Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: Kihulló angolok! A Liverpool és a Tottenham is búcsúzott – videóval

Két angol élvonalbeli klubnak is a legjobb 32 mezőnye jelentette a végállomást az Európa Liga 2014/2015-ös idényében. A Liverpool előnnyel utazott Törökországba, míg a londoni Tottenham 1-1-et játszott az odavágón az angol fővárosban a Fiorentinával.

Arslan gólja teremtette meg az esélyt a Besiktas továbbjutására (forrás: uefa.com)

EURÓPA LIGA – LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
VISSZAVÁGÓK

Besiktas – Liverpool 1-0 (0-0), tizenegyesekkel: 5-4 Továbbjutott: Besiktas, 1-1-es összesítéssel, tizenegyespárbajt követően
Helyszín: Atatürk Olimpiyat Stadyumu, Isztambul
Vezette: Damir Skomina (SVN)
Gólszerzők: Arslan (72′)
Sárga lap: Balotelli (11′), Can (104′)

Besiktas: Gönen – Opare, Franco, Ulysal, Kurtulus – Kavlak, Hutchinson – Sahan (Koyonlu 106′), Sosa (Arslan 61′), Töre – Demba Ba
Vezetőedző: Slaven Bilic

Liverpool: Mignolet – Touré, Skrtel, Lovren, Moreno – Ibe (Manquillo 76′), Allen, Can, Sterling – Balotelli (Lallana 82′), Sturridge (Lambert 106′)
Vezetőedző: Brendan Rodgers

A liverpooliak 1-0-s hazai sikere után Isztambulban került sor a Besiktas elleni visszavágóra.
Az első komolyabb lehetőségig viszonylag sokáig, a 33. percig kellett várni. Ekkor az angol együttes veszélyeztethetett, de Sturridge tizenhatoson belül elvégzett lövését begyűjtötte a hazaiak hálóőre. A félidő végéhez közeledve villant a török csapat is. A 41. minutumban Sahan került lövőhelyzetbe a kapu előterében, de próbálkozását könnyedén hárította Mignolet. Ezek voltak a legfontosabb események az első játékrész során, melyben a hazaiak futballoztak mezőnyfölényben, de az eredményen ez nem mutatkozott meg, hiszen sem ők, sem pedig a vendégek nem tudtak betalálni, s ezzel a Liverpool állt továbbjutásra a fordulás előtt.

A fordulás után 25 perc telt el az első komolyabb lehetőségig. Arslan ígéretes távoli lövést eresztett meg, de a labda végül elsuhant a Liverpool kapuja mellett. Nem úgy, mint két perccel később, amikor  – a 61. percben becserélt –  Arslan Demba Ba szögletét követően lőtt nagy gólt Mignolet kapusnak. Ezzel az eredménnyel hosszabbítás elébe nézhettek a csapatok (1-0). A rendes játékidő hátralévő percei és a négy perces ráadás sem hozott már nagy helyzetet, így gólt sem, tehát következhetett a kétszer 15 perces hosszabbítás.

A 100. percben Mignolet nagyszerű védésére volt szükség, hiszen Demba Ba talált volna be, de ezt megúszták a vendégek. De ezen kívül más fontos eseményt nem hozott az extra játékidő, így következhetett a tizenegyespárbaj!

A Besiktas kezdte a büntetőpárbajt, Demba Ba pedig értékesítette a török klub első tizenegyesét (1-0). Majd a csereként beállt Lambert is betalált a Liverpool részéről (1-1). A második sorozatot Töre kezdte meg, és be is lőtte a labdát Mignolet kapujába (2-1). A szintén csereként pályára lépő Lallana is eredményes volt, így tartotta a lépést a vendég együttes (2-2). Majd Kavlak sem hibázott (3-2), ahogy a vendégek részéről Can sem (3-3). Hutchinson szerezte meg a török klub negyedik gólját, ami a büntetőpárbajt illeti (4-3), de Allen találata révén ismét egyenlített a Liverpool (4-4). A rendes játékidőben csapatát a párharcba visszahozó Arslan is belőtte a tizenegyesét (5-4), viszont Lovren hibázott, a labdát fölé lőtte, ami a Liverpool kiesését jelentette!

A Besiktas derekasan helytállt idegenben is, hazai környezetben pedig a rendes játékidő során is volt esélyük a párharc eldöntésre, végül a horvát Slaven Bilic által irányított isztambuli együttes a liverpooli vörösöket legyőzve lehet ott az Európa Liga legjobb 16 csapata között!

Fiorentina – Tottenham 2-0 (0-0) Továbbjutott: Fiorentina, 3-1-es összesítéssel
Helyszín: Stadio Artemio Franchi, Firenze
Vezette: Hüseyin Göçek (TUR)
Gólszerzők: Gomez (54′), Salah (71′)
Sárga lap: Badelj (36′), Salah (72′), ill. Davies (50′)

Fiorentina: Neto – Alonso, Savić, Basanta (Rodriguez 57′), Richards – Badelj, Pizarro, Fernandez (Aquilani 25′) – Salah, Gomez, Joaquin (Pasqual 84′)
Vezetőedző: Vincenzo Montella

Tottenham: Lloris – Chiriches, Fazio, Verthongen (Walker 75′), Davies – Stambouli, Bentaleb (Kane 63′) – Lamela, Eriksen, Chadli (Townsend 63′) – Soldado
Vezetőedző: Mauricio Pochettino

A firenzeiek a londoni odavágón elért 1-1-es döntetlennel bizakodhattak a hazai visszavágó előtt az idegenben lőtt góljuk miatt.
Az első nagyobb helyzetet a vendégek alakították ki a 23. percben, amikor Stambouli gyűjtötte be a kipattanót, de lövését blokkolta a védelem. Félóra elteltével ismét a Tottenham lőhetett volna gólt, de Soldado kapu elé belőtt labdájára nem a társ, hanem a hazaiak kapusa reagált jobban, így Neto szerezte meg a játékszert. A 39. percben egy firenzei helyzet is kialakult, amikor Gomez lőtt volna kapura, de a német játékos kísérletének a blokk állta útját. Így egy félidő elteltével nem esett találat, ám a vendégek óriási mezőnyfölényben játszottak (37-63%).

A hazaiak számára parádésan indult a második játékrész, hiszen annak 9. percében előnybe került a Fiorentina, de már az 51. percben is nagy esély adódott az olasz klub számára a gólszerzésre, de akkor még Badelj kipattanó utáni lövését hárította Lloris. Ám a fentebb említett minutumban már jött a vezető találat – a firenzeiek gólját Mario Gomez szerezte szólója után a kapu előteréből (1-0). A 62. minutumban is betalálhatott volna az itáliai klub, de Salah közelről gyenge lövést adott le, ami nem okozott gondot a vendégek kapusának. Ám a 71. percben már nem hibázott Salah, a Fiorentina meg eldönteni igyekezett a párharcot. Az egyiptomi támadó a védő által elvesztett labdára csapott le, majd belőtte azt a Tottenham kapujába (2-0). Kane a 63. percben pályára lépett, a 78. minutumban pedig be is vette a firenzei kaput, de gólját les miatt érvénytelenítették. Több helyzet már nem alakult ki, így az olasz Fiorentina csapat jutott be a legjobb 16 közé, hiszen összesítésben 3-1-es eredménnyel múlta felül a londoni Tottenham Hotspur gárdáját.

Nagy Dávid