Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott találkozók után újra itt az NB I – a 15. forduló előzetese

Az OTP Bank Liga 15. fordulójával robog tovább a bajnokság. Több nagy rangadót is rendeznek a fordulóban, de azon kívül is parázs találkozókra lehet készülni.

A fordulót a Kecskemét – Újpest találkozó nyitja meg péntek este. A két lila-fehér gárda mostanában remek passzban van. Az Újpest az elmúlt 5 találkozón veretlenül szerzett 11 pontot, meg a Kecskemét ugyanebben az időszakban 8 pontot tudott összeszorgoskodni. Mindkét csapat a hétközi Ligakupa sikerrel hangolt a hétvégi bajnokira. A KTE a Békéscsabát győzte le 2:0-ra, míg az Újpest a Vasast gyűrte le idegenben 1:4-re.

A szombatot máris egy komoly rangadóval kezdhetik a szurkolók. Az MTK fogadja a Diósgyőrt. Mindkét csapat a dobogóért hajt és erre a helyezésük alapján reális esélyük is van. A forma alapján kiegyenlített találkozóra lehet számítani, de az MTK-nak talán van annyi fórja, hogy a DVTK idegenben nem aratott túl sok sikert. Szám szerint a 6 idegenbeli mérkőzésükből sikerült 6 pontot összeszedniük, míg az MTK 8 hazai meccséből 18 pontot gyűjtött be. Meglátjuk, hogy Kanta mennyire lesz vezéregyénisége a hazaiaknak, míg a túloldalon fontos kérdés, hogy a válogatott szereplések miatt Kádár és Elek mennyire lesz top formában.

A szombati nap következő találkozóján a Dunaújváros fogadja a Paksot. A tabellán elfoglalt helyezések alapján egyértelmű lehet a vendég siker. E két csapatnak ez lesz az első randevújuk az NB I-ben. Eddig 6 alkalommal futballoztak egymás ellen a Magyar Kupában és a Ligakupában. Az eddigi találkozók 2 Dunaújváros sikert, 1 döntetlent és 3 paksi győzelmet hozott. Az esetleges hazai győzelemmel kiegyenlítődne az állás és a Fejér megyei gárda elmozdulna a kiesést jelentő utolsó előtti helyről. Ha nyer a Paks, akkor bebiztosítják a tabellán elfoglalt harmadik helyezésüket.

A késő délutáni program első mérkőzése a Puskás Akadémia – Haladás találkozó lesz. Egyik csapat sincs éppen kirobbanó formában. A legutóbb 5 mérkőzésükön a hazaiaknak 7 pontot sikerült begyűjteni, míg a túloldalon ez a szám csupán 3. A hazaiaknál két komoly hiányzóról számolt Benczés Miklós. Vaszicsku és Lencse a két alapember, akiket nélkülözniük kell, így a hazaiak mestere nehéz találkozóra számít a sereghajtó ellen, de úgy gondolja, hogy a három pontot otthon tudják tartani. A Haladásnál leginkább Radótól várják a gólokat és a fiatal támadó is azon van, hogy megtörje a gólcsendet és előrelendítse a csapatát. Nehéz helyzetben vannak, hisz nagyon kevés találatot szereznek a mérkőzéseiken. Egyedüli szépségtapasz lehet, hogy a Ligakupa csoportjukból biztos továbbjutóknak tűnnek, de egy mostani idegenbeli győzelemnek sokkal jobban örülnének.

A szombati meccsdömping utolsó előtti találkozóján a Nyíregyháza csap össze a Pécs gárdájával. A hazaiaknak legutóbb majdnem sikerült legyőzniük a nagy keleti riválist, a Diósgyőrt, de a megszerzett előnyt nem tudták megtartani egy kiállításnak is köszönhetően. A héten hosszabbítottak szerződést Pekár Lászlóval, így a középpályásban dolgozhat a bizonyítási vágy, hogy megérte őt megtartani. Így egy plusz lendületet adhat a csapatnak. A túloldalon is elkélne a lendület, hisz a Pécs a legutóbbi 5 találkozóján kivétel nélkül vesztesen hagyta el a pályát. Ráadásul a csapat a vezetőségtől pénzbeli büntetést is kapott a gyenge idény miatt, viszont a megbízott vezetőedző – Kulcsár Árpád – még így is bizakodó és legalább az egy pont megszerzését tartja reális célnak. Hiába tizedelik a csapatot sérülések, így is szeretnének a baranyaiak pontot vagy pontokat szerezni.

A szombati játéknap zárásaként rendeznek egy Lombard FC Pápa – Budapest Honvéd találkozót. A mérkőzés igencsak háromesélyes, hisz mindkét csapat hasonló formában futballozik és a tabellán is 2 pont választja el őket egymástól. A hazaiaknál Lengyel Ferenc vezetőedzőnek jót tehetett a válogatott szünet, hisz volt ideje az új csapatát egy kicsit a saját szája íze szerint formálni és kialakítani a számára megfelelő játékot. A vendégeknél Csábi József vezetőedző is keresi még az ideális felállást és taktikát, de egyelőre ezt nem sikerült megtalálnia, habár már voltak biztató momentumok a játékukban.

A vasárnapi nyitómérkőzést Székesfehérváron rendezik meg, ahol az éllovas Videoton fogadja a Ferencváros gárdáját. A találkozóra a hazaiak már a biztos őszi bajnoki címmel a zsebükben készülhetnek. Legutóbbi két székesfehérvári találkozásuk alkalmával győzni tudott az FTC, úgyhogy van miért motiváltan kifutni a pályára. Joan Carrillo vezetőedző egy olyan jó egységet tudott kialakítani, aminek köszönhetően a Vidi rúgta messze a legtöbb gól (31) és a legeredményesebb támadósor mellett a legmasszívabb védelemmel is a portugál edző csapata rendelkezik, hisz csupán 5 gólt kapott a Juhász Roland nevével fémjelzett védelem. A vendégeknél a cél, egyértelműen a három pont megszerzése. Az FTC-nél csak a győzelem elfogadható, ezért Thomas Doll a szokásos támadó futballt fogja idegenben is előnyben részesíteni. Fontos lenne a győzelem, hisz a többi találkozó eredményeitől is függően, feljöhet a Fradi a dobogó harmadik fokára. Plusz motivációt jelenthet a vendégek számára, hogy Gera Zoltán remek formában és még jobb hangulatban érkezik meg a válogatott mérkőzésekről. Ő lehet csapata vezéregyénisége, ahogy mindig is várták tőle.

Az 15. forduló záró találkozóját Győrben játsszák le, ahol az elmúlt 3 szezonban a bajnoki címet elhódító alakulatok csapnak össze. A Győri ETO a 2012-13-as szezonban, 30 év után lett ismét bajnok, a Debrecen pedig a 2011-12-es, illetve a 2013-14-es szezonban ünnepelhettek bajnoki címet. Az idén óriási fordulatnak kellene beállnia ahhoz, hogy folytassák a címek gyűjtését, hisz mindkét csapat alaposan le van maradva a listavezető Vidivel szemben, így inkább az Európa Liga selejtezőt érő dobogóra szeretnének odaérni. Mindkét oldalon nehéz és izgalmas mérkőzésre számítanak, hisz a gyengébb szezonkezdet után úgy tűnik, hogy kiegyenesedtek a csapatok. Az ETO-nál a megbízott vezetőedző Fórián Zsolt igyekszik bizonyítani, hogy a Pécs elleni magabiztos idegenbeli siker nem a véletlen műve volt, míg Kondás Elemér a vendégek vezetőedzője bizakodhat a jó forma továbbgördítésében, hisz az elmúlt találkozókon megszerezhető 15 pontból 13 pontot sikerült is begyűjteniük a „cívisvárosiaknak”.

A 15. forduló teljes kínálata:

2014. november 21., péntek
19:00 – TV: Sport 1
Kecskeméti TE – Újpest FC
Széktói Stadion, játékvezető: Kassai Viktor

2014. november 22., szombat
14:00 – TV: Duna TV
MTK – Diósgyőri VTK
Bozsik Stadion, játékvezető: Szabó Zsolt

16:00
Dunaújváros PASE – MVM Paks
Dunaújváros Stadion, játékvezető: Andó-Szabó Sándor

16:00 – TV: Sport 1
Puskás Akadémia FC – Szombathelyi Haladás
Pancho Aréna, játékvezető: Németh Ádám

18:00 – TV: Sport 1
Nyíregyháza Spartacus FC – PMFC-MATIAS
Nyíregyháza Városi Stadion, játékvezető: Bognár Tamás

20:00 – TV: Sport 1
Lombard FC Pápa – Budapest Honvéd
Perutz Stadion, játékvezető: Pintér Csaba

2014. november 23., vasárnap
16:30 – TV: M1
Videoton FC – Ferencvárosi TC
Sóstói Stadion, játékvezető: Farkas Ádám

18:30 – TV: Sport 2
Győri ETO FC – DVSC-TEVA
ETO Park, játékvezető: Erdős József

Fogadj és nyerj milliókat kedvenc bajnokságaiddal a Tippmixpro Nyerő 5-ösben!

Acsádi Gergő