Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: Hős született, avagy Dél-korea ráadást követően elődöntős

Véget ért a nagy sorozat, megvan az AFC Ázsia-kupa 2015-ös kiírásának első döntetlenje. Erre egészen a rájátszás első meccséig kellett várni, Dél-Korea és Üzbegisztán ugyanis nem tudott egymás kapujába találni két félidő alatt. A mérkőzés hőse Son Heung-Min lett, a duplázó középpályás elődöntőbe lőtte Dél-Koreát.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Dél-Korea – Üzbegisztán 0-0 – hosszabbítás után 2-0
Helyszín:
 Rectangular Stadion, Melbourne
Gólszerzők:  Son Heung-Min (104., 119.) ill. 
Sárga lap: Kwak Tae-Hwi (56.), Kim Young-Kwon (115.) ill. Denisov (57.), Ismailov (86.)
Kiállítás:  – ill. –

Dél-Korea: Kim Jin-Hyeon – Kim Chang (Cha Du-Ri 70.), KwakTae-Hwi, Kim Young-Kwon, Kim Jin-Su – Park Joo-Ho, Ki Sung-Yong, Lee Keun-Ho (Jang Hyun Soo 111.), Nam Zae-Hee, Son Heung-Min – Lee Jung-Hyup (Han Kook-Young 82.). Vezetőedző: Stielike

Üzbegisztán: Nesterov – Denisov, Ismailov, Mullajanov, Mukhammadiev – Ahmedov (Kapadze 30.), Haydarov, Tursunov (Sergeev 107.), Turajev (Iskanderov 85.), Rashidov – Nasimov. Vezetőedző: Kasimov

Dél-Korea esélyesnek megfelelően ragadta magához a kezdeményezést, Stielike tanítványai mezőnyben uralták a játékot, ám helyzetek tekintetében igen kiegyenlített volt az első játékrész. Koreai részről Lee Jung-Hyup és Park Joo-Ho állt közel a gólszerzéshez, míg a túloldalon Rashidov szerezhette volna meg a vezető találatot. Kasimov mester a 30. percben kényszerű cserét hajtott véghez Ahmedov nem bírta folytatni a játékot, helyére Kapadze érkezett. A felek gól nélküli döntetlennel vonultak az öltözőbe.

A második félidő első felében aztán Dél-Korea megpróbálta döntésre vinni a mérkőzést, ám vagy a lövések voltak pontatlanok, vagy pedig Nesterov tette remekül a dolgát a gólvonalon. Az üzbégek nem igazán jutottak helyzethez, egy kaput találó lövésük igen karcsúnak bizonyult. A hajrára fordulva aztán mindkét fél egyre óvatosabbá vált, nem igen mertek kockáztatni, ez pedig látszott a játék képén. A felek nem tudták döntésre vinni a rendes játékidőben, így következhetett a hosszabbítás.

Úgy festett, hogy a felek továbbra is gól nélkül fordulnak majd a hosszabbítás második felére, ekkor azonban a 104. percben érkezett Son Heung-Min és megszerezte a vezetést Dél-Koreának. A folytatásban természetesen megváltozott a játék képe, az üzbégek mindent egy lapra feltéve megpróbáltak egyenlíteni, ám ez nem sikerült. Védelmük teljesen szétnyílt, ezt pedig Son Heung-Min a 119. percben megbüntette. Dél-Korea ezzel elődöntős, s várja ellenfelét, míg Üzbegisztán válthatja a repülőjegyet hazafele.

Íme a negyeddöntő párosítása:
Dél-Korea
 – Üzbegisztán 0-0 – hosszabbítás után 2-0
Kína – Ausztrália ?-?
Irán – Irak ?-?
Japán – Egyesül Arab Emírségek ?-?

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos:
 Al-Dardour (Jordánia)
3 gólos: Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min (Dél-Korea)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa (82.) (Japán), Kasim, Mahmoud, Yasin (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám