Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: Drámai elődöntő büntetőpárbajjal fűszerezve

Felejthetetlen, a történelemkönyvekbe bevonuló mérkőzést játszott egymással az AFC Ázsia-kupán Irán és Irak, a párharcból végül a jóval esélytelenebbnek számító Irak jött ki jól. Volt kiállítás, hosszabbításban jegyzett dráma és négy gól, míg a végén büntetőkkel döntöttek a felek.

Foto: UAE IRAN

Foto: UAE IRAN

Irán – Irak 1-1 (1-0) – hosszabbítás után 3-3 – büntetőkkel: 6-7
Helyszín:
 GIO Stadion, Canberra
Gólszerzők: Azmoun (24.), Pouraliganji (103.), Ghoochannejhad (119.) ill. Yasin (56.), Mahmoud (93.), Dawood (114.-büntető)
Sárga lap: Pooladi (22.), Teymourian (90+5.) ill. Khalaf (2.), Kasim (68.), Salim (90+3.), Adnan (95.), Mahmoud (99.), Abdulameer (101.), Hussein (120+1.)
Kiállítás: Pooladi (43.) ill. 

Irán: Haghighi – Ghafouri, Hosseini, Pouraliganji, Pooladi – Teymourian, Nekounam, Dejagah (Ghoochannejhad 84.), Shojaei (Amiri 46.), Hajsafi – Azmuon (Jahanbakhsh 63.). Vezetőedző: Queiroz

Irak: Hassan – Dawood, Shakir, Khalaf, Salim – Kasim, Adbulameer, Adbul-Zahra (Adnan 65.), Meram (Hussein 46.), Yasim (Kalaf 106.) – Mahmoud. Vezetőedző: Shenaishil

Meglehetősen szerényen kezdtek a felek, többnyire mezőnyben folyt a játék, s elvétve találkozhattunk kósza lövésekkel. A jóval esélytelenebbnek számító Irak nem rettent meg, s felvette a kesztyűt, ennek ellenére Azmoun 24. percben szerzett találatával Irán szerzett vezetést, ám a mérkőzésnek sorsfordító momentuma volt a 43. minutum, ekkor az irániak védője Pooladi gyűjtötte be második sárgáját, így idő előtt mehetett zuhanyozni.

A folytatásra kigördülve egy roppant motivált és energikus Irak futott ki, mely kapujához szegezte Queiroz csapatát, ezt jól jelzi a 72 százalékos labdabirtoklás és az, hogy a második játékrészben Irán nem talált kaput. Ellenben a túloldalon Yasin eredményes tudott lenni az 56. percben, ezzel pedig mint később kiderült döntetlenre mentette csapatának a mérkőzést, ugyanis a nagy labdabirtoklás ellenére mindössze két kapuralövése volt Iraknak. Jöhetett tehát a hosszabbítás, ekkor még senki nem sejtette, mekkora drámai küzdelem elébe állnak a felek.

Irak hamar, a 93. percben megszerezte a vezetést Mahmoud révén , ez pedig nyílt sisakos támadójátékra kényszerítette Irán legjobbjait. A mérkőzés ezen periódusában rengeteg volt a szabálytalanság, az iraki játékosok szedték a lapokat, míg Pouraliganji az első ráadás végén emberhátrányban tudott egalizálni. A fordulást követően a 116. percben úgy festett, hogy eldől a párharc, Irak kapott büntetőt, Dawood pedig a hálóba juttatta a labdát. Nem volt azonban vége a drámának, a mérkőzésbe csereként érkező Ghoochannejhad a 119. percben 3-3-ra egalizált, ezzel pedig következhettek a büntetők.

Egyik fél sem kezdett jól, előbb Hajsafi, majd Abdulameer is kihagyta az első büntetőt, ám ezt követően rendre rezgett a háló, elértünk az öt büntető végéig és 4-4 állt az eredményjelzőn. Ezt követően a következő két pár sem rontott, majd Amiri iráni részről hibázott, Shakir lába azonban nem remegett meg, így a jóval esélytelenebbnek számító Irak jutott az elődöntőbe, ahol Dél-Korea lesz az ellenfél.

Íme a negyeddöntő párosítása:
Dél-Korea
 – Üzbegisztán 0-0 – hosszabbítás után 2-0
Kína – Ausztrália 0-2
Irán – Irak 1-1 – hosszabbítás után 3-3 – büntetőkkel: 6-7
Japán – Egyesül Arab Emírségek ?-?

Az elődöntőben:
Dél Korea – Irak
Ausztrália – ???

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos:
 Al-Dardour (Jordánia)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min (Dél-Korea), Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Yasin, Mahmoud (Irak)
1 gólos: Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Pouraliganji (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa (82.) (Japán), Kasim, Dawood (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám