Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Premier League: Csúcsrangadó Londonban! Véget ér, vagy újraindul a bajnokság?

Ha nem is kapunk mindenre választ, azért sok kérdést tisztába tehet a szombati nap a Premier League-ben. Például azt, hogy a 23. forduló után lehet-e még kétesélyes versenyfutásról beszélni, vagy lassacskán bezár a bazár, és egy csapat marad csak talpon a vidéken…

Chelsea-MCity

Mielőtt még sor kerülne a forduló, a hét, de talán az elkövetkezendő hat hónap rangadójára, azért még lesznek érdekesnek tűnő mérkőzések az angolok földjén. Ha azt hallja az ember, hogy Hull City-Newcastle United, már a nagy múlt miatt is a vendégeket favorizálná, ám ez idén nem tűnik olyan fix kettesnek. A Hull menekül már a bajnokság eleje óta a kiesőzónából, de gyenge és egyenetlen teljesítménye okán nyugodtan kijelenthetjük, hogy szinte lehetetlen feladatra vállalkoznak a “Tigrisek”. Ám ne vegyük el az esélyt tőlük, a NU ugyanannyi pontot szerzett idegenben, mint a Hull otthon (9), és a védelmük is igen szellősen teljesít az otthontól távol. A Hull régóta vár már egy győzelemre, ami egy kis erőt adhat a folytatásra, és a “Szarkák” legyőzése erre éppen megfelelő lehetne.

A szokott időben, 16:00-kor hat mérkőzéssel köszönt be a szombat a nappalinkba. Londonban a Crystal Palace vendége lesz a gyengélkedő Everton csapata, és a két csapat szinte azonosan áll a táblázaton, mindössze a gólarány billenti előrébb a liverpooli kékeket a 12. helyre. Győzelemmel egyik csapat sincs kint a kútból, maximum soros ellenfelétől tud csak elszakadni, ám egy vereséggel esélyt adna az üldözőknek, hogy kibabráljanak velük. Mint például a Sunderland-Burnley párosítás résztvevői. Mindkét capat 20 pontos, és a londoni meccs résztvevőinek nyakára szeretnének érni, amihez bizony győzni kell, és ezzel talán megalapozhatnának egy jó sorozatot is, ahol sok pont sokra megy alapon a kiesőktől is könnyes búcsút kellene venniük, már ami a táblázaton elfoglalt helyezéseket illeti. Ennél nehezebb dolga lesz a Liverpoolnak, mely azt a West Ham Unitedet fogadja az Anfield Roadon, amely legutóbbi találkozásuk alkalmával már a hetedik percben két góllal vezetett Gerrardék ellen. Külön pikantériája a meccsnek, hogy a WHU a hetedik, míg a Pool a nyolcadik a tabellán, és az egy pontnyi különbség épp egy szombati derbi alkalmával mehet át mínuszból pluszba, és fordítva. Brendan Rodgers csapatának már nincs sok esélye a javításra, ezt a meccset mindenképpen hozniuk kell, de “Big Sam” Allardyce is biztosan kitalál valamit a vörösök ellen. A PL történetében a West Ham még nem tudott győzni az Anfeilden, pontot szerezni is csak öt alkalommal sikerült. Ideje megtörni egy régi átkot. Csakúgy, mint a Manchester Unitednek az ideit, és ehhez nem kell jobb ellenfél, mint az a Leicester City, mely hazai pályán 5-3-as csapást mért Louis van Gaal csapatára fél évvel ezelőtt. Most a MU játékosai fogadkoznak, hogy jóvá teszik az akkori zakót, de azért a “Rókák” sem mennek ki feltett kézzel az Old Trafford gyepére. Az elmúlt hónapban a Leicester csak egyszer kapott ki, és ugyan a játékuk helyenként igen tetszetős, az eredményesség hiánya miatt tanyáznak jelenleg az utolsó helyen. A MU pedig szorosan tapad a dobogóra, és ha két pontos hátrányát ledolgozza, máris a bronzérmes pozícióban találja magát, amihez a Soton botlása is kell majd vasárnap. Ám ne rohanjunk ennyire előre, mert a Stoke-QPR meccsen is várhatnak még érdekességek. A londoni vendégek egy kisebb állam költségvetésével dolgoznak, ennek ellenére komoly eredményt nem tudnak felmutatni, komolytalanból viszont sokat is. Úgy kellene legyőzniük a kékeknek a Stoke csapatát, hogy idén mind a 10 idegenbeli meccsükön vereséget szenvedtek, a Stoke pedig hazai pályán bárkire veszélyes lehet, érdemes csak az Arsenal elleni győzelemre gondolni. Ha nem akarja magát mélyebbre ásni a QPR, akkor itt a remek alkalom feljebb lépni. A Stoke számára komoly téttel nem bír a mérkőzés, mind a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyektől, mind a kiesőzónától távol helyezkednek el Crouch-ék, így a vendégek motivációja döntő lehet. Meglesz-e az első idegenbeli győzelem, ez itt a kérdés…
Utolsó délutáni mérkőzésünk a West Bromwich-Tottenham lesz, a vendégek számára igen nagy téttel. Ha a londoniak nem akarnak lemaradni a nemzetközi helyekről, akkor bizony hajtaniuk kell majd, és ezt kihasználhatják a hazaiak, egy gyors Berahino által. A Spurs a városi rivális Arsenallal harcol a ötödik(!) helyért, ami még EL-selejtezőt ér. Ugyan nem ez a két csapat álma, de idén úgy néz ki ennyi jutott. És már el is érkeztünk a szuperrangadóhoz!

Este 18:30-kor a Stamford Bridge gyepén útra indul a labda, és kezdetét veszi a Chelsea-Manchester City mérkőzés! A bajnokság éllovasa fogadja a tőle öt pontra álló bajnoki címvédőt, és egy győzelemmel José Mourinho fiai akár nyolc egységnyire is elléphetnek a második helyen álló riválisuktól. A két csúcsgazdag klub idén komoly harcot folytat a PL-ben, és egy alkalommal már volt nyolc pontos előnye a Chelsea-nek, ám azt sikerült pár forduló alatt leadniuk Fábregaséknak. Apropó! A gólvágó Diego Costa nem lesz ott a hazaiaknál, ami nagy érvágás lehetne, ha nem tudnánk, hogy a City is nélkülözi Yaya Tourét, és a frissen szerződtetett Wilfried Bony-t. Mindketten az Afrikai Nemzetek Kupáján képviselik Elefántcsontpart válogatottját, de azért a Sergio Agüeróval felálló támadósor sem lesz egymagában bukásra ítélve. És azért a Chelsea szurkolók joggal bizakodhatnak José Mourinho zsenijében, ami már nem egyszer állította megoldhatatlan feladat elé az ellenfeleket. Ugyan egyik csapat sincs ihletett formában, az FA-kupa fiaskót alighanem szeretnék javítani drukkereik szemében, de ezért keményen oda kell majd tenniük magukat a játékosoknak.

Egy nappal a letudott csúcsmeccs után két mérkőzéssel fejeződik be vasárnap délután a Premier League 23. fordulója. A koraai 14:30-as mérkőzésen az Arsenal fogadja az Aston Villát, és egy győzelemmel, valamint nagy adag szerencsével akár még a dobogóra is felugorhat Arséne Wenger csapata. Bár nem egy könnyű feladat, de megoldható a londoniak számára ez is, a Villa szellős védelme idén igazán kedvez a támadó felfogású csapatoknak, és ezt a semleges nézők sem bánják. A vendégek még 3 pontra állnak a veszélyzónától, de csipkedniük kell magukat, mert lesz még igen kemény mérkőzésük idén , a kiesés elkerüléséért. A forduló zárómeccse a Southampton-Swansea lesz 17:00-ás kezdettel. A hazaiaknak áll a zászló jelenleg, főleg, hogy a walesiek eladták legjobbjukat, Bonyt, a Manchester City-nek. Enek ellenére a vendége helyzete nagyban hasonlít a Stokéhoz, mert egy vereség/győzelem se előre, se hátra nem lódít a csapaton, és a középmezőnyben való tanyázást éppen elegendőnek tartják eredményesség szempontjából. Nem úgy a Soton, mely a dobogóról még nem tett le, és két ponttal állnak a MU előtt, öttel a City mögött. A Southampton újra visszatért a győzelem útjára, és ezen a hétvégén egy-egy győzelemmel illetve vereséggel, nagyot fordulhat a Premier League kereke. Érdemes lesz figyelni!

A 23. forduló párosítása:

Szombat:
13:45 Hull City-Newcastle United Digi Sport1
16:00 Crystal Palace-Everton
16:00 Liverpool-West Ham United
16:00 Manchester United-Leicester City Digi Sport1
16:00 Stoke City-QPR
16:00 Sunderland-Burnley
16:00 WBA-Tottenham
18:30 Chelsea-Manchester City Digi Sport1

Vasárnap:
14:30 Arsenal-Aston Villa Digi Sport2
17:00 Southampton-Swansea City Digi Sport2

Demmel László