Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Keleti rangadó Debrecenben, kiesési Dunaújvárosban. – A 16. forduló elé

A papírforma a tabella első felében álló együttesek sikerét ígéri a tavaszról előrehozott fordulóban, de lesz egy kiesési, és egy keleti rangadó is.

Rögtön a nyitányon kiesési rangadót láthatunk, hiszen a Dunaújváros a Honvédot fogadja. A hazaiak mióta végleg saját pályájukon fogadhatják ellenfeleiket, azaz október 17-e óta, nem veszítettek pontot, de pályaválasztóként is mindössze a Lombard Pápa tudott pontot rabolni Dobos Barna együttesétől. Az azóta lejátszott három hazai bajnokiján a maximális kilenc pontot zsebelte be az Újváros, méghozzá 5-2-es gólkülönbséggel. És nagyrészt ennek köszönhetően ellépett a kiesést jelentő helyekről, mégis veszélyes zónában maradtak a piros-fehérek. A Honvéd sem lehet nyugodt, bár Csábi József vezetésével kezdenek magukra találni a XIX. kerületiek, akik az első fordulóban magabiztos sikert arattak mostani ellenfelük ellen. A két csapat közül a Dunaújváros áll némileg jobban, ám a Ferencváros ellen vétett adminisztratív hiba miatt egy pont mínusszal kénytelen számolni az Újváros, ennek értelmében azonos pontszámmal áll a két együttes. Hogy végül ki jön ki jobban az összecsapásból, pénteken kiderül. Az Újváros, de a Honvéd is esetleges győzelemmel – ha nagyot nem is – előreléphet.

Aztán szombaton dömping lesz, ahol az élbolyba tartozó együttesek növelhetik előnyüket az üldözőkkel szemben, avagy felzárkózhatnak. Rögvest az Újpest léphet előre, ha legyőzi a Szentes Lázár irányításával eddigi négy meccsét egyaránt elvesztő Haladást. Apropó Szentes. A vasiak jelenlegi trénere pár éve még a lila-fehéreke szakvezetője volt, így számára igazán pikáns lesz a szombati kilencven perc, akárcsak a Nagy Olivér, Dvorschák Gábor, Zamostny Balázs triónak, akik éveket töltöttek el Újpesten, sőt mindhármuk újpesti nevelés. A másik oldalon mindössze Nagy Gábor személye szolgáltat pikantériát, a középpályás ugyanis éppen Szombathelyről került a fővárosba. Ősszel a lilák nyertek egyetlen góllal, és bár azóta mindkét csapatban sok volt a sérült, valamint a Haladásba olasz és szlovák válogatott is érkezett, ellentétes utat járnak be. Nem lesz azonban könnyű dolga egyik szakvezetőnek sem, hiszen a hazaiaknál továbbra sem bevethető Kabát Péter, így Kim Ojóra és Dusan Vasziljevicsre várhat a gólszerzés feladata. Előbbi már megmutatta, hogy gólveszélyes. A Himesháza elleni Magyar Kupa meccsen duplázott, a Ligakupában is betalált, ám első gólját az élvonalban öngólként szerezte. A zöld-fehéreknél nagy kérdés, mikorra nyeri vissza formáját Radó Andás, illetve villantja meg valós tudását Tomasso Rocchi és Kamil Kopúnek. A vasiaknak mindenképp szükségük lenne a három pontra, ha nem akarnak túlzottan leszakadni a mezőnytől, az Újpest pedig átmenetileg a dobogóra is felléphet, ha nyer.

Az MTK-t ellenben nem nagyon érheti utol, hiszen a kék-fehérek a gyengélkedő Pécset fogadják, és jó esély van arra, hogy az edzőváltáson átesett baranyaiak pont nélkül távozzanak a Bozsik stadionból. Annál is inkább, mert az első fordulóbeli, Pécsett lejátszott bajnokin négygólos vereséget mért Garami József együttese az akkor még Véber György irányította piros-feketére, illetve utóbbi öt bajnokiján kilenc pontot szerzett a fővárosi alakulat, csak a Diósgyőr és az Újpest tudta megverni. Ezzel szemben a mecsekaljaiak elvesztették legutóbbi öt bajnokijukat, és „csak” három gólt szereztek tizennégy kapottal szemben. Ennek következtében, ha gólfesztiválra nem is, de sokgólos sikerre lehet számítani a Garami tanítványoktól.

Szintén egyértelműek az esélyek a Lombard Pápa – Videoton összecsapáson, habár a pápaiak képesek meglepetést okozni, de nem a listavezető ellen. Az már biztos, hogy a fehérváriak nem számíthatnak könnyű összecsapásra, de miután a pápaiak hazai környezetben nem éppen acélosak, így könnyen lehet, hogy a listavezető és elsőszámú bajnokaspiráns kitömi ellenfelét. Hiányzója mindössze a Lombardnak van, miután Csilus Tamás a Honvéd elleni bajnokin bokasérülést szenvedett. Eltiltott pedig egyik csapatnál sem lesz a hétvégén. A közös mérleg is a fehérváriak oldalára billen. Vereségével azonban nagyon nehéz helyzetbe kerülne Lengyel Ferenc társasága, persze ez utóbbi függ a többi eredmény alakulásától is.

Közelít a DVTK az MTK-hoz. Tomiszlav Szivics legénysége az elmúlt hetekben hatmeccses veretlenségi szériát épített, míg a Puskás Akadémia két meccs óta nem kapott ki, legutóbb például a Haladás ellen nyert Benczés Miklós irányította brigád. Ráadásul van mit törlesztenie a felcsútiaknak, miután az első körben minimális vereséget szenvedtek a miskolciaktól. Hazai siker esetén a Puskás Akadémia helyet cserélne a Győrrel, míg miskolci győzelemmel a piros-fehérek egy pontra megközelíthetik az MTK-t, vagy pedig tarthatják négypontos differenciájukat. Ez utóbbi azért is tűnik esélyesebb opciónak, mert a második MTK a Pécs ellen meccsel.

Zárásként a Ferencváros fogadja a meglepetéseket halmozó Kecskemétet. A lilák már az előző körben is némileg váratlanul nyertek az Újpest ellen, igaz gólt nem szereztek prózai okokból kifolyólag. A Fradi pedig megfojtva a Videoton játékát, valamint Dibusz Dénes bravúrjainak köszönhetően elvitt egy pontot Székesfehérvárról, előtte pedig Kispestről hármat. A Ligakupa siker viszont tényleg önbizalmat adhatott a zöld-fehéreknek, akikre rövid idő alatt négy nehéz mérkőzés is vár. Közte a két Ligakupa nyolcaddöntő az Újpest ellen. Ne felejtkezzünk el arról a tényről sem, hogy a „Hírös Város” csapata is pontot csent a Viditől, így nem lenne meglepetés egy döntetlen sem a rangadóvá nemesedő párharcban. Sőt, visszatekintve az időben, a Kecskemét rendre kiélezett mérkőzéseket vív a IX. kerületiekkel, elég csak a 2006-2007-es idényre gondolni, amikor a Fradit a másodosztályba száműzték, és végül a KTE előzte meg a fővárosiakat, igaz azóta jócskán kicserélődött mindkét együttes. Csak Vladan Szavics maradt meg hírmondónak a KTE-nél, míg a Fradinál már senki sem játszik abból a csapatból. Egyvalakinek kétségkívül pikáns lesz pályára lépnie, ő pedig Laczkó Zsolt, aki immár kecskeméti színekben törhet borsot egykori együttese orra alá.

Áttérve vasárnapra, rögvest keleti rangadóval nyitunk. A Nyíregyháza látogat a hétszeres bajnok Loki otthonába egy nem akármilyen összecsapásra. Az nyitányon, még júliusban döntetlent játszottak a felek, de sok víz lefolyt már a Tiszán, és a kezdeti gyengélkedés után magára talált a Debrecen, míg a Spartacusnak Mátyus Jánossal a rangadókon viszonylag jól megy, bár ez leginkább csak játékban mutatkozik meg, eredményben kevésbé, no meg a közvetlen riválisok ellen. Néhány futballistának kétségkívül presztízst jelent pályára lépni: Bajzát Péter, Balogh János, Spitzmüller István, Rezes László, Huszák Tamás és Nagy Zoltán is megfordult hosszabb-rövidebb ideig a „Cívisvárosban”. A másik oldalon senki sem játszott a jelenlegi keretből a riválisnál. Ennek köszönhetően inkább a Szpari lehet „éhesebb” a sikerre, a Debrecen viszont egyre közelebb akar kerülni a nemzetközi kupát érő helyekhez, amihez a három pontra égetően vágyó piros-kékeknek is lesz egy-két szava.

Zárásként pedig zöld-fehér rangadó Győrben. A remekül szereplő Paks látogat a Kisalföldre, és nem epizódszerepet szeretne kapni, hanem főszerepet játszani a dobogó ló fokára pályázó Csertői legénység, a Győr pedig szeretne kapaszkodni a középmezőny elejére. Ám nem lesz könnyű, ellenben a frissen kinevezett Miriuta Vasile habitusa, győzni akarása átragadhat játékosaira, kérdés azonban mire volt elég az a pár nap, ami megadatott a szakembernek, hogy nagyjából megismerje a társaságot. Ez a paksiak malmára hajtja a vizet. Mint ahogy a közelmúlt eredményei is. Emlékezetes a 2013. április 26-i összecsapás, amely ugyanezen pályaválasztás mellett 4-3-as paksi sikert hozott úgy, hogy az ETO 3-0-ra is vezetett. És ugyan az előző évadban mindkét összecsapást a Győr nyerte, az idén a Paks kezdett győzelemmel odahaza az ETO ellen, amire most is van sansz, mert ég és föld jelenleg a két csapat között, hiába van tele válogatott játékosokkal Miriuta együttese. Nem csoda, hogy a sikertelenségbe belebukott Horváth Ferenc.

A program:
2014. november 28., péntek
19.00 Dunaújváros – Honvéd – tv.: Duna
Dunaújváros, vezeti: Iványi Zoltán

2014. november 29., szombat
14.00 Újpest – Haladás – tv.: m1
Szusza stadion, vezeti: Fábián Mihály

16.00 Lombard Pápa – Videoton – tv.: Sport 1
Perutz stadion, vezeti: Andó-Szabó Sándor

16.00 MTK – Pécs
Bozsik stadion, vezeti: Pintér Csaba

18.00 Puskás Akadémia – Diósgyőr – tv.: Sport 1
Pancho Aréna, vezeti: Solymosi Péter

20.00 Ferencváros – Kecskemét – tv.: Sport 1
Groupama Aréna, vezeti: Erdős József

2014. november 30., vasárnap
16.30 Debrecen – Nyíregyháza – tv.: m2
Nagyerdei stadion, vezeti: Vad II. István

18.30 Győri ETO – MVM Paks – tv.: Sport 2
ETO Park, vezeti: Kassai Viktor

Gavalovits Sándor