Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Fantasztikus feltámadása elődöntőt ért a Kongói DK-nak! – videóval

Egy nem túl jó első félidő után fantasztikus második 45 percet láthattak a nézők, 26 perc alatt 5 gól született, a Kongói DK pedig 2 gólos hátrányból fordítva 4-2-re nyerni tudott Mbokani és Bokila remeklésének köszönhetően. 

Forrás: goal.com

Forrás: goal.com

Kongói Köztársaság – Kongói Demokratikus Körtársaság: 2-4 (0-0)
Helyszín: Estadio de Bata, Bata
Vezette: B. Camille
G: Dore (55.), Bifouma (62.) ill. Mbokani (65., 90+1.), Bokila (75.), Kimwaki (81.)
Kongói K: Mafoumbi – Ngounga, Babele, Marvin, Bissiki – Oniangue, Ndinga – Bifouma, Litsingi (Gandzé 84.), Bouka Moutou (Ondama 84.) – Dore (Malonga 75.)
Kongói DK: Kidiaba – Issama, Mongongu, Zakuani (Kimwaki 50.), Kasusula – Mabwati (Kebano 67.), Mbemba, Makiadi (Kage 89.), Bolasie – Mbokani, Bokila
Sárga: – ill. Makiadi (41.)

A 2. percben Moutou távolról próbált szerencsét, azonban nem járt sikerrel, magasan fölé lőtt. 1 percre rá már a másik Kongó is veszélyeztetett, Mbokani fejelt egy szabadrúgást követően mellé. A 9. percben Bolasie eresztett meg egy távoli lövést, ami már nem járt messze, alig néhány centivel ment fölé a labda. Negyed óra elteltével már sikerült eltalálni a kaput, Bokila próbálkozását kellett Mafoumbinak védenie. Mindkét csapat elég direkt játékot játszott, a középpályák nem játszottak nagy szerepet, többnyire átívelték a labdát fölötte. A 35. percben Bolasie el tudott menni a bal oldalon és még a beadási is pontos volt, de Bokila pont a kapus kezébe lőtt. A 42. percben jelezte a Kongói Köztársaság, hogy ők is pályán vannak, Dore ágyúzott a kapu fölé. A túloldalt Litsingi próbált visszakészíteni, a labda viszont megpattant Kasusulán, ami így lett veszélyes, de nem okozott problémát így sem Kidiabának

Az 53. percben nagyon közel járt a Kongói DK a gólhoz, Mbokani fejelt le egy előreívelt labdát Bokilának, aki kettétörte a felső lécet gyakorlatilag. 2 percre rá már megzörgött a háló, de a túloldalt, egy szabadrúgásnál elaludt a Kongói DK védelem, amit Dore kihasznált, és egészen közelről a hálóba lőtte a labdát. Fortuna egyértelműen a Kongói Köztársaság oldalán állt, az 59. percben Makiadi találta el szabadrúgásból a keresztlécet. A túloldalon megint büntetett a Kongói Köztársaság, egy kapitális védelmi hiba után Dore helyzeténél még hatalmasat védett Kidiaba, de a kipattanót a pályaválasztók sztárja, Bifouma magabiztosan berúgta. Zseniális második félidőt láthatott a közönség, a 65. percben Bolasie száguldott el a bal oldalon, remekül centerezett, Mbokani meg könnyedén befejezte a ziccert. Ezek Mbokani percei voltak, nem sokkal később lefejelte a labdát Bokilának, aki hatalmas helyzetben mellé belsőzött. Bolasie nagyon élt a második játékrészben, ezúttal a jobb szélen okozott bonyodalmat, majd beadott, amit Kebano fejelt mellé. Bokila aztán kiegyenlített sok kihagyott helyzete után, az első próbálkozását még védte Mafoumbi, azonban az ismétlés olyan erővel jött, hogy azt már nem lehetett védeni. Fantasztikus feltámadást mutatott be a Kongói DK! Ezt követően elképesztő bajba került a Kongói Köztársaság, ugyanis Kimwaki egy nagyszerű szabadrúgást csúsztatott meg, így a labda pont a jobb alsó sarokban landolt védhetetlenül. Bolasie a 86. percben meccslabdát hibázott, pazarul tört előre, de az akció végén rossz döntést hozott, passz helyett inkább kapura lőtt, amit Mafoumbi ki tudott védeni. A 91. percben minden eldőlt, Kebano remekül ugratta ki Mbokanit, aki elnyomta védőjét, az első lövését kivédte a kapus, aztán már viszont nem hibázott. A 93. percben Malonga még szépíthetett volna, de csak a kapufát találta el.

https://www.youtube.com/watch?v=1viT40vxrPM

Az Afrikai Nemzetek Kupájának góllövőlistája:
3 gólos: 
Bifouma (Kongói Köztársaság)
2 gólos: 
Akaichi (Tunézia), Andre Ayew (Ghána), Gradel (Elefántcsontpart), Mbokani, Bokila (Kongói DK)
1 gólos: Bola (Egyenlítői-Guinea), Oniangue, Nguessi, Dore (Kongói Köztársaság), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma, Mayuka (Zambia), Bolasie, Kimwaki (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer, Chikhaoui (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), Asamoah Gyan, Boye (Ghána), Diouf, Sow, Mbodji (Szenegál), Manyisa, Phala, Masango (Dél-Afrika), Ghoulam, Slimani, Mahrez, Bentaleb (Algéria), Yattara M., Constant (Guinea), Doumbia (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare, Sako, Maiga (Mali), Oyongo (Kamerun), Bance (Burkina Faso)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Tereh Balázs