdei stadion, vezeti: Szabó Zsolt

18.30 Haladás – Győri ETO – tv.: Sport 2
Rohonci út, vezeti: Vad II. István

Gavalovits Sándor