Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia-kupa: Újabb sikerével továbbjutott az EAE

A C-csoport küzdelmei az ausztrál fővárosban folytatódtak, ahol az első meccsen kiütéses győzelmet arató Egyesült Arab Emirátusok Bahrein nemzeti csapatával találkozott.

Ismét nyert az Egyesült Arab Emirátusok válogatottja, így már ott van a legjobb 8 között (forrás: afcasinacup.com)

AFC ÁZSIA-KUPA, AUSZTRÁLIA – C-csoport, 2. forduló

Bahrein – Egyesült Arab Emirátusok 1-2 (1-1)
Helyszín: GIO Stadion, Canberra
Vezette: Chris Beath (AUS)
Gólszerzők: Al Hajeri (1′), Okwunwanne (26′), Hussain (73′ – öngól)
Sárga lap: Husain (11′), Ali (50′), Al Hooti (90′), Aaish (90+4′)

Bahrein: Jaffar – Al Hooti, Hussain, Duaij (Ali Baba 67′), Omar – Dhiya (Abdullatif 78′), Ali, Aaish, Jaafar – Al Malood (Al Husaini 78′), Okwunwanne

Egyesült Arab Emirátusok: Naser – Sanqour, Al Kamali (Ahmed 81′), Gharib Juma, Abbas – Esmaeel, Amer Abdulrahman – Omar Abdulrahman, Al Hajeri, Mohamed Abdulrahman (Al Hammadi 62′) – Khalil (Fardan 88′)

Az EAE az első mérkőzésén magabiztos sikert aratott, míg Bahrein vereséggel kezdte meg a kontinenstornát.
A találkozón már a 15. másodpercben gólt ünnepelhettek az Egyesült Arab Emirátusok játékosai! Al Hajeri ballal vette be Bahrein kapuját Omar Abdulrahman passzát követően (0-1). Tovább növelhette volna előnyét az EAE, de a 7. percben Khalil lövését blokkolta a védelem. A 15. percben óriási ziccert hagyott ki a vezetés birtokában lévő csapat, amikor Khalil a kapu előterében lőtte el a labdát, ami a kapufán csattant. Ám a bekapott gól és az Emirátusok nyomása nem törte meg Bahreint – a 19. minutumban Okwunwanne lövésénél szükség volt Naser védésére. A 26. percben pedig jött a bahreiniek válasza – Aaish beadása után Okwunwanne fejese landolt Jaffar kapujában (1-1). Az egyenlítő találata után továbbra sem állt le a bahreini támadó, hiszen már a 29. percben ismét gólt szerezhetett volna, de Naser ekkor is menteni tudott.
Az Egyesült Arab Emirátusok válogatottja mezőnyben végig uralta ezt a játékrészt (labdabirtoklás: 38-62%), viszont mindkét csapatnak 3-3 kaput eltaláló lövése volt összességében – Bahreinnek ehhez 6 próbálkozásra volt szüksége, míg az EAE labdarúgóinak 10-re. Viszont a bahreiniek egalizálása után több gól a félidőben már nem született. Bahrein részéről a kaput eltaláló próbálkozások mindegyike a gólszerzőjük nevéhez fűződött.

A második 45 percet a bahreiniek kezdték intenzívebben, de gyors gól ezúttal nem született. Továbbra is próbálkozott mindkét nemzeti együttes bevenni az ellenfél kapuját, de a 70. perchez közelítve a második félidőben még nem kellett egyik hálóőrnek sem mentenie, ráadásul zsinórban 8 percen át még csak egy veszélytelen lövésre sem került sor. Az Emirátusok labdabirtoklásban mutatott fölénye ennek ellenére ekkor a második játékrészben is állandósulni látszott. Viszont a 73. percben egy öngól következtében ismét az Egyesült Arab Emirátusok kerültek előnybe. Egy beívelés után Hussain próbált fejjel menteni, de igyekezete után a labda a saját csapata kapujában kötött ki (1-2). Ezt követően megrázta magát, hiszen a 75. percben Jafaar lövésénél Naser-nek kellett mentenie, majd nem sokkal később Aaish löketét blokkolta a védelem. A végjátékban még Okwunwanne szeretett volna betalálni, de újra mentett a blokk, s gól már nem született a meccsen. Így a második győzelmét begyűjtő Egyesült Arab Emirátusok bejutott a torna negyeddöntőjébe, Bahreinnek viszont még bizonytalan a helyzete a kieséses szakaszban való folytatást illetően.

A C-csoport állása:
1. Egyesült Arab Emirátusok – 6 pont (6-2) – már továbbjutott!
2. Irán – 3 pont (2-0)
3. Bahrein – 0 pont (1-4)
4. Katar – 0 pont (1-4)

Még a C-csoport 2. fordulójában: Katar – Irán

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
3 gólos:
Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos:
  Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev, Ahmedov (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi, Sun Ke (Kína), Endo, Okazaki, Honda, Yoshida (Japán), Kasim (Irak), Ryang Y (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne (Bahrein)

Nagy Dávid