Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA Ifjúsági Liga: Túl a csoportkör felén

A harmadik forduló végével féltávhoz érkezett az UEFA Ifjúsági Liga idei kiírásának csoportköre. A csoportokban kezdenek kialakulni az erőviszonyok, de még nem dőlt el semmi.

Az A csoportban tisztán kirajzolódik, hogy mi várható a folytatásban. Az Atletico Madrid minden meccsét megnyerve magabiztosan vezet, a másik továbbjutó helyért pedig az egyaránt négy pontos Juventus és az Olympiakos küzd majd. Két utóbbi a héten nem bírt egymással, de a következő fordulóban szintén összecsapnak, ezúttal Torinóban. Ez előnyt jelenthet a Juvénak, de a görögök nem fogják hagyni magukat.

A B csoportban viszont az állás ennél szorosabb szinte már nem is lehetne. A Liverpool, a Basel és a Real Madrid egyaránt hat pontos, szegény Ludogorets pedig pofozógépként, szerzett gól nélkül árválkodik az utolsó helyen. A három csapatnak még a gólkülönbsége is azonos, szóval a minden gólnak óriási jelentősége lehet a folytatásban.

A C csoportban Lépéselőnybe került a Benfica, amely a megelőzte a Monacót a hétközi győzelmével. Mögöttük szorosan ott van még a Zenit is, őket pedig a szenvedő Leverkulsen követi, akiknek több olyan játékkosa is van, akik tavaly már megfordultak itt. Ennek ellenére mégsem tudják tartani a lépést a többiekkel, akik közül a papírforma szerint a Benfica (a tavalyi döntő vesztese) emelkedik ki.

A D csoportban meglepetésre gyengélkedik a Dortmund, rajtuk kívül ugyanis mindeninek hat pontja van. Az Arsenal, az Anderlecht és a Galatasaray is esélyes a továbbjutásra, de a játékoskeret és a tavalyi teljesítmény alapján az Arsenal lehet a befutó, de a nagyszerűen működő belga utánpótlást képviselve az Anderlecht is beugorhat még. A Galata tavaly gyengén teljesített, idén viszont már biztatóbb teljesítményt nyújtanak (megverték az Arsenalt), tőlük is beleférhet egy meglepetés.

Az E csoportban egyértelműnek tűnik a helyzet. A Manchester City esélyeshez méltóan három győzelemmel áll, mögöttük a Roma tanyázik, lemaradva pedig a CSKA és a Bayern, akik tavaly sem váltották meg a világot.

Az egyik legérdekesebb csoport az F csoport. Az Apoel kivételével mindenki egyenlő esélyekkel pályázik a csoport elsőségre. Jelenleg meglepetésre az Ajax vezet, de csak jobb gólkülönbségével előzi meg a Barcelonát. Mögöttük egy ponttal van lemaradva a PSG, de a Barca elleni párharcukat látva akár az élen is lehetnének, hiszen ott egy megnyert meccset hozott ki döntetlenre a katalán csapat. Mind a három együttes nagyon erős, itt még bármelyik továbbjuthat.

A G csoport is egyértelmű. Az esélyes Chelsea hibátlanul vezet, mögöttük a tavaly remekül teljesítő Schalke áll. Talán kicsit negatív meglepetésnek mondható hogy a Sporting ennyire nem tudja megszorongatni a többieket, de a Maribor utolsó helye abszolút megfelel a papírformának.

Végül következzen a H csoport, ami két csapat párharcáról szól: a Porto és a Shakhtar hét-hét ponttal vezeti a csoportot, lerázva a harmadik Bilbaót. A két esélyes Ukrajnában döntetlenre végzett egymás ellen,  így várhatóan majd a portugál összecsapás dönt majd a csoportgyőztes kilétéről.

Eredmények:
Atletico Madrid – Malmö 3:1
Galatasaray – Dortmund 3:2
Leverkulsen – Zenit 1:4
Monaco – Benfica 0:1
Apoel – Paris SG 0:3
Ludogorets – Basel 0:5
Liverpool – Real Madrid 3:2
Olympiakos – Juventus 1:1
CSKA Moszkva – Manchester City 0:2
AS Roma – Bayern 1:1
Porto – Athletic Bilbao 2:0
Schalke – Sporting 3:0
Chelsea – Maribor 2:0
BATE – Shakhtar 1:4
Barcelona – Ajax 2:2
Anderlecht – Arsenal 4:3

Baranyai Balázs