Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: A Realnál már dombon a ház; a Liverpoolnak a kezében van a sorsa – videóval

Bázelben folytatta győzelmi szériáját a „Királyi gárda” a Bajnokok Ligája utolsó előtti csoportkörében, így első helyezettként jutott tovább – függetlenül az utolsó forduló eredményeitől -. A Liverpool már a zsebében érezhette a 3 pontot, de talán túl hamar vonultak az öltözőbe Bulgáriában. Lássuk, hogy mi történt a B csoportban.

FC Basel – Real Madrid CF 0:1 (0:1)
G: Ronaldo (35.)

FC Basel: Vaclik – Safari, Suchy, Schar, Degen (Hamoudi 76.) – Zuffi (Kakitani 87.), Frei (Diaz 83.), Elneny – Gashi, Embolo, Gonzalez

Real Madrid CF: Navas – Coentrao, Ramos, Varane, Arbeloa – Rodriguez (Marcelo 89.), Kroos, Isco (Nacho 93.) – Ronaldo, Benzema (Illarramendi 71.), Bale

A találkozót a vendég egyesület kezdte nagyobb lendülettel. Főleg Bale volt aktív, aki több alkalommal is jól húzott el az oldalvonal mellett, illetve egy veszélyes fejessel is jelentkezett a 15. percben. A Real fölényben futballozhatott, mert a hazaiak mestere (Paulo Sousa) a tőle már jól megszokott biztos védekezésből indított kontrákra rendezte be csapatát. Elneny és Zuffi révén volt két átlövésük a hazaiaknak a 30. perc környékén, de mindkét lövést alaposan elméretezték. Aztán egy ígéretesnek tűnő hazai támadást könnyedén szereltek a vendégek a saját tizenhatosuk bal oldalán és az előrepasszolt labdával Benzema megindult és mivel a védő nem vette komolyan, ezért minden akadály nélkül lement az alapvonalra és a centerezésére Ronaldo érkezett, aki egészen fura, pattintott lövéssel vette be Vaclik kapuját a 35. percben. A Basel ezután egy kicsit felpörgött és a félidő végét megnyomták és Ramos könnyelműsködésénél Embolo labdát szerzett és a kapuig vihette volna a játékszert, ha Varane nem szereli. Még Gashi eresztett meg egy jó löketet a 40. percben, de középre ment, így Navas kapus hárítani tudott. A félidő vendég előnnyel zárult.

Ismét Ronaldo vitte a hátán a Madridot. / Kép forrás: www.uefa.com

A második félidő egy Ronaldo szabadrúgással indult, amit éppen csak ki tudott tolni a jobb alsó sarokból a kapus. Az egész mérkőzés során aktív Gashi 13 méterről próbálkozott egy lövéssel, de lecsúszott, így nem lett veszélyes – habár Ramos kezét érintette a labda, de büntetőt nem ért az est -. A találkozó talán legnagyobb kimaradt ziccere Embolo nevéhez fűzhető, aki már elvitte Navas kapus mellett a labdát, de ő óriási bravúrral visszaért a rövidre tartó lövésre és szögletre tolta a játékszert. Mindez történt a 66. percben és lényegében ezután csak a Realnak volt helyzete. Méghozzá nem is kicsi, hiszen Bale a 75. percben, míg Ronaldo a 77. percben forgácsolta szét a kapufát. A Baselnek a hosszabbítás végére maradt még egy esélye az egyenlítésre, de Hamoudi lövése pontatlan volt, így maradt az 0:1-es vendég siker.

/

PFK Ludogorec Razgrad – Liverpool FC 2:2 (1:2)
G: Abalo (3.), Terziev (88.) ill. Lambert (8.), Henderson (37.)

PFK Ludogorec Razgrad: Stojanov – Minev, Terziev, Moti, Caicara – Espinho (Younes 81.), Dyakov – Aleksandrov (Wanderson 72.), Marcelinho, Misidjan – Abalo (Juninho Quixada 69.)

Liverpool FC: Mignolet – Johnson, Toure, Skrtel, Manquillo – Allen, Lucas Leiva – Sterling (Moreno 82.), Gerrard, Henderson – Lambert

A Liverpool azért nem volt utolsó, mert vendéglátójának egyel rosszabb a gólkülönbsége. A „vörösök” nem ilyen BL visszatérésről álmodoztak, de ha már itt vannak, akkor próbálnak mindent megtenni azért, hogy továbbjutó helyet érjenek el. Így aztán a győzelem Rodgers mester tanítványaitól elvárás lett volna, ehhez képest már a 3. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat Abalo gólja révén. Ráadásul igencsak potya ízű volt ez a találat, hisz egy távoli, erősnek nem mondható lövést ütött ki középre Mignolet és a kipattanó labdát pofozta a hálóba a hazaiak lesipuskás támadója. A gól felrázta a ’Poolt és a 8. percben Lambert révén egalizáltak is. Ez a gól is érdekes volt, mert egy, a védők mögé bepasszolt labdát a védő felfejelt a levegőbe, aztán lepattant és utána fejelte be Lambert a hosszú sarokba. A kapus és védő teljes diszharmóniája hozta össze ezt a gólt. A továbbiakban a hazaiaknak volt több lehetőségük, főleg a pontrúgások után voltak veszélyesek a fejelésekkel, de újabb gólt nem tudtak szerezni. Nem úgy a Liverpool! Lényegében a semmiből jött Sterling passza, aki a baloldalon vezette rá a védőkre a labdát és a tizenhatos sarkánál átbelsőzte a túloldalon érkező Hendersonhoz, akinek az üres kapuba kellett lőnie. A 37. percben így már vezetettek a vendégek és a félidőre is ezzel az eredménnyel vonulhattak a csapatok.

A félidőben még Henderson góljával vezettek a vendégek. / Kép forrás: www.uefa.com

A második játékrészben a bolgárok vérszemet kaptak és hajtottak az egyenlítés után. A 48. percben Misidjan vétette észre magát 20 méterről leadott remek lövésével, majd az 59. percben Aleksandrov egy kipattanót nem tudott gólra váltani, a bal kapufa mellé lőtt. A vendégek tartották az előnyüket és néha ők is átmerészkedtek az ellenfél térfelére és Gerrard révén szabadrúgásokkal veszélyeztettek. A második félidő nagy részében egymással birkóztak a felek és látványos játék helyett a fizikai küzdelem került előtérbe. Szerencsére súlyos belépők nem voltak, de érződött, hogy nagy a feszültség. A 81. percben Sterling eldönthette volna a találkozó sorsát, de a ziccerét laposan és középen akarta a kapuba juttatni, de Stojanov leért a lövésre és hárítani tudott. A fordulás utána a 82. percben Juninho Quixada egyenlíthetett volna, ha a tizenhatosról pontosabban céloz. A hazaiak nagy mezőnymunkája és a második félidőben kialakított több helyzet meghozta eredményét. A jobb oldalról érkező szögletet Dyakov megcsúsztatta a röviden és a túloldalon Terziev a védőjét lerázva tudott fejjel gólt szerezni. A 88. percben kialakította a végeredményt, ami így 2:2 lett.

/

A Real Madrid csoportelsőként, hibátlan mérleggel már tovább is jutott. Ha a Liverpool hazai pályán legyőzi a Baselt, akkor ők is a legjobb 16 között érezhetik magukat. A Ludogorecnek pedig csodára lenne szüksége ahhoz, hogy ne utolsóként zárják BL menetelésüket. Ehhez idegenben a Real Madrid ellen kellene pontokat gyűjteniük. A Basel pedig jó pozícióban van, hisz ha minimum 1 pontot szerez az Anfield Roadon, akkor Sousa mester csapata jut tovább.

Tabella:
1. Real Madrid CF – 15 pont
2. FC Basel – 6 pont
3. Liverpool FC – 4 pont
4. PFK Ludogorec Razgrad – 4 pont

Acsádi Gergő