Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ázsia Kupa: Nagy csatában, ötgólos meccsen dőlt el a bronzésem sorsa

Elérkezett a 2015-ös ausztráliai kontinensviadal utolsó előtti napja, ami azt jelententette, hogy fény derült az AFC Ázsia-kupa bronzérmesére. A harmadik hely megszerzéséért zajló összecsapást Irak az Egyesült Arab Emirátusok ellen játszotta.

Fordulatos, nagy csata végén lett az Egyesült Arab Emirátusok az Ázsia Kupa bronzérmese! (forrás: afcasiancup.com)

Irak – Egyesült Arab Emirátusok 2-3  (2-1)
Helyszín: Newcastle Stadion, Newcastle
Vezette: Nawaf Shukralla (BHR)
Gólszerzők: Khalil (16, 51′), Salim (28′), Kalif (42′), Al Hajeri (57′ – büntetőből)
Sárga lap: Ismail (36′), Omar Abdulrahman (41′), Hussain (79′), Salim (90+4′)
Piros lap: Khalaf (55′)

Irak: Hamed – Ismail, Sakhir, Ibrahim, Salim – Kamil (Fadhil 62′), Kasim – Yasin (Adnan 80′), Abdulameer, Kalaf (Meram 86′) – Mahmood

Egyesült Arab Emirátusok: Eisa – Haikal, Ahmed, Enezi Salem, Sanqour (Abbas 67′) – Al Fardan (Al Hammadi 53′), Esmaeel – Hassan, Omar Abdulrahman, Ali Mabkhout – Khalil (Amer Abdulrahman 76′)

Mindkét nemzeti csapat 2-0-ra kapott ki az elődöntőben – az irakiak Dél-Koreától, míg az EAE a házigazdától szenvedett ugyanakkora arányú vereséget.
A mérkőzést az Emirátusok játékosai kezdték intenzívebben, azaz csak egy játékosuk, név szerint Khalil. A támadó a 12. percben megeresztett lövése még nem talált kaput, ám a 16. minutumban 14 méterről a kapu közepében landolt próbálkozása, ezzel előnybe hozva nemzeti csapatát (0-1). Nem kellett ám sokat várni a válaszra, hiszen 12 perccel később Salim a tizenhatos sarkának előteréből megeresztett bombája ért célba (1-1). Salim és válogatottja olyannyira belelendült, hogy a labdarúgó lövésénél a blokk éberségére volt szükség a 39. minutumban. Ugyanebben a percben a kipattanót Kalaf lőtte el, de Eisa kapusnak nem kellett védenie. A 42. percben kellett volna, de akkor Kalaf már túl járt a hálóőr eszén, s ezzel megfordította a meccset Irak. A csatár Yasin lövésének kipattanójára csapott le, közelről pedig tökéletesen fejezte be az akciót (2-1).
Az első félidőben tehát gólokban nem volt hiány, és nem csak gólokat, hanem fordítást is láthattunk. Idővel a dinamikusabban kezdő EAE fölé tudott kerekedni Irak válogatottja, ám ez mezőnyben egyáltalán nem látszódott, hiszen ott óriási volt az Emirátusok fölénye (37-63%).

A második félidőre is az Egyesült Arab Emirátusok válogatottja jött ki aktívabban, sőt, a játékrész elején (51′) már Khalil második góljának révén egyenlíteni is tudtak! Omar Abdulrahman nagyszerű passza előzte meg a sikeres befejezést (2-2) Nagyon felgyorsultak a történések az egyébként sem eseménytelen mérkőzésén, hiszen az EAE egalizáló gólja után Kalaf – aki a meccs hőse is lehetett volna, hiszen neki köszönhetően fordított válogatottja – nemzeti csapata tizenhatosán belül vétett szabálytalanságot, a megmozdulását pedig rögtön piros lappal díjazta a játékvezető. Jöhetett tehát az Emirátusok tizenegyese. A labda mögé Al Hajeri állt, s értékesítette a büntetőt (57′), amivel már újra az arab állam válogatottjának tagjainál volt az előny. Sőt, ezzel a találatával Al Hajeri a góllövőlista élére állt (2-3). Igyekeztek az irakiak is veszélyeztetni újra, többször akadt is dolga Eisának, de mindig jól látta el a feladatát ekkor, így nem jött az egyenlítés. Annyira nem jött, hogy az EAE akár kettővel is mehetett volna, ugyanis a 75. percben Omar Abdulrahman szöglete után Abbas nagyon közeli fejese a felső kapufát találta el. Innentől kezdve a hajráig szinte semmi sem történt, de a 85. percben közel járt Irak az egyenlítéshez és a hosszabbítás kiharcolásához, viszont Kasim távoli löketét Eisa kivédte. A 4 perces hosszabbításban sem esett már gól, így az Egyesült Arab Emirátusok lett Ázsia harmadik legjobb csapata. Ugyanakkor az EAE tagjai kevesebbszer találták el a kaput, ám végig mezőnyfölényben játszottak, s helyzetkihasználásban Irak fölé kerekedtek.

Holnap pedig jön a finálé, melyen a házigazda Ausztrália Dél-Korea ellen lép pályára – igazi rangadó van kilátásban!

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
5 gólos: 
Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
4 gólos:
Al-Dardour (Jordánia), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok)
3 gólos: Cahill (Ausztrália), Honda (Japán), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Son Heung-Min, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Azmoun, Ghoochannejhad (Irán), Yasin, Mahmoud (Irak)
1 gólos: Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric, Sainsbury, Davidson (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae-Hee, Kim Young-Kwon (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Pouraliganji (Irán), Ibrahimi, Al Haydos (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida, Kagawa, Shibasaki (82.) (Japán), Kasim, Dawood, Salim (Irak), Ryang Y. (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne, Dhiya, Jaafar (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Nagy Dávid