Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: A házigazda lesz Dél-Korea ellenfele a fináléban!

A házigazda Ausztrália válogatottja az Egyesült Arab Emirátusok nemzeti csapatával csapott össze a döntőbe jutásért. A Kenguruk két védője gondoskodott arról, hogy a hazaiak ott legyenek a Dél-Korea elleni fináléban. Ezzel megismétlődik a torna rangadója, hiszen a két csapat már találkozott egymással a csoportkör utolsó meccsén az ‘A’ jelű kvartettben.

Sainsbury már a meccs elején megalapozta nemzeti csapata döntőbe jutását (forrás: afcasiancup.com)

Ausztrália – Egyesült Arab Emirátusok 2-0 (2-0)
Helyszín: Newcastle Stadion, Newcastle
Vezette: Ravshan Irmatov (UZB)
Gólszerzők: Sainsbury (3′), Davidson (14′)
Sárga lap: Leckie (42′), Jedinak (65′)

Ausztrália: Ryan – Davidson, Sainsbury, Spiranović, Franjic – Luongo, Jedinak, Milligan (McKay 59′) – Leckie, Cahill (Jurić 67′), Kruse (Troisi 82′)

Egyesült Arab Emirátusok: Naser – Sanqour, Gharib Juma, Salem, Abbas (Haboush 78′) – Esmaeel, Amer Abdulrahmann – Omar Abdulrahmann, Mohamed Abdulrahmann (Al Hammadi 46′), Ali Mabkhout – Ahmed Khalil (Al Kathiri 66′)

A negyeddöntőben Kínát két vállra fektető hazaiak nagyszerűen kezdték az elődöntőt, hiszen már a 3. percben előnybe kerültek. A Socceroos első gólját Sainsbury szállította – az ausztrál az ötös előteréből volt eredményes(1-0). Nem sokat kellett várni arra, hogy az Emirátusok közel kerüljön az egyenlítéshez, ám Ahmed Khalil lövése a kapufán csattant a 9. minutumban. Viszont ahelyett, hogy egalizált volna az EAE, az ausztrálok tudták növelni előnyüket a öt perccel az Emirátusok játékosának nagy lehetőségét követően. A Kenguruk második találatát Davidson szerezte Luongo kipattanót követő közeli passza után. Davidson szinte ugyanonnan lőtte a gólt, mint Sainsbury (2-0). Próbáltak reagálni így is az Emirátusok játékosai, viszont Mohamed Abdulrahmann távoli löketét kifogta Ryan kapus. Majd újból a rendező ország nemzeti csapata veszélyeztetett, de Kruse középre tartó kísérletét Naser kivédte. A 36. percben Ahmed Khalil eresztett meg egy lövést, viszont a szépítés ezúttal sem jött össze, megint a hazai környezetben szereplő hálóőr volt a végállomás. A továbbiakban mindkét oldalon láthattunk 1-1 lövést az első félidőben, de azok nem tartottak már kapura, így több gól sem született. Az ausztrálok – két védőjük találatainak köszönhetően – megnyugtató előnnyel vonulhattak tehát az öltözőbe, míg az EAE válogatottja sem adhatta fel a reményt azért, hogy visszakapaszkodjon a szakadék széléről.

Álmosan kezdődött a második félidő, csak egy-egy kósza lövéssel próbálkozott mindkét válogatott. Rendre ellőtte a labdát mindkét válogatott, viszont a játékszer egyszer sem ment ezek közül kapura, és még a cserék sem hoztak túl nagy lendületet a csapatok játékába. Mégis, talán a kihagyott helyzetek közül is a legveszélyesebb lehetőséget az ausztrálok puskázták el Jedinak révén, aki 12-13 méterről fejelt kapu fölé. A hajrában is mindkét válogatott előtt adódott helyzet, de a 82. percben McKay lövése sem jelentett veszélyt Naser kapujára, majd a következő minutumban Al Kathiri lövését blokkolta az ausztrál védelem. A véghajrában is helyzet itt, helyzet ott, de sem Juric (84′), sem Esmaeel (85′) próbálkozása nem ért gólt, még csak hárítaniuk sem kellett a kapuvédőknek, az eredmény pedig már nem változott. Igazán nagy mezőnyfölényt nem tudott kialakítani Ausztrália, de az első 45 perc során szerzett gólok győzelmet és döntőbe jutást jelentettek a válaszra képtelen Egyesült Arab Emirátusok ellen. Az EAE január 30-án Irak ellen játszik bronzmeccset, majd másnap Ausztrália Dél-Koreával csap össze a 2015-ös AFC Ázsia-kupa trófeájának elhódításáért. Ezzel megismétlődik csoportkör után a torna egyik legnagyobb rangadója.

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos:
Al-Dardour (Jordánia), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Son Heung-Min, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Yasin, Mahmoud (Irak)
1 gólos: Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric, Sainsbury, Davidson (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae-Hee, Kim Young-Kwon (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Pouraliganji (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa, Shibasaki (82.) (Japán), Kasim, Dawood (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Nagy Dávid