Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Haladás: Artner ment, Szentes jött

A negyedik klub is edzőt váltott az első osztályban, Szombathelyen Artner Tamásnak köszönték meg a munkát.

Forrás: nb1.hu

A kulcsemberek távozása, és a nyári átigazolási politika nem tett jót Szombathelyen. A korábban rendre a középmezőny elején végző csapat az idei bajnokságban eddig csak szenved – kiesőhelyen áll a Haladás – Artner Tamás vezetőedző állásba került. Az immár munkanélküli edző kendőzetlen kritikával illette a vezetőséget. Hogy nem minden fenékig tejfel a vasi megyeszékhelyen, jól jellemzi a nyáron idehozott olasz Tommaso Rocchi és a szlovák Kamil Kopúnek körül kialakult kisebbfajta botrány, mellyel kapcsolatban Artner akkor úgy fogalmazott, neki nem kellenek a labdarúgók, akik aztán meggyőzték, hogy igenis erősítést jelentenek, más kérés, a bajnokságban alig volt momentumuk. Tény, a Lazio korábbi klasszisa egy-egy villanásával igazolta, jó vételnek számít, de a gólok eddig elmaradtak.

„Kedd délelőtt rendkívüli taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás tulajdonosi köre, amelyen egyhangú döntés alapján felmentették a munkavégzés alól a csapat vezetőedzőjét, Artner Tamást. A tulajdonosi kör megbízta Tóth Miklós ügyvezető igazgatót, hogy kezdje meg a tárgyalásokat a leendő vezetőedzővel.” – adta ki szerda délelőtt közleményét a Haladás.
Artner Tamás 2011. december 19-én vette át a stafétabotot a bunda-gyanúba keveredő Aczél Zoltántól, és 84 bajnokin irányította a zöld-fehéreket, akikkel két nyolcadik és egy hatodik helyet ért el.

Az előzetes hírek szerint két jelölt neve vetődött fel: a korábbi szövetségi kapitány, Egervári Sándor, és a klub korábbi edzője, Szentes Lázár. Ugyanakkor Marco Rossi is képbe került, ám Koczka Tibor vétója miatt az olasz szakemberrel fel sem vették a kapcsolatot. Egervári viszont megköszönte a megkeresést, de visszautasította azt, mondván szezon közben nem szerette volna átvenni a csapatot. Így maradt Szentes.

„A vezetőség nagyot hibázott”

Így már semmi akadálya nem volt annak, hogy Artner Tamás kipakoljon. Meg is tette a klub honlapján. „A nyár előrevetítette, hogy bajok lehetnek az ősszel – fogalmazott a volt vezetőedző a haladas.hu-nak. – Meghatározó játékosokkal nem hosszabbított szerződést a tulajdonosi kör, már akkor jeleztem, szóltam, ha ők elmennek, nagyon nehéz időszak elé nézünk. Mégis elment Guzmics Richárd, Bosnjak Predrag, Tóth Péter, Simon Ádám, Nagy Gábor és Hrepka Ádám, vagyis fél tucat kezdőjátékosunk. A helyükre kiszemeltek közül senkit sem tudott megfizetni a klub, vagy pedig a játékos nem akart idejönni. Ezért szét kellett nézni az NB II-ben és az első osztályban parkolópályára tett futballisták között. A háttérben megjelent az olasz vonal is, ami nem szült jó vért, annak ellenére, hogy Tommaso Rocchi hozzáállásával elégedett voltam.” A szakember kitért arra, hogy az eredmények végül őt igazolták, a tulajdonosoknál a múlt pénteki, Dunaújváros ellen elveszített bajnoki tette be a kaput. „Az eredmények igazolták, amitől féltem. Radó András és Fehér Zoltán sérülés miatt hosszú időre kidőlt, Halmosi Péter eltiltás miatt hagyott ki meccseket, meghatározó emberek hiányoztak – folytatta. – Ám kezdtük összerakni a csapatot, voltak is biztató jelek, sajnos a dunaújvárosi mérkőzéssel nagyon nehezen lehet elszámolni. Sokan nem bírták el ennek a meccsnek a tétjét. Biztos, hogy a szakmai stáb is hibázott, bár nem sok mindenben, elsődlegesen nem miattunk tartunk itt. Jobban örültem volna, ha menesztésemről szemtől szemben a tulajdonosok tájékoztatnak, nem pedig Tóth Miklós ügyvezetőt bízzák meg a feladattal.”

A Haladás honlapja Halmosi Pétert is szerette volna megszólaltatni, ám a csapatkapitány nem kívánt nyilatkozni. „Inkább nem mondom el a véleményemet az edzőváltásról, mert akkor engem is kirúgnak. Ennél többet nem kívánok nyilatkozni.” – hárította el a megkeresést a rutinos játékos.

Szentes Lázárt Illés Béla mutatta be a sajtónak. – fotó: haladasfc.nyugat.hu

Szentes: 1 plusz 1 év

A legutóbb Diósgyőrben dolgozó Szentes korábban (2001; 2002) már ült a Haladás kispadján, ugyan a klub eddigi sikereinek és kudárcának egyikét (Magyar Kupa-öntő, kiesés) is a szakember nevéhez fűződik. Az NB I-es kiesés egy Győr elleni bajnokinak is nagyban köszönhető, hiszen 2002-ben Szentes a megengedettnél több légióssal állt ki, így az eredeti döntetlen helyett 3-0-ás vereséggel írták jóvá a győriek javára a találkozót. Később megfordult Debrecenben és Újpesten a szakember.

A másodedző is mehet

Rögvest első intézkedésként az új vezetőedző megvált az eddig másodedzőtől, Székely Tibortól, akit nem ért váratlanul a szituáció. „A szerda esti edzés előtt Tóth Miklós ügyvezető közölte velem, hogy Szentes Lázár mással képzeli el a közös munkát. Nem mondhatnám, hogy nagyon meglepődtem, Szentes már az első pillanattól kezdve érzékeltette, hogy nem akar velem együtt dolgozni – például egyetlen szót sem váltottunk egymással. De nincs ezzel semmi baj, az edző dönti el, kit szeretne segítőjének. Annak idején én is más helyére érkeztem Aczél Zoltánnal együtt. Zolival kieső helyen, négy ponttal vettük át a csapatot, majd a nyolcadik helyre kormányoztuk. Majd őt sajnos kivették a csapatból, és érkezett Artner Tamás, akivel rövid megbeszélés után folytattuk a munkát és a sikerszéria folyatódott. Két nyolcadik és egy hatodik helyet szereztünk. Döntő részben Haladás-kötődésű játékosok alkották a keretet, hozzájuk érkeztek fiatalok az akadémiáról. Jó csapatunk volt, nyáron azonban változások történtek a keretben – előre jelezte a szakmai stáb, hogy gyengébb év elé nézünk. A jóslatunk be is igazolódott. Ennek ellenére nem lepett meg az edzőváltás, érezhető volt, hogy valamit lépnek a tulajdonosok.” – fogalmazott Székely a haladas.hu-nak adott nyilatkozatában.

Hogy a történet itt nem ér véget, abban biztosak vagyunk, mert nagyon nagy javulásnak kell bekövetkeznie, hogy a Haladás felzárkózzon. Ugyanakkor Halmosi régi ismerőst köszönthet Szentes Lázár személyében, hiszen Debrecenben már dolgozott együtt a szakemberrel.

Edzőváltások 2014-15:
Szeptember 4.: Mátyus János helyett megbízott edzőként Kovács László  Lombard Pápa
október 6.: Pietro Vierchowod helyett megbízott edzőként Jasper Adrianus de Muijck  Budapest Honvéd
október 20.: Csábi József helyett Mátyus János → Nyíregyháza
október 22.: Artner Tamás helyett Szentes Lázár → Haladás

Gavalovits Sándor