Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: Cahill duplája elődöntőt ért a házigazdának

Menetel a házigazda, Ausztrália elütötte a továbbojtás elől Kínát, így elődöntőt játszhat a hazai rendezésű kontinensviadalon. A mérkőzés hőse a New York Red Bulls veterán támadója Tim Cahill volt.

Kép Forrása: foxsports.com.au

Kép Forrása: foxsports.com.au

Kína – Ausztrália 0-2 (0-0)
Helyszín:
 Lang Park, Brisbane
Gólszerzők:  – ill. Cahill (49., 65.)
Sárga lap:   Zhang Linpeng (54.) ill. Jedinak (19.)
Kiállítás:  – ill. –

Kína: Rao Weihui – Zhang Chengdong, Zhang Linpeng, Fang Mei (Jiang Zhupeng 46.), Hang Ren . Wu Xi (Xu Yang 83.), Zheng Zhi, Sun Ke (Yu Hai 72.) Ji Xiang, Cai Huikang – Wu Lei. Vezetőedző: Perrin

Ausztrália: Ryan – Davidson, Wilkinson, Sainsbury, Franjic – Luongo, Jedinak, Bresciano (Troisi 61.), Kruse, Leckie (Burns 69.), Cahill (Milligan 81.). Vezetőedző:  Postecoglou

Hatalmas, már-már barcelonai mezőnyfölénnyel kezdett a házigazda, ám ennek ellenére az első húsz percben Kína kontrái ültek, Perrin csapata több veszélyes és ígéretes támadást vitt véghez, ám a vezető találatot nem sikerült megszerezni. A félidő második felében aztán Ausztrália is több veszélyes kísérletet jegyzett, nem sokon múlott, hogy éppen Cahill, vagy Kruse ne szerezzen vezetést.

A fordulást követően aztán változott a játék képe, Kína bátrabbnak bizonyult, jobban kinyílt, ez meglátszott a labdabirtokláson, s bár Wu Lei és Sen Ke előtt is adódott lehetőség, nem sikerült gólt szerezni. Ellenben a túloldalon Cahill góllal kezdte a játékrészt, a New York Red Bulls veterán támadója a 49. percben vette be Rao Weihui kapuját, így adott volt, hogy a kínai csapatnak cselekednie kell. Ennek következtében a védelem fellazult, a házigazda pedig sorra alakította ki a helyzeteket. A 65.percben aztán másodszor is rezgett a háló, a gólszerző újfent Cahill volt, ezzel pedig Ausztrália pontot tett a meccs végére. Bár sok idő volt még vissza, a kínai szépítő találat nem jött, így a remény sem. Ausztrália ezzel ott van az elődöntőben, míg Kína búcsúzott a tornától.

Íme a negyeddöntő párosítása:
Dél-Korea
 – Üzbegisztán 0-0 – hosszabbítás után 2-0
Kína – Ausztrália 0-2
Irán – Irak ?-?
Japán – Egyesül Arab Emírségek ?-?

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos:
 Al-Dardour (Jordánia)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min (Dél-Korea)
1 gólos: Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa (82.) (Japán), Kasim, Mahmoud, Yasin (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám