Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: Holland, belga, skót, svájci, és portugál bajnoki körkép

Már az előző szezonok során is hódított népszerű összefoglaló, heti cikk-járatunk, a Valahol Európában. Sorozatunk címét Radványi Géza azonos című 1947-es filmsikerétől kölcsönöztük. A minden hét elején megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk, hanem itthon máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a San marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1 közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. Ezen a héten a holland, a belga, a skót, a portugál, és a svájci bajnokságot vesszük górcső alá.

Hollandia – Eredivisie
A 9. forduló eredményei:
Willem II – Vitesse Arnhem 1-4
PSV Eindhoven – AZ Alkmaar 3-0
Feyenoord – Heracles Almelo 2-1
Twente – Ajax 1-1
NAC Breda – ADO Den Haag 1-1
Heerenveen – Cambuur 2-2
Go Ahead Eagles – PEC Zwolle 3-2
Dordrecht – Utrecht 1-3
Groningen – Excelsior 1-1

Rangadót nyerve tudta növelni előnyét az élen, a PSV Eindhoven. Dzsudzsák Balázs egykori hollandiai munkaadója ugyanis az Alkmaart verte könnyedén, annak korábbi játékosának, Adam Mahernek vezérletével.
Az Ajaxnál már előre tarthattak az idegenbeli, enschedei túrától. Végül be is jött az amszterdamiak félelme, ugyanis a de Boer gárda csak 1-1-re volt képes a Twente ellen. Mindez pedig aligha jó jel az Eredivisie címvédőjének, a Bajnokok Ligájában esedékes keddi meccsre, amelyen az ellenfél az FC Barcelona lesz.
A Heerenveen, Cambuur elleni döntetlenje során Otigba Kenny 15 percet kapott csereként, míg Varga Szabolcs végig padozott.

A bajnokság élmezőnye, és a kiesőzóna:
1. PSV 21 pont, 2. Ajax 17, 3. Cambuur 16 (+4),… 8. Feyenoord 14,… 16. ADO 7, 17. Dordrecht 5, 18. Heracles 3.

Belgium – Jupiler Pro League
A 11. forduló eredményei:
Mechelen – Anderlecht 1-1
Cercle Brügge – Lierse 1-2
Kortrijk – Beveren 2-1
Oostende – Royal Mouscron 0-0
Gent – Charleroi 2-2
Standard Liege – Zulte Waregem 1-2
Lokeren – FC Brügge 1-3
Genk – Westerlo 3-1

Miközben a bajnok Anderlecht botlott, a szívós Mecheken otthonában, mert képtelen volt minőségbeli fölényét a pályán kimutatni, addig az üldözők legfényesebbje, az FC Brügge lőtávolon belülre ért.
A kék-feketemezes együttes a forduló előtt elfoglalt negyedik helyét, és ötpontos hátrányát cserélte fel a második helyre, és egy győzelemnyi különbségre.
Az éllovas Anderlecht egyetlen szerencséje, hogy a többi közvetlen rivális maximum döntetlenre volt csak képes.
A papíron a liga második legértékesebb keretét birtokló Standard továbbra is szenved, most éppen a meglepetésre tökutolsó Zulte hozta el Liege-ből a győzelemért járó három egységet.
Természetesen Köteles Lászlóval állt fel a Genk, amely augusztus 22. óta először tudott hazai közönsége előtt nyerni, kérdés, hogy a magyar hálóőr, és társai végre megindulnak-e tartósan felfelé a tabellán, lévén már a hatodik, rájátszást érő helyen tanyáznak.

A bajnokság élmezőnye, és a kiesőzóna:
1. Anderlecht 23 pont, 2. Brügge 20, 3. Gent 19 (+5),… 6. Genk 16,… 12. Standard 12,… 15. Cercle 9 (-7), 16. Zulte 9 (-8).

Skócia – Scottish Premiership
A 9. forduló eredményei:
Hamilton – Aberdeen 3-0
Ross County – Celtic Glasgow 0-5
Dundee United – Partick Thistle 1-0
St. Mirren – Inverness 0-1
St. Johnstone – Kilmarnock 1-2
Motherwell – Dundee FC 1-3

A hat skót élvonalbeli bajnokiból négy is vendéggyőzelemmel fejeződött be. A kilencedik játéknap legmagabiztosabb sikerét pedig, a mezőnyből papíron mindenképp kiemelkedő Celtic aratta, amikor egy ötössel terhelte meg, a ligautolsó Ross County hálóját.
Ám a táblázatot továbbra sem a glasgow-i sztárcsapat vezeti, hanem a Premiership legkevésbé értékes játékosanyagával rendelkező Hamilton.
Az éllovas kiscsapat szombaton a helyi ligakupában címvédő, és nagy múltú Aberdeent gázolta le, 3-0-ra.

A bajnokság élmezőnye, és a kiesőzóna:
1. Hamilton 23 pont, 2. Dundee United 22, 3. Kilmarnock 20,… 5. Celtic 17, 6. Aberdeen 16,… 12. Ross County 4.

Svájc – Raiffeisen Super League
A 12. forduló eredményei:
Aarau – St. Gallen 0-3
Young Boys – FC Basel 0-1
Sion – Thun 0-0
Luzern – Vaduz 0-0
Grasshoppers – Zürich 1-3

Komoly elszakadásba kezdett az éllovas Zürich, és a bajnoki címvédő Basel. Miközben a másik nyolc csapat között megy a folyamatos körbeverés, addig a két élmenő töretlenül gyűjtögeti a pontokat.
Az újonc Vaduz a simán utolsó Luzernnel játszott 0-0-t, a szezon egyértelműen kiesési rangadójának aposztrofálható meccsén.
Vanczák Vilmos Sionaj (a sérült magyar bekk nélkül) szintén gól nélküli döntetlent játszott, méghozzá a Thunnal.

A bajnokság élmezőnye, és a kiesőzóna:
1. Zürich 26 pont, 2. Basel 25, 3. St. Gallen 21,… 7. Sion 12, 8. Grasshoppers 11,… 10. Luzern 6.

Portugália – Taca de Portugal

Portugáliában nem bajnoki fordulóval kezdtek a csapatok a válogatott szünetet követően, mint Európa többségében. A három luzitán gigász ugyanis a Taca de Portugal, azaz a Portugál Kupában volt érdekelt, a legjobb harminckét együttes között.

Igaz, két óriás, vagyis az FC Porto, és az elmúlt időszakban újra feljövőben lévő Sporting a sorsolás szeszélye folytán máris szembekerült egymással! A Nani vezérelte lisszaboniak végül teljesen megérdemelten harcolták ki a továbbjutást, a Dragaoban. A hazaiaktól Jackson Martínez (a Primeira Liga legértékesebb játékosa) amíg akcióból be tudott találni, 1-2-es állásnál büntetőt hibázott, ez pedig megpecsételte, a „Sárkányok” sorsát.

A Benficát a bombaformában lévő Jonas mentette meg, aki mesterhármasával lényegében egymaga juttatta tovább a fővárosiakat, a meglepően harcos Covilha ellen.

Érdekesebb eredmények:
Sporting Braga – Alcains 4-1
FC Porto – Sporting Lisszabon 1-3
Covilha – Benfica 2-3

Balogh József