Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Ghána háromgólos győzelemmel a legjobb négy között

Az Afrikai Nemzetek Kupája harmadik negyeddöntőjében a végső győzelemre nagy esélyesnek vélt Ghána a sorsolással legjobb 8 közé jutott Guineával mérkőzött meg az elődöntőbe kerülésért. A Fekete Csillagok könnyedén győzték le soros ellenfelüket.

Atsu nagy szerepet játszott Ghána továbbjutásában (forrás: twitter.com(CAF_Online)

Ghána – Guinea 3-0 (2-0)
Helyszín: Nuevo Estadio de Malabo, Malabo
Vezette: Janny Sikazwe (ZAM)
Gólszerzők: Atsu (4′, 61′), Appiah (44′)
Sárga lap: Constant (21′), Yattara (34′), Camara (49′), Fofana (70′), Paye (90′)
Piros lap: Yattara (90+6′)

Ghána: Razak – Abdul Rahman Baba, Mensah, Boye, Afful – Mubarak, Acquah (Rabiu 86′) – André Ayew, Appiah, Atsu (Acheampong 79′) – Gyan

Guinea: Yattara – Cissé, Camara, Sankoh, Paye – Fofana, Constant (Keita 56′) – Traoré, Conte, Camara (Kamano 81′) – Sylla (Yattara 45′)

Guinea sorsolást követően jutott be a legjobb négy közé, ahol a mezőny egyik legjobbjának vélt Ghánával kellett összecsapniuk.
Ghána nem sokat teketóriázott, megragadta a kezdeményezést, és már a 4. percben előnybe kerültek a Fekete Csillagok! Atsu Gyan-tól kapott jó passzt, előbbi pedig kihasználta az adandó alkalmat és gólt lőtt (1-0). Nem vett vissza a ghánai válogatott, két minutummal ezután ismételten gólt szerezhettek volna. Ekkor a góllövő találta meg Ayew-t, ám Camara jó védői munkát mutatott be, és megóvta hazája nemzeti csapatának kapuját az újabb találattól. A következő nagy helyzetre a 29. minutumban került sor. Appiah ívelése azonban kicsit magasnak bizonyult Gyan számára, így utóbbi fejese elkerülte a kaput. Majd a félidő végéhez közeledve is mozgósították magukat a ghánaiak – egy gyors ellentámadást indíthattak a fehér mezesek, Appiah beadása jó is lett Gyan-nak, viszont a támadó lövése erőtlenre sikerült, a kapus pedig begyűjtötte a labdát. Ám ezzel még nem értek véget a ghánai rohamok. A 44. minutumban megduplázták előnyüket, amikor Appiah egy eladott labda után talált a kapuba (2-0). Ezzel zárult az első játékidő, amelyben átfogó képet kaptunk arról, hogy melyik csapat képes többet nyújtani a mai mérkőzésen.

Mégis, a második félidőben a guineaiak kezdtek jobban, akik mintha az első 45 perc során a pályán sem lettek volna. Traoré ívelése Camarának volt jó, ám utóbbi fejese után Razak begyűjtötte a labdát. A következő említésre méltó lehetőségből viszont már gól született, amelyet ismét Ghána szerzett. Az első találat szerzője újra eredményes tudott lenni, mellyel már zsebben érezhették a Fekete Csillagok ezt a mérkőzést. Atsu káprázatos gólt szerzett a tizenhatoson kívülről, mellyel bebiztosítani látszódott a ghánai elődöntőbe jutás (3-0). A 78. percben Gyan is újabb lehetőséget kapott a gólszerzésre Ayew beadása után, de Asamoah fejese ekkor is elkerülte a kaput. Komolyabb helyzet nélkül telt az idő a hajráig, ám a 94. minutumban Ayew szalasztott el egy alkalmat a gólszerzésre. Sőt, a 98. percre is jutott helyzet a sok hosszabbításnak is köszönhetően – ekkor a 86. percben pályára lépett Rabiu lőhetett volna gólt Ayew labdája után, viszont elmaradt 4. gól, s ezután nem sokkal a bíró le is fújta a találkozót. Hozzá tartozik a történésekhez, hogy a 45. percben beálló Yattara durva belépője miatt piros lapot kapott a ráadás 6. minutumában. Ghána magabiztosan jutott a legjobb négy közé, ahol a házigazda Egyenlítői-Guinea lesz az ellenfelük. Guinea a mai meccsen nem tudott ellenállást tanúsítani, igazán nagy lehetőségük sem volt a gólszerzésre.

Az Afrikai Nemzetek Kupájának góllövőlistája:
3 gólos: 
Bifouma (Kongói Köztársaság), Akaïchi (Tunézia), Balboa (Egyenlítői-Guinea)
2 gólos: Andre Ayew, Atsu (Ghána), Gradel (Elefántcsontpart), Mbokani, Bokila (Kongói DK)
1 gólos: Nsue (Egyenlítői-Guinea), Oniangue, Nguessi, Dore (Kongói Köztársaság), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma, Mayuka (Zambia), Bolasie, Kimwaki (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer, Chikhaoui (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), Asamoah Gyan, Boye, Appiah (Ghána), Diouf, Sow, Mbodji (Szenegál), Manyisa, Phala, Masango (Dél-Afrika), Ghoulam, Slimani, Mahrez, Bentaleb (Algéria), Yattara M., Constant (Guinea), Doumbia (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare, Sako, Maiga (Mali), Oyongo (Kamerun), Bance (Burkina Faso)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Nagy Dávid