Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia-kupa: Dél-Korea nyerte a házigazda elleni rangadót

Eljött az A-csoport zárása, melynek keretein belül megrendezték a kvartett, s egyben a torna rangadóját is, amit Ausztrália – Dél-Koreával vívott meg egymással.

Ausztrália nem bírt a rivális Dél-Korea válogatottjával (forrás: afcasiancup.com)

Ausztrália – Dél-Korea (0-1)
Helyszín: Lang Park, Brisbane
Vezette: Nawaf Shukralla (BHR)
Gólszerzők: Lee Jung-Hyup (32′)
Sárga lap: Burns (29′), Han Gyo-Won (57′), Kim Chang (61′), Spiranović (78′)

Ausztrália: Ryan – Behich, Spiranović, Sainsbury, Franjic – McKay, Milligan, Luongo – Troisi (Leckie 60′), Jurić, Burns

Dél-Korea: Kim Jin-Hyeon – Kim Chang, Kwak, Kim Young-Kwon, Kim Jin-Su – Park Joo-Ho (Han Kook-Young 41′), Ki Sung-Yong – Han Gyo-Won, Koo Ja-Cheol Son Heung-Min 49′), Lee Keun-Ho – Lee Jung-Hyup

Elérkezett az A-csoport záróköre, s egyben a kvartett rangadója is. A házigazda Socceroos Dél-Korea nemzeti csapatát fogadta. Az összecsapás tétje a csoportelsőség megszerzése volt. Természetesen telt ház fogadta és lelkes szurkolók a hazai játékosokat.
Az ausztrálok tudtak veszélyesebb helyzeteket kialakítani korábban, igaz, az elsőre is a 16. percig kellett várni. Ekkor Jurić lövését kellett védenie a koreai hálóőrnek, majd 1 minutummal később Burns próbálkozásánál tudott újból hárítani. A koreaiak azonban egyetlen kapura tartó lövésükből meg is szerezték a vezetést a a 32. perc végén. Lee Keun-Ho passza után Lee Jung-Hyup lőtte közelről a labdát Ryan kapujába (0-1).  Innentől kezdve igyekeztek az Kenguruk egyenlíteni, de egy próbálkozásuk sem ment már kapura. A koreaiak helyzetkihasználása tökéletes volt, míg a házigazda részéről két nagyobb helyzet is kimaradt.

A második negyvenöt percet a házigazda válogatott kezdte aktívabban, de a kaput nem sikerült célba venniük a játékosoknak. Nem úgy, mint az 54. percben az első gól szerzőjének, akinek újabb lövésénél Ryan mentésére volt szükség. Ettől fogva eléggé eseménytelenül és helyzetektől mentesen csordogáltak a percek. Az eredmény tehát már nem változott: Dél-Korea 100%-osan – de csupán 3 gólt szerezve –  lett a csoportelső, míg a rendező Ausztrália másodikként jut be a legjobb 8 közé.

Omán – Kuvait 1-0 (0-0)
Helyszín: Hunter Stadion, Newcastle – 7.499 néző
Vezette: Fahad Al Mirdasi (KSA)
Gólszerzők: Al Muqbali (68′)
Sárga lap: Al Ebrahim (23′), Al Misha’an (60′), Al Mukhaini (66′)

Omán: Al Habsi – Al-Busaidi, Al Owiasi, Al Mukhaini, Al Nahar – Al Farsi, Mubarak – Said (Al Jabri 82′), Al Razaiqi (Al-Siyabi 58′), Saleh (Al 90+2′) – Al Muqbali

Kuvait: Abdulghafoor – Al Fadhel, Al Hajeri, Al Enezi, Shaheen – Al Buraiki, Al Ebrahim (Al Amer 74′), Al Maqseed – Al Harbi (Al Mutwa 68′), Al Misha’an (Al Enezi F. 74′) – Naser

A mérkőzésnek már nem volt tétje, hiszen a lefújás után mindkét csapat számára véget ért a szereplés.
Az első félidő óriási kuvaiti fölénnyel telt el. Legalább tízpercenként jöttek Kuvait részéről a lövések, de vagy elkerülték a kaput, vagy éppen a blokkban akadt el a labda. Viszont ez idő alatt az omániaknak még csak egyetlen lövésük sem volt. Szerencséjükre azonban a kuvaitiak pocsék helyzetkihasználása miatt gól nélküli döntetlennel zárult ez a játékrész.

Kuvait ott folytatta, ahol a fordulás előtt abbahagyta. Az 58. perchez érve négy lövést megeresztettek már, de ezek egyike sem találta el a kaput, viszont Omán továbbra is képtelen volt komoly helyzetet kialakítani. Ám a 68. percben jött a hideg zuhany Kuvait számára, s a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát, ugyanis első lehetőségüket gólra is váltották az omániak. Al Muqbali szerezte meg a vezetést (1-0). A gól után feléledt Omán, s a 72. percben a gólszerző először nem találta el a kaput, de ugyanebben a minutumban munkára kényszerítette az ellenfél kapusát. A 78. minutumban pedig Qasim Saaed lövése ment kapura, de gól ebből sem lett, míg a kuvaitiak továbbra is képtelenek voltak eltalálni a kaput,  akármennyiszer és akárhogyan is próbálkoztak. A kuvaitiak részéről még Naser a hajrában (89′) lőhetett, de a kaput mindvégig nem tudták célba venni, így a feltámadó Omán válogatottja – melynek a 92. percben kimaradt még egy lehetősége – tudott győzelemmel búcsúzni a tornától.

A D-csoport végeredménye:
1. Dél-Korea – 9 pont
(3-0)
2. Ausztrália – 6 pont (8-2)
3. Omán – 3 pont (1-5)
4. Kuvait – 0 pont (1-6)

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos:
 Al-Dardour (Jordánia)
3 gólos: Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos: Honda (Japán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Azmoun (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev, Ahmedov (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi, Sun Ke (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida (Japán), Kasim (Irak), Ryang Y (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)