Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: Mesternégyes és történelmi gól a D-csoportban

Lemosta a pályáról Jordánia az AFC Ázsia-Kupa újoncát Palesztinát, Wilkins tanítványai bő harminc perc után megnyitották a gólcsapot, melyet Al-Dardour néven jegyezhettünk fel, a gólfelelős négyet vágott, ezzel pedig a góllövőlista élére ugrott.  

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Palesztina – Jordánia 1-5 (0-3)
Helyszín: 
Rectangular Stadion, Melbourne – 12.457 néző
Gólszerzők: Hbaisha (85.) ill. Rawashdeh (33.), Al-Dardour (35., 45+2., 76., 80.)
Sárga lap: Saleh (82.) ill. –
Kiállítás: – ill. –

Palesztína: Saleh – Al Battat, Al Bahdari, Salah, Jaber – Abusalah (Alamour 56.), Salhi (Youssef 83.), Said, Hbaisha – Abuhabib, Numan (Dhadha 75.). Vezetőedző: Al Hassan

Jordánia:  Sabbah, Al Dumeiri, Mustafa, Khattab, Zahran – Rawashdeh (Sariweh 71.), Elias, Al Saify, Al Murja (Attiah 54.) – Deeb, Al-Dardour (Al-Dawud 84.). Vezetőedző: Wilkins

A mérkőzés első fél órájában jól tartotta magát az újonc, a 33. percben azonban kapitulált először, ekkor Rawashdeh volt eredményes, ezzel pedig megnyílott a gólcsap,történelmi pillanatok következhettek. Bár mezőnyben nem veszett el Palesztina, a Jordánok sokkalta gólra törőbb játékot mutattak be. Az első találatot gyorsan követte a második Al-Dardour is bevette Saleh hálóját, ezt pedig az első félidő hosszabbításában is megtette, így gyakorlatilag a félidőre eldőlt a mérkőzés.

A fordulást követően folytatódott az Al-Dardour parádé, előbb a 75. percben mesterhármast jegyezhettünk, majd a 80. minutumban egy történelmi mesternégyest, mely a torna immáron több mint 60 esztendeje íródó történetében mindössze a negyedik. Ezzel Al-Dardour nem csak a történelemkönyvekbe, de a góllövőlista élére is felvéste magát, igaz utóbbi még sokat változhat a torna végéig. A 85. percben lecserélték a mérkőzés hősét, ezen perc mégis más miatt vonul be a történelemkönyvekbe, ugyanis Hbaisha megszerezte a szépítő találatot, mely Palesztina történetének első Ázsia-kupa találata volt. A hosszabbításban aztán kis híján a második is össze jött, ám a labda útját keresztezte a kapufa.

Jordánia ezzel az eredménnyel harcban a továbbjutásért, míg Palesztina készülhet az utolsó meccsére Irak ellen. A kiesés már biztos, ám a továbbjutók sorrendjébe egy bravúrral még komolyan beleszólhat az Al Hassan csapat.

A D-csoport állása:
1. Japán 3 pont (4:0)
2. Jordánia 3 pont (5:2)
3. Irak 3 pont (1:0)
4. Palesztina 0 pont (1:9)
Még a D-csoport 2. fordulójában: Irak – Japán

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos:
 Al-Dardour (Jordánia)
3 gólos: Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos:  Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Azmoun (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev, Ahmedov (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi, Sun Ke (Kína), Endo, Okazaki, Honda, Yoshida (Japán), Kasim (Irak), Ryang Y (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina)

Őszi Ádám