Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Sikerével már az 5. helyen áll az Augsburg! – eredmények, tabella

A Bundesliga 18. fordulójának zárómeccse is rangadó volt, hiszen a hazaiak számára a 5. hely megszerzése, míg a vendégeknek a 6. pozíció elérése volt a tét.

Altintop fejjel szerezte meg az Augsburg első gólját (forrás: kicker.de)

FC Augsburg – Hoffenheim 3-1 (2-1)
Helyszín: SGL-Arena – 27.090 néző
Vezette: Florian Meyer
Gólszerzők: Altintop (39′), Werner (42′), Firmino (45′), Bobadilla (90+3′)
Sárga lap: Feulner (17′), Abraham (41′), Højbjerg (43′), Szalai (61′), Firmino (83′)

FC Augsburg: Manninger – Feulner, Klavan, Callsen-Bracker, Verhaegh – Baier – Werner (Caiuby 88′), Halil Altintop, Højbjerg (Kohr 72′), Esswein (Ji-Dong Won 44′) – Bobadilla

Hoffenheim: Baumann – Beck, Abraham, Bicakcic, Strobl – Schwegler, Polanski (Schipplock 79′) – Volland, Firmino, Salihovic (Elyounoussi 56′) – Modeste (Szalai 61′)

Nagy hóesésben léphettek pályára a játékosok, s a játékrész felére már a játéktér egészét hó borította.
A mérkőzés első félidejének feléig nem történt igazán fontos esemény, azonban a 25. perctől beindultak az események. Ekkor ugyanis a hazai bajorok kerültek gyors egymás után nagy helyzetekbe. Esswein a kapussal találta szembe magát, s az Augsburg labdarúgója rá is vezette a hálóőrre a labdát, majd eltekerte azt, de Baumann nagyszerű mozdulattal védett, viszont a kipattanóra érkezett Baier, akinek próbálkozását ismételten a Hoffenheim kapuvédőjének bravúrja követte. Az ígéretes őszt produkáló együttes 10 perccel később újra gólt szerezhetett volna, de a jó beadás után Bobadilla fejese a kapu fölött hagyta el a játékteret. Mégsem kellett sokat várni az augsburgiak vezető találatára, hiszen a 39. minutumban Højbjerg beívelését követően Altintop fejjel tudott eredményes lenni (1-0). Innentől kezdve jöttek csak igazán az eseménydús percek, hiszen a 42. percben növelte előnyét a hazai gárda. Ekkor Werner tudta gólra váltani a szabadrúgást (2-0). De a gólgyártás nem ért még itt véget az első félidőben, mert a 45. percben szépített a Hoffenheim. Schwegler szabadrúgása a kapu előterében találta meg Firminót, a brazil játékos pedig nem hibázott, a háló juttatta a labdát (2-1). Eseménydús játékrészen voltak túl a csapatok, de leginkább a hajrá sikerült mozgalmasra, ugyanis az félidő rendes játékidejének utolsó 6 percében született 3 találat.

A fordulást követően a mérkőzés 61. percéig kellett várni arra, hogy Szalai Ádám is játéklehetőséghez jusson. A magyar támadó Modestét váltotta, s rögtön pályára lépése percében már sárga lapot gyűjtött be. A második félidőben is próbálkozott mindkét együttes, ám a legnagyobb helyzet a 71. percben az Augsburg előtt alakult ki. A nagy kavarodás közepette Dong-Won Ji csapott le a labdára, amit kapura is lőtt, de Baumann még odaért, és szögletre tudott menteni. Az elkövetkezendő percekben sem tudtak igazán komoly lehetőséget kidolgozni a vendégek, viszont a 82. minutumban ismételten a hazaiak biztosíthatták volna be a győzelmet. Klavan egy szabadrúgást követően kapott jó passzt a kapu közelében, ám a hátvéd lökete fölé ment, így még maradtak izgalmak a végére, pedig már eldönthette volna a találkozót a bajor együttes. A hosszabbítás utolsó percében végül csak megszületett a 3. bajor találat, melyet Bobadilla szerzett. A támadó szólója végén futtából lőtte el a kapus mellett a labdát (3-1). Ezzel kialakult a végeredmény, így az FC Augsburg eggyel előrébb lép a táblázaton, s már az 5. – ugyanannyi ponttal, mint a 4. Schalke, valamint a 3. Mönchengladbach – , míg a Hoffenheim marad a hetedik.

Kiadós pofon a rekordernek – hazai csapatok kiütéses sikerei

A tavaszi forduló egy csúcsrangadóval indult, melynek résztvevői a VfL Wolfsburg és a Bayern München voltak. A 2. helyezett Farkasok sokkolták Guardiola játékosait, hiszen már az első félidő után 2-0-ás előnnyel mehettek pihenni a hazaiak, majd a vendég bajorok kaptak még két gólt a második 45 perc során is. Igaz, Bernat szépített, de ez nem nagy vigasz a listavezetőnek. A 4 wolfsburgi találaton Dost és de Bruyne osztoztak, méltó emléket állítva ezzel a tragikusan elhunyt csapattársuknak, Junior Malandának.
Kiütéses sikerekből nem volt hiány a szombati játéknapon sem. A Mainz – szintén hazai környezetben – fektette két vállra az újonc Paderbornt. A végeredmény 5-0 lett, pedig az első játékrészben még nem volt arra utaló jel, hogy gólparádét rendez az otthon szereplő gárda. A Freiburg is 4-1-re tudott győzni, akárcsak pénteken este a második helyezett. A freiburgiak is otthon szerepelve brillíroztak, pedig az első félidőt hátrányban fejezték be, viszont a fordulás után kiütötték a Frankfurtot.
A pofonosztáson kívül érdemes megemlíteni, hogy a Borussia Dortmund újra döntetlent játszott a Leverkusen otthonában, s ezzel a Jürgen Klopp irányította együttes az utolsó helyen zárta a fordulót. A Bayer és a Borussia 6. döntetlenje volt ez 2007 óta, melyből ötöt a Gyógyszergyáriak otthonában könyvelhettek el a felek.
A forduló vasárnapi meccsein is hazai győzelmek születtek. A Werder a fővárosiakat győzte le magabiztos játékkal, ezzel a brémaiak a 16-ról a 12. helyre ugrottak előre, míg az Augsburg beérte pontszámban a harmadik helyezett Mönchengladbachot – a “kisebb” bajor klub az 5. helyen zárta a fordulót a Hoffenheim legyőzésével.

A Bundesliga 18., egyben első tavaszi fordulójának eredményei:
VfL Wolfsburg – Bayern München 4-1 (2-0)
Schalke 04 – Hannover 96 1-0 (1-0)
Mainz – Paderborn 5-0 (1-0)
SC Freiburg – Eintracht Frankfurt 4-1 (0-1)
VfB Stuttgart – Borussia Mönchengladbach 0-1 (0-0)
Hamburger SV – 1. FC Köln 0-2 (0-0)
Bayer Leverkusen – Borussia Dortmund 0-0
Werder Bremen – Hertha BSC 2-0 (1-0)
FC Augsburg – Hoffenheim 3-1 (2-1)

A bajnokság állása
1. Bayern München – 45 pont
2. VfL Wolfsburg – 37 pont
3. Borussia Mönchengladbach – 30 pont (26-16)
4. Schalke 04 – 30 pont (29-21)
5. FC Augsburg – 30 pont (25-22)
6. Bayer Leverkusen – 29 pont
7. Hoffenheim – 26 pont
8. Hannover 96 – 24 pont
9. Eintracht Frankfurt – 23 pont
10. 1. FC Köln – 22 pont

16. Hamburger SV – 17 pont (9-21)
17. VfB Stuttgart – 17 pont (20-33)
18. Borussia Dortmund – 16 pont

A góllövőlista élmezőnye
1. Alexander Meier (Eintracht Frankfurt) – 13 gól
2. Arjen Robben (Bayern München) – 10 gól
3. Eric Maxim Choupo-Moting (Schalke 04) – 9 gól
4. Karim Bellarabi (Bayer Leverkusen), Franco di Santo (Werder Bremen), Shinji Okazaki (Mainz) – 8 gól

Nagy Dávid