Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia-kupa: Irán is nyert – megvannak a C-csoport továbbjutói

Sydney-ben a C-csoport 2. fordulójának zárásán az első meccsén nagy pofont kapó Katar az előző körben győztes Irán ellen lépett pályára.

Dejagah-ék tudtak talpon maradni – Irán továbbjutott, Katar kiesett (forrás: afcasinacup.com)

Katar – Irán 0-1 (0-0)
Helyszín: ANZ Stadion, Sydney – 22.627 néző
Vezette: Ravshan Irmatov (UZB)
Gólszerzők: Azmound (52′)
Sárga lap: Mukhtar (49′), Shojaei (57′)

Katar: Burhan – Hassan, Abdulmajid, Mukhtar, Tresor – Al Sayed (Abdullah 73′) – Mohammed (Ibrahimi 60′), Khoukhi, Boudiaf, Al Haydos – Muntari

Irán: Haghighi – Ghafouri, Hosseini, Pouraliganji, Pooladi – Teymourian (Sadeghi 87′), Nekounam – Dejagah, Shojaei (Heydari 72′), Hajsafi – Azmoun (Ghoochannejhad 62′)

Már a mérkőzés 12. másodpercében veszélyeztetett Katar, méghozzá Mohammed révén, de a labda útját állta a blokk. Ezt követően az irániak is támadásba lendültek, de Hosseini lövése elkerülte a kaput – ez a második perc eseménye volt. Viszont már a 4. minutumban egy újabb iráni támadás végén szükség volt Burhan kapusra, hiszen Azmoun lökete már kapura irányult. Ezt követően 3 perccel a katariak kerültek helyzetbe, ám Khoukhi gólszerzési kísérletét a blokk hiúsította meg. A 11. jött az újabb próbálkozás Katar részéről, de a akció lezárásaként Al Haydos nem tudta kapura irányítani a játékszert. Nem kellett sokat várni az újabb lehetőségre, hiszen egy minutummal később ismét a katariak szerezhettek volna találatot, viszont Muntari lövését blokkolták. Innentől kezdve kicsit leült a meccs, viszont a félidő hajrája mozgalmasra sikeredett. A 40. percben kétszer is megszerezhették volna a vezetést a katariak, de előbb Mukhtar, majd Al Sayed lövése halt el a blokkoló védelemben. Al Sayed lehetősége előtt azonban az irániak is lőhettek, de a túloldalon is a blokk mentett Pouraliganji kísérlete után. Ezzel egy percen belül három helyzet is kialakult. Még egy-egy támadás ezt követően mindkét oldalon lövéssel zárult, de azok egyike sem ment kapura, így gól nélkül ért véget ez a játékrész.

A második félidő az irániaknak indult jól, hiszen az 52. percben sikerült megszerezniük a vezetést Azmoun révén (0-1). Ezzel egyre nagyobb lett a tét a katariak számára is, hiszen, egy vereséggel búcsúzni kényszerülnek a tornától. A találat után azonban egyik együttes sem tudott veszélyeztetni, még csak lövés sem volt a 65. percig. Viszont eközben, az 55. percben megsérült a katari Mohammed, s 60. minutumtól nem tudta folytatni a játékot. Majd a 67. percben Muntari fejesénél volt szükség az iráni kapus mentésére. A 70. minutumban növelhette volna előnyét Irán válogatottja, amikor Dejagah beadása után a nem sokkal korábban csereként pályára lépő Ghoochannejhad lőhetett, de Burhan védeni tudott. Majd ismét az Azmoun-t váltó támadó próbálkozott a 81. minutumban – labdája középre tartott és a katari hálóőr ezúttal is megakadályozta a csatárt a gólszerzésben. A hajrához érve is az irániak kerültek helyzetbe – 2 perccel a rendes játékidő vége előtt megint csak Ghoochannejhad vette célba a katari kaput, de a hálóőr ismét résen volt. A következő percben újra közel állt a gólszerzéshez Irán – ekkor Hajsafi ellőtt labdáját tudta begyűjteni Burhan. A hosszabbítás második percében a katari Boudiaf távoli lövését hatástalanította a védelem. Drámai volt a végjáték: Muntari a 95. minutumban ziccert hibázott, így hát az egyenlítés sem jött össze. A második félidőt a játékvezető 8 percnyi hosszabbítás után fújta le.
Ezzel a sikerével Irán csatlakozott az Egyesült Arab Emirátusokhoz – mindkét együttes a negyeddöntőbe jutott a második forduló után, miközben Bahrein és Katar két elvesztett találkozót követően búcsúzni kényszerül a kontinensviadal küzdelmeitől.

A C-csoport állása:
1. Egyesült Arab Emirátusok – 6 pont (6-2) – már továbbjutott!
2. Irán – 6 pont (3-0) – már továbbjutott!

3. Bahrein – 0 pont (1-4)
4. Katar – 0 pont (1-5)

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
3 gólos:
Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos:
  Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Azmoun (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev, Ahmedov (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi, Sun Ke (Kína), Endo, Okazaki, Honda, Yoshida (Japán), Kasim (Irak), Ryang Y (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne (Bahrein)

Nagy Dávid