Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: A kupasorozat gólját Villarrealban szerezték – videóval

Végletekig nyújtott izgalmak Helsinkiben; élvezetes, nyílt csata az El Madrigalban – négy gólos meccs Spanyolországban és Svájcban is. Maradtak még nyitott kérdések az A-és B-csoportban az utolsó körre is.

A-csoport

Villarreal – Borussia Mönchengladbach
Helyszín: El Madrigal
Időjárás, körülmények: 16 °C, eső, nedves talaj
Vezette: Szymon Marciniak (POL)
Gólszerzők: Vietto (26′), Raffael (55′), Cheryshev (63′), Xhaka (67′)
Sárga lap: Brouwers (17′), Bruno (39′), Trigueros (68′), Xhaka (77′)

Villarreal: Asenjo – Costa, Ruiz, Paulista, Gaspar – Cheryshev, Bruno, Trigueros (Espinosa 87′), Cani (J. dos Santos 56′) – Vietto, Uche

Borussia Mönchengladbach: Sommer – Korb, Brouwers, Jantschke, Dominguez – Traore (Herrmann 71′), Nordtveit, Xhaka, Hazard – Raffael, Hrgota (Kruse 71′)

 

Nem jutottak dűlőre a csapatok a Madrigalban (forrás: uefa.com)

Már a mérkőzés eleje eseménydúsan kezdődött. Az első három perc elteltével három nagy helyzet alakult ki. Legelőször, majd másodjára is a hazaiak igyekeztek betalálni a német együttes kapujába. Előbb Viettonak nem sikerült gólt lőnie, majd Gaspar nagy lövést eresztett meg, de a középre bombázott labda Sommer kezeiben landolt. Aztán jött a Gladbach is, egy igazán szép támadás végén azonban Traore nagyon rosszul találta el a játékszert, ami így nem jelentett veszélyt Asenjo kapujára. Mindenesetre sokkal több volt ebben a támadásban, mint amit a német csapat tagjai kihoztak belőle. A kezdeti nagy lendület kissé alábbhagyott ezt követően, de élvezetes játéknak lehetettek szemtanúi, akik a helyszínen vagy a tévét nézve ezt a mérkőzést választották. Az első félidőben abszolút jobbnak bizonyult a Sárga Tengeralattjáró, így az első veszélyhelyzetet okozó Vietto szerezte meg a vezetést a 26. percben. Vietto szép, ügyes megoldással jutott el a védők között Sommerig, aki mellett könnyedén tette be a labdát a kapuba (1-0). Az első játékrészben már nem változott az eredmény. Az első 45 percet tekintve az is nagyban mutatja a hazaiak fölényét, hogy a Villarrealnak 11 kapuralövése volt, míg a Mönchengladbachnak csak 1.
A második félidőt azonban a német klub kezdte aktívabban. Nem csak mutatott játékban, hanem eredményt tekintve is tudott változtatni a Borussia. Raffel nagy távoli gólja révén az 55. percben kiegyenlítettek a vendégek. Asenjo beleütött a labdába, de ez nem volt elég a védéshez (1-1). De nem örülhetett sokáig a döntetlennek a német gárda, hiszen a 63. percben jött Cheryshev és az újabb Villarreal gól. Vietto be0ívelését követően lőtt kapásból gólt az ukrán játékos Korb hibáját követően (2-1). Vélhetően az Európa Liga – ha nem világszerte az év – legnagyobb gólját szerezte szabadrúgásból Xhaka az 67. percben. Káprázatos gól volt – 25 méterről végezte el Xhaka a szabadrúgást, ami eltalálta a felsőlécét is, majd bepattant a kapuba a bődületes erővel meglőtt labda. Asenjo-nak esélye sem volt a hárításra, aligha tudta volna ezt bárki kivédeni (2-2). A német klub tehát az előnyt egy akár örökké emlékezetesnek mondható találattal szerezte meg. Több gól már nem született a meccsen az izgalmas játék ellenére. Jó iramú, izgalmas mérkőzés volt ez, nem bánhatta meg, aki ezt a találkozót választotta esti programjául. Ezzel az eredménnyel a Mönchengladbach a tabella élére ugrott, második lett a Villarreal, de még egyik klub ennek ellenére ki is eshet. Az utolsó forduló tehát  sorsdöntő lesz.


A mérkőzés összefoglalója
 

Zürich – Apollon Limasszol 3-1 (2-1)
Helyszín: Letzigrund Stadion
Időjárás, körülmények: 8 °C, a pálya állapota kiváló
Vezette: Kristo Tohver (EST)
Gólszerzők: Rosa (23′), Djimsiti (32′), Chikhaoui (39′, 59 – mindkétszer büntetőből)
Sárga lap: Kajevic (42′), Kecojevic (47′), Andrade (73′), Nef (77′)

Zürich: da Costa – Djimsiti (Elvedi 80′), Kecojevic, Nef – Schönbachler, Kajevic, Buff, Rodriguez (Koch 72′) – Etoundi (Chermiti 76′), Chiumiento, Chikhaoui

Apollon Limasszol: Vale – Lopez, Angeli, Andrede, Robert – Papoulis (Olinga 55′), Hamdani, Meriem (Gullon 46′), Rosa – Thuram, Gkie (Sangoy 80′)

Győzelmével, s egyben az Apollon kiejtésével a Zürich életben tartotta esélyeit a továbbjutásra (forrás: uefa.com)

Az A-csoport másik mérkőzését Svájcban, Zürichben rendezték, ahová az Apollon Limasszol csapata látogatott. A vendég ciprusiak igazán jól kezdték az első félidőt, ugyanis a 23. percben megszerezték a vezetést Rosa révén. A gólszerző a tizenhatos bal sarkának előteréből lőtt nagy gólt, s a labda a kapu jobb felső sarkában landolt (0-1).
Ám a vendégek öröme nem tarthatott ki sokáig, hiszen a 32. percben Djimsiti lőtt nagy gólt Chiumentio passzát követően (1-1). Még jutott gól az első félidőre, a zürichieknek sikerült a vezetést is megszerezniük.
A 37. minutumban a hazai csapat kapott tizenegyest, miután Bruno Vale szabálytalankodott csapata saját tizenhatosán belül. A 39. percben Chikhaoui értékesítette a megítélt büntetőt (2-1).
A második félidőben újabb büntetőhöz jutottak a hazaiak. Újra Chikhaoui állt a labda mögé, aki ekkor sem hibázott (3-1). A 78. percben még próbálkozott egy szabadrúgás beívelést követően fejessel gólt szerezni Gkie, de nem sikerült szépítenie. Andrade is fejjel próbálta bevennie a hazaiak kapuját a 94. percben, de ezt a próbálkozást sem sikerült gólra váltani. A Zürich tehát 2 gólos győzelmet aratott hazai környezetben és van még esélye a továbbjutásra, fontos meccs vár rájuk a 6. fordulóban. Viszont a vendég gárdának a csoportkör befejeztével búcsúznia kell a második számú európai kupasorozattól.


A mérkőzés összefoglalója

Az A-csoport állása 5. fordulót követően

1. Borussia Mönchengladbach 9 pont (11-4)
2.
Villarreal 8 pont (13-7)
3.
Zürich 7 pont (10-11)
4.
Apollon Limasszol 3 pont (4-16) – már kiesett

B-csoport

Torino – Club Brugge 0-0 (0-0)
Helyszín: Stadio Olimpico,
Időjárás, körülmények: 8 °C, nyirkos pálya
Vezette: Bas Nijhuis (NED)
Sárga lap: Benassi (38′), Moretti (51′), Castillo (58′), Gazzi (79′), De Bock (85′), Ryan (90′), Jansson (90+3′), Molinaro (90+5′)

Torino: Padelli – Moretti, Jansson, Bovo – Gazzi – Molinaro, El Kaddouri, Benassi (Vives 78′), Darmian – Amauri, Martinez (Larrondo 88′)

Club Brugge: Ryan – Meunier, Mechele, Duarte, De Bock – Silva (Vormer 62′) Simons, Menegazzo – Gedoz, Vazquez (Refaelov 63′)
Castillo Mora (de Sutter 88′)

Nagy helyzeteiket sem tudták gólra váltani egyik csapat játékosai sem(forrás: uefa.com)

A mérkőzés első nagy helyzetére a 23. percig kellett várni, ekkor a vendég csapat állt közel a gólszerzéshez, de Victor Vazquez lövése épp hogy elkerülte az olasz csapat kapuját. 3 perccel később már a vendégek kapusának kellett résen lennie, hogy ne tudjon vezetést szerezni a Torino. Az első félidőben a szurkolóknak be kellett érniük ezzel a két helyzettel.
Viszont az 57. percben két helyzetet is láthatott a nagyérdemű – mindkétszer a hazaiak veszélyeztettek. Előbb El Kaddouri, majd Martinez lövését tudta kivédeni Ryan kapus. A mérkőzés utolsó 10 percében többször is helyzetbe került a hazai csapat, de gólt nem tudtak szerezni. A 89. percben újra a vendégek kapusának kellett nagyot védenie az egy perccel korábban becserélt Larrondo fejesét követően, ezzel megszerezve az egy pontot, ugyanis 0-0 lett a végeredmény. A belga klub sokat köszönhet kapusának, lényegében ő szállította csapatának a döntetlent érő egy pontot. Ráadásul ezzel az eredménnyel a csoport élére ugrott a Brugge, második helyen pedig a Torino áll 1 ponttal lemaradva a belga csapattól az utolsó fordulót megelőzően. A két csapat közül egyik biztosan ott lesz a legjobb 32 között, de egyikük még ki is eshet az utolsó körben.


A mérkőzés összefoglalója

Helsinki JK – FC København 2-1 (1-0)

Helyszín: Sonera Stadion
Időjárás, körülmények: 3 °C, kíváló állapotú talaj
Vezette: Tony Chapron (FRA)
Gólszerzők: Baah (29′), Nilsson (90′), Kandji (90+3′)
Sárga lap: Hogli (41′), Gislason (64′), Doblas (90′), Kandji (90+4′)

Helsinki JK: Doblas – Baah, Heikkinen, Moren, Sorsa – Lod, Väyrynen (Heikkila 70′), Tainio (Schuller 54′) – Zeneli (Peruvou 80′), Kandji, Alho

FC København: Andersen – Hogli (Amankwaa 71′), Nilsson, Antonsson, Bengtsson – Gislason, Amartey, Delaney (Toutouh 71′), Kacaniklic (Jørgensen 46′) – de Ridder – Cornelius

A HJK végig ott volt fejben a pályán (forrás: uefa.com)

Az 5. forduló északi rangadóját a finn fővárosban rendezték meg. A 29. percben alakult ki a meccs első nagy helyzete a hazaiak révén, amikor Väyrynen tört be a vendégek tizenhatosán belülre, majd két védőt is megvert, ám a kapust már nem sikerült becsapnia, így nem jött össze a gólszerzés. De a vezetést érő hazai találatra nem kellett sokat várni – már ugyanabban a percben előnybe került a Helsinki. Baah a kipattanót követően sikeresen vette célba a kaput (1-0). A második félidő első felében már akadt a vendég klubnak is lehetősége, de gólt nem sikerült szerezniük. Ezt követően mindkét csapat próbálkozott még a gólszerzéssel, de úgy tűnt, eldőlt a meccs. Viszont az utolsó perceg tartogatták a legnagyobb izgalmakat és fordulatokat Helsinkiben ezen az estén. A 90. percben a koppenhágai csapat gólt szerzett Nilsson révén és zsebben érezhették az egy pontot. A negyedik játékvezető 5 perc hosszabbítást jelzett a 90. perc után. Így szó szerint kihasználva a teljes játékidőt, a 93. percben jött Kandji, Lod nagyszerű beívelésére, majd előbbi csukafejessel szerezte meg a győzelmet érő három pontot. Ezzel a København a 6. forduló után búcsúzni kényszerül a sorozattól, a Helsinki pedig ki-ki meccset vív majd decemberben a legjobb 32 közé jutásért. A végletekig kiélezett mérkőzésen a hazaiak lába nem remegett meg a végén, és fontos pontokat gyűjtöttek be.


A mérkőzés összefoglalója

A B-csoport állása az 5. fordulót követően

1. Club Brugge 9 pont (8-1)
2. Torino 8 pont (4-2)
3. Helsinki JK 6 pont (4-9)
4. FC København 4 pont (4-8) – már kiesett

Nagy Dávid