Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Újabb döntetlen a Leverkusen – Dortmundon

A német élvonal első tavaszi fordulójának szombati játéknap zárásaként rangadót rendeztek, melynek keretein belül az élmezőnybe tartozó Leverkusen a pocsék bajnoki őszt produkáló, kieső helyen álló Borussia Dortmunddal találkozott. A mérkőzés pontosztozkodással zárult. Ez volt a két csapat hatodik döntetlenje – amelyből ötöt a Bayer otthonában értek el a felek –  2007 óta 3 Leverkusen-és 6 Dortmund-siker mellett. A szombati nap rangadóján sem jutottak dűlőre a felek.

A nagy csata ellenére egyik csapat sem tudott repülőrajtot venni (forrás: kicker.de)

Bayer Leverkusen – Borussia Dortmund 0-0
Helyszín: BayArena – 30.210 néző
Vezette: Knut Kircher
Sárga lap: Drmić (13′), Schmelzer (31′), Kampl (39′)

Bayer Leverkusen: Leno – Wendell, Spahic, Toprak, Hilbert – Calhanoglu (Rolfes 74′), Castro, Bender, Bellarabi – Kießling, Drmić (Brandt 69′)

Borussia Dortmund: Weidenfeller – Piszczek (Subotic 46′), Papastathopoulos, Hummels, Schmelzer – Ginter, Sahin – Kampl, Reus, Großkreutz (Mkhitaryan 62′) – Immobile (Ramos 81′)

Méltán lehetett rangadónak nevezni a párosítást, még akkor is, ha a Leverkusen az élmezőnyhöz tartozik, a Borussia Dortmund pedig a kiesés ellen küzd. A mérkőzés a várakozással ellentétben nem hozott túlzottan nagy helyzeteket a félidő első felében. Ám a hazaiak már ekkorra óriási mezőnyfölényt tudtak kialakítani (68-32%). Természetesen mindkét együttes próbálkozott veszélyhelyzetet kialakítani, ám az a kevés lövés sem tudott túl jó lenni és kapura menni. A 28. percben azonban Reus végezhetett el szabadrúgást ígéretes helyről, a német játékos beívelése után kis híján öngólt fejelt az egyik védő, de csak szöglet lett a dologból. A sarokrúgás után Sahin került lövőhelyzetbe, s a török származású labdarúgó távolról lőtte el a labdát, ami azonban a kapu mellé ment. A 32. percben már a túloldalon végezhetett el pontrúgást a tizenhatos előteréből Calhanoglu, akinek lövése eljutott a kapuig, ám a labda begyűjtése nem okozott gondot Weidenfellernek. A 39. minutumban alakult ki a meccs legnagyobb helyzete. Jó passzt kapott Castro a tizenhatoson belül a Dortmund kapujával szemben, s a labdát kapura is tűzte, ami az elvetődő Weidenfeller mellett már elment, de Hummels nagyszerű mentést mutatott be fejjel megakadályozva azt, hogy előnybe kerüljön a Bayer. Az iramra panasz nem lehetett, valamint idővel egyre több helyzetet is láthattunk, s a gólszerzéshez legközelebb Castro állt a hazaiak részéről, ám 0-0-ás döntetlennel zárult az első 45 perc.

A fordulás után 5 perccel Immobile került óriási ziccerbe egy rossz hazai passz után, s egyedül törhetett a Dortmund támadója Leno kapujára – a csatár el is lőtte viszonylag közelről a labdát, ám a hálóőr bravúrral kivédte a próbálkozást. Továbbra is nagy volt a lendület, lüktető találkozót láthattunk. A 64. perc legvégén Immobile iramodott meg ismét, aki a szélről bejutott a tizenhatoson belülre, majd visszatett labdájába belekaptak, végül Reus-t megelőzve tisztázott a hazai védelem a kapu előterében. Immobile és a Dortmund továbbra sem állt le, ám egyik sárga-fekete játékos lövése sem találta el Leno kapuját. A 76. percben akadt helyzete a hazai csapatnak is, viszont Castro lövésénél Weidenfellernek nem kellett játékba avatkoznia. Majd a hajrához érve, a 84. percben Sahin eresztett meg egy bombát, ami veszélyesnek tűnt, végül ezúttal sem ment kapura a játékszer. Gól már a lefújásig nem is született, így a várakozások ellenére nem lett túlzottan izgalmas a harcosság és a hajtás ellenére sem ez a rangadó. A két együttes 2007 óta hatodik döntetlenjét játszotta, s azóta csak 3 alkalommal tudott győzni a Leverkusen, míg a Dortmund hatszor. Ám ennél fontosabb információ az, hogy 2007 óta a két klub hat döntetlennel zárult meccséből ötöt a Bayer otthonában játszottak. Egyik klub sem lehet elégedett a pontosztozkodással, hiszen a Bayer a 3. helyről az ötödikre csúszott vissza, míg a Borussia az utolsó helyen kénytelen zárni az első tavaszi fordulót.

Nagy Dávid