Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Minden nyitott maradt a D-csoportban is – videóval

Az Afrikai Nemzetek Kupája 2. fordulójának zárómeccsén Kamerun – Guineával csapott össze, ám a mérkőzést követően is minden csapat azonos pontszámmal és gólaránnyal áll a ‘D’ jelű kvartettben.

Moudandjo nagyszerű mozdulattal szerzett vezetést Kamerunnak, ám a nagy küzdelem végén egyik csapat sem tudta felülmúlni a másikat (forrás: goal.com)

Kamerun – Guinea 1-1 (1-1)
Helyszín: Nuevo Estadio de Malabo
Vezette: Tessema Bamla Weyesa (ETH)
Gólszerzők: Moudandjo (13′), Traoré (42′)
Sárga lap: Fofana (32′)

Kamerun: Ondoa – Bedimo, Chedjou, N’Koulou, Oyongo (Guihoata 61′) – Loe (Kom 81′), Mbia – Moudandjo, Choupo-Moting, Salli – Aboubakar (Etoundi 77′)

Guinea: Yattara – Sankoh, Kamara, Pogba (Cissé 45+3′), Sylla – Conte, Fofana, Constant – Traoré (Kamano 90+3′), Yattare, Soumah (Keita 66′)

A torna második fordulójának utolsó mérkőzésén Kamerun Guinea válogatottjával küzdött meg a D-csoportban. Mindkét nemzeti csapat abban reménykedhetett, hogy kihasználja azt, hogy a másik két együttes ismét döntetlent játszott, ezzel meglépve tőlük, közel kerülve a továbbjutáshoz.
Sokkal intenzívebben kezdtek a kameruniak, s már a 10. percben Yattara nagy mentésére volt szükség Aboubakar távoli lövését követően. Ám három minutummal később az újabb próbálkozás Kamerun részéről már a hálóban landolt. Moudandjo Chedjou szöglete után nagyszerű mozdulattal továbbította közelről a játékszert a kapuba. A guineaiak hálóőrét szemmel láthatóan jól meglepte ez a megoldás, és annak ellenére, hogy a labda a mellkasára pattant, nem tudta megakadályozni már reflexmozdulatával sem, hogy az ne jusson be válogatottja kapujába (1-0). A 35. percben feléledt Guinea is – Traoré kapura tartó lövését viszont Ondoa bravúrral hárította. Mindezt a kameruni kapuvédő már a 42. minutumban nem tudta megtenni, amikor az előző helyzetnél szintén gólra törő löketet megeresztő Ibrahima Traoré tudott egyenlíteni. A tizenhatosról – lefordulva védőjéről – lőtt nagy gólt Guinea csapatának támadója (1-1). A félidőben annak reményében vonulhattak pihenőre a játékosok, hogy még bármelyikük válogatottja megnyerheti ezt a meccset.

A második játékrész sokkal eseménydúsabbra sikeredett, ám egy jó darabig Guinea mintha az öltözőben maradt volna. Kamerun szabadrúgást végezhetett el (60′), majd annak beívelése után Mbia fejelhetett jó helyről, de a labda mellé szállt. Nem kellett azonban sokat várni a következő nagy helyzetre, hiszen a 64. perc legvégén is veszélyben forgott a guineai kapu. Ekkor egy beívelés után Aboubakar szinte az üres kapuval szemben fejelhetett, ám a játékszer elsuhant a kapu mellett. Zavartalan pozícióból hagyta ki a meccs helyzetét a kameruni támadó. A 69. minutumban is komoly lehetőség adódott Kamerun előtt, ám a beadást követően végül Salli fölé bombázott. A 75. perc végéhez közeledve Ondoa kapuja előtt is adódott lehetőség a gólszerzésre, amikor egy szép támadás végén Keita vehette célba a kaput, viszont a guineai lövése fölé ment. A meccset azonban mégis Kamerun dönthette volna el, de elszalasztották az utolsó nagy lehetőségüket is. A bal oldalról beívelt szabadrúgás Mbia fejét találta meg, a csapatkapitány pedig nem volt nehéz helyzetben, fejese mégis mellé ment. Ezzel a kihagyott ziccerrel ért véget a meccs fontos eseményeik sora. Így, a D-csoportban az utolsó forduló lesz a sorsdöntő, mert jelenleg a négyes mindegyik csapata azonos pontszámmal (2) és gólaránnyal (2-2) áll, tehát a csoport mind a négy meccse 1-1-es döntetlennel zárult. Kiélezett és izgalmakkal teli harcot várhatunk a negyeddöntőbe jutásért.

A D-csoport állása a 2. forduló után:
1. Kamerun – 2 pont (2-2)
2. Elefántcsontpart – 2 pont (2-2)
3. Guinea – 2 pont (2-2)
4. Mali – 2 pont (2-2)

Az Afrikai Nemzetek Kupája góllövőlistája:
1 gólos: Bola (Egyenlítői-Guinea), Bifouma, Oniangue (Kongó), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma, Mayuka (Zambia), Bolasie (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer, Akaichi, Chikhaoui (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), André Ayew, Asamoah Gyan (Ghána), Diouf, Sow, Mbodji (Szenegál), Manyisa, Phala (Dél-Afrika),  Ghoulam, Slimani (Algéria), Yattara M. (Guinea), Doumbia, Gradel (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare, Sako (Mali), Oyongo (Kamerun)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Nagy Dávid