Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar-Román: Itt az UEFA szankciója!

Szektorbezárás és pénzbüntetés mind a magyar, mind a román szövetségnek.

Mindkét szövetség részleges stadionbezárást és pénzbüntetést kapott. – fotó: nso.hu/Veres Viktor

Végre megtudtuk, hogyan határozott az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a szeptember 11-i Románia – Magyarország Európa bajnoki selejtezőn történt rendbontásokkal kapcsolatosan. Az UEFA mindkét szövetséget szektorbezárásra és pénzbüntetésre ítélte. Magyarán utolsó figyelmeztetést kapott mindkét szakági szervezet, így amennyiben megismétlődik a bukaresti incidens, úgy súlyosabb büntetést – akár kizárást – is alkalmazhat az európai szövetség.

Magyarország: Minimum egy szektor lezárása, és 2500 hellyel kell csökkenteni a nézőteret, ez a Fradi stadionjának esetében két szektor lezárását jelenti a finnek elleni november 14-i EB-selejtezőre, valamint 30 ezer eurós pénzbüntetés, valamint harminc napon belül ki kell fizetni a magyar szurkolók által a bukaresti Nemzeti Stadionban okozott károkat.

Románia: Részleges stadionbezárás – közte a 122-es szektor is – illetve 32 ezer eurós pénzbüntetés. A Nemzeti Stadion esetében a szektorok bezárása mintegy hatszáz helyet érint.

A románok sokkal súlyosabb büntetésre számítottak, szerintük az sem lett volna elképzelhetetlen, hogy az UEFA nem engedélyezi a hazai drukkerek belépését, csak az északíreknek, ez kétségtelenül precedensértékű ítélet lett volna.

„A rasszizmus elleni harc kiemelt fontosságú célkitűzése az európai szövetségnek, amely zéró toleranciát alkalmaz a diszkrimináció és rasszizmus esetén, mind a pályán, mind a lelátón. A rasszizmus minden formája a fegyelmi szabályok súlyos megsértésének számít, és a legsúlyosabban büntetendők.” – áll az UEFA közleményében.

Az MLSZ is közleményben számolt be a szankciók indokairól. „Az UEFA döntésével ismét jelezte, hogy a rasszista megnyilvánulásokkal szemben zéró toleranciát alkalmaz, ezért azok a szurkolók, akik a jövőben ilyen tartalmú kifejezéseket használnak, jelentős károkat okoznak a magyar labdarúgásnak és a válogatottnak. Az MLSZ és a válogatott számára sem elfogadható az a tény, hogy minden előzetes figyelmeztetés, kérés ellenére nemcsak a hazai, hanem a magyar szurkolókkal teli vendégszektorban is történtek a nemzetközi szabályok által szankcionálandó, az UEFA által is súlyosnak megítélt sportszerűtlen cselekmények. A mostani döntés ennek az egyértelmű következménye. A mostani eset is nyomatékosan rávilágít arra, hogy a FIFA, az UEFA, a világ labdarúgása elkötelezett a kirekesztő, gyűlölködő nézőtéri magatartás száműzése mellett és megerősítik az MLSZ ilyen irányú törekvéseinek helyességét, szükségességét. November 14-én fontos Európa-bajnoki selejtezőt játszik a válogatott az Üllői úti stadionban Finnország ellen. A magyar szurkolók ezen a mérkőzésen bizonyíthatják, hogy a csapat szenvedélyes biztatása megfér a sportszerűséggel, azzal, hogy a fair play szellemét végig szem előtt tartva segítik a válogatottat.”

Azzal kapcsolatban, hogy az MLSZ a legkisebb kiszabható tételt kapta cigányozás miatt, kedden határoz, hogy fellebbez-e.

Gavalovits Sándor