Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia kupa: Gólparádé a C-csoport nyitányán

Az ázsiai kontinenstorna C-csoportjában is kezdetét vették a küzdelmek a 3. játéknapon. A kvartett első, öt gólt hozó meccsét két játékos döntötte el, míg a nap másik találkozóján pedig két találat született.

uae-v-qatar_ypvue830ircj19djecvftbsl9

A katariak jó kezdése ellenére végül az Emirátusok játékosai örülhettek (afcasiancup.com)

AFC ÁZSIA-KUPA, AUSZTRÁLIA – C-csoport, 1. forduló

Egyesült Arab Emirátusok – Katar 4-1 (1-1)

Helyszín:
GIO Stadion, Canberra
Vezette: Kim Jon-Hyeok (KOR)
Gólszerzők: Ibrahim (23′), Khalil (37′, 52′), Al Hajeri (56′, 90′),
Sárga lap: Abbas (35′), Al Sayed (44′), Al Kamali (66′)

Egyesült Arab Emirátusok: Naser – Sanqour, Al Kamali, Abbas, Salem – Esmael, Amer Abdulrahman (Hassan 69′) – Omar Abdulrahman (Al Hammadi 69′), Al Hajeri – Khalil (Al Fardan 85′)

Katar: Burhan – Mukhtar, Abdulmajid, Tresor, Hassan – Hatim, Boudiaf (Khoukhi 46′), Muntari (Abdullah 69′), Ibrahim (Mohammed 63′) – Al Haydos, Al Sayed

Jól indult az Egyesült Arab Emirátusok válogatottja számára az ausztrál fővárosban megrendezésre kerülő mérkőzés, hiszen a 3. percben Omar Abdulrahman védésre kényszerítette Burhan kapust. A 9. percben is az az Arab Emírségek révén esett lövés, de Khalil próbálkozása nem találta el a kaput, ahogyan egy perccel később Al Hajeri sem. Ezt követően akcióba lendültek a katariak is, a 11. percben azonban Ibrahim távoli lövésének a blokk állta útját. Aztán a 23. percig nem láthattunk kapura tartó lövést, de ekkor az katariak Boudiaf-ja vette célba a kaput – lövése középre ment, Naser hárítani tudott. De még ebben a minutumban jött a mérkőzés első gólja, melyet az Egyesült Arab Emirátusok szereztek. Boudiaf labdája kipattant, az érkező Ibrahimi pedig kihasználva ezt, vezetést szerzett válogatottjának (0-1). A 26. percben az Emirátusok nemzeti csapatának játékosai közül Khalil fejese ment kapura, de Burhan résen volt. A félidő végéhez közeledve jött a válasz is. Ismét Khalil került helyzetbe, aki ezt a próbálkozását már gólra váltotta (1-1). Mindkét válogatott részéről akadt még egy lövés az első félidőben, de már gól nem született.

A második félidő elején már ismét lendületbe kerültek az Emírségek labdarúgói. Az 52. percben átvették a vezetést, amikor Khalil újabb gólt szerzett, ezzel duplázni tudott és megfordította a mérkőzést. A következő találatra csupán négy percet kellett várni! Az 56. minutumban ismét Khalil-ék szereztek találatot, ezzel már kétgólos előnybe kerülve. Az Emirátusok 3. góljáról Al Hajeri gondoskodott (3-1). Továbbra sem állt le a hátrányból fordítani tudó csapat. Viszont próbálkoztak több lövéssel is a katariak, de ha kapura is ment a labdájuk, a gól útját mindig állni tudta a kapus. A végjátékhoz közeledve, a 85. percben Naser-nek kellett védenie nagyot, s a kapufára tudta tolni a lövést – ekkor közel álltak a szépítéshez a katariak. Ám végül ismét betalált az Emírségek válogatottja, ezzel gólparádét rendezve. A 90. percben Al Hajeri is megszerezte duplázást jelentő találatát (4-1). Két játékos eldöntötte ezt a mérkőzést az EAE javára, pedig a katariak számára nem így indult a mérkőzés, ám a vége a számukra háromgólos vereség lett. A győztes válogatott 8 kaput eltaláló lövéssel zárta a csoport nyitómeccsét, míg a vesztes katariak 6 kapura tartó próbálkozással.

Irán – Bahrein 2-0 (1-0)
Helyszín: Rectangular Stadion/AAMI Park, Melbourne
Vezette: Ben Williams (AUS)
Gólszerzők: Hajsafi (45+2′), Shojaei (71′)
Sárga lap: Hajsafi (23′), Omar (44′)

Irán: Haghighi – Pooladi, Pouraliganji, Hosseini, Ghafouri – Nekouman, Teymourian – Hajsafi, Shojaei (Jahanbakhsh 80′), Dejagah (Rafiei 89′) – Ghoochannejhad (Azmoun 75′)

Bahrein: Jaffar – Omar, Ali Baba, Husain, Al Hayam (Al Hooti 65′) – Al Husaini (Jaafar 80′), Aaish, Ali, Dhiya – Okwunwanne, Abdullatif (Al Malood 65′)

A C-csoport második találkozóját a bahreniek kezdték jobban, s már a 6. percben védenie kellett Haghighi kapusnak. A következő, veszélyesebb helyzet az irániakhoz fűződik – a 20. percben Dejagah lövése után volt dolga a bahreini hálóőrnek. A 26. minutumban a másik oldalon alakult ki gólszerzési lehetőség, de Dhiya fejesét menteni tudta a kapus. A 32. percben az iráni Hajsafi távoli próbálkozását sikerült blokkolni az ellenfél védelmének. Eseménytelen, és kapura veszélytelen percek következtek, úgy tűnt, nem alakul már ki komolyabb helyzet. De nem, hogy helyzet, de még gól is született a hajrában. A hosszabbítás második percében Hajsafi szerezte meg a vezetést az irániaknak. A hangsúly tehát a helyzetkihasználáson volt, s a félidő végeztével Irán 1-0-ra vezetett.

A második játékrészt a vezetés birtokában lévő iráni nemzeti csapat kezdte jobban. A 49. percben Ghoochannejhad lövését kellett hatástalanítania Jaffar kapusnak. Ismételten eseménytelen percek jöttek az irániak helyzete után. A 60. minutumban viszont újból Irán került helyzetbe – a gólszerző növelte volna csapata előnyét, de a bahreini védelem sikeresen blokkolta a lövést. A következő védést 9 perccel később már az iráni hálóőrnek kellett bemutatnia, amikor Husain szabadrúgásból próbált betalálni. Ám a bahreini fellángolás után jött a hideg zuhany, mert kétgólosra növekedett Irán előnye. Shojaei tudott eredményes lenni Teymourian labdája után, s ezzel bebiztosítottnak tűnt a siker (2-0). Dejagah révén a 75. percben is kialakult egy helyzet a győzelem felé tartó válogatott előtt, de ez a lövés nem ment kapura. A 87. percben kialakult egy veszélyen bahreini támadás is, végezetül a kapus ekkor is tudott hárítani. De még a 93. percben is lőhetett volna gólt Bahrein válogatottja, viszont akkor pedig a védelem blokkolt. Így a szépítés sem jött össze, az összecsapás pedig Irán sikerével zárult a nap, s egyben a C-csoport 1. fordulójának zárómérkőzése.

A C-csoport állása:
1. Egyesült Arab Emirátusok – 3 pont (4-1)
2. Irán – 3 pont (2-0)
3. Bahrein – 0 pont (0-2)
4. Katar – 0 pont (1-4)

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
1. Al Hajeri, Khalil (Egyesült Arab Emirátusok)  – 2 gól
2. Tim Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi (Ausztrália), Cho Young-Cheol (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev (Üzbegisztán), Yu Hai (Kína)  – 1 gól

Nagy Dávid