Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga: nyugati szomszédaink szomorkodnak, a keletiek ünnepelnek

A Villareal kettős győzelemmel ütötte ki a Salzburgot, míg a Dinamo Kijev képes volt egygólos hátrányából hazai pályán felállni, és továbbjutott a Guingamp ellenében, pedig még a játék is állt szurkolói rendbontás miatt. 

Az osztrák szurkolók ezzel fogadták kedvenceiket - Forrás: facebook.com

Az osztrák szurkolók ezzel fogadták kedvenceiket – Forrás: facebook.com

Red Bull Salzburg – Villareal: 1-3 (1-1)
Helyszín: Red Bull Arena, Salzburg
Vezette: Kenn Hansen
Gólszerzők: Djuricin (18.) ill. Vietto (33., 76.)
Sárga Lapok: Hinteregger (49.), Schwegler (66.) ill. Musacchio (34.), Pina (35.)
Kiállítás: – ill. –
Salzburg: Gulácsi – Schwegler, Ramalho, Hinteregger, Ulmer – Minamino (Pires 46.), Keita, Laimer (Bruno 70.), Sabitzer – Soriano, Djuricin (Berisha 84.)
Villareal:  Asenjo – Gaspar, Musacchio, Ruiz, Costa – J. dos Santos, Trigueros, Pina (Campbell 86.), Cheryshev – Vietto (Moi Gómez 81.), Uche (G. dos Santos 69.)

A mérkőzésen óvatosan kezdtek a csapatok, egy ideig nem alakult ki veszélyesebb helyzet egyik kapu előtt sem. Aztán a 18. percben a Salzburg jött előre, Sabitzer lövését blokkolta a spanyol védelem, a kipattanót viszont takarásból azonnal kapura küldte Djuricin, a labda pedig utat is talált magának a jobb alsó sarokba. A 27. percben egy jó beívelést követően zavar támadt a hazaiak tizenhatosán belül, de végül a védelem a kapussal közös erővel fel tudott szabadítani. Nem sokkal később Asenjo szép védésére volt szükség, Sabitzer tekerését piszkálta ki a bal sarokból. Az ellentámadással Cheryshev ment el, és adott be pontosan Viettonak, aki fölé fejelt. A 33. percben már nem volt menekvés a Salzburg számára, Jonathan dos Santos tekerte középre a szabadrúgást, Vietto pedig egy gyönyörű mozdulattal a rövid alsóba csúsztatta a labdát.

A második játékrészben a Villareal próbálkozott először. Egy nagyszerű kontra végén Uche lőtte át a labdát a túloldalra, Trigueros átlépte a labdát, így Vietto került nagy helyzetbe, de a tizenhatosról leadott lövését kiszedte Gulácsi. 1 órányi játék elteltével Sabitzer volt az, aki nem sokkal tévesztette el a célt. A 62. percben megint a magyar portásnak akadt dolga, Pina lövését tornázta ki a bal alsóból. A 72. percben a frissen beállt Bruno kínálta meg egyből egy lövéssel Asenjót, aki készen állt a feladatra, és védett. A 76. percben lényegében lerendezte a párharcot a Villareal, egy előrevágott labdával Giovani dos Santos előretört, lerázta magáról a védőt, majd amikor már csak a kapussal állt szemben, ahelyett, hogy maga befejezte volna, lepasszolta a labdát Viettonak, aki az üres kapuba gurított. Védtelenül önzetlen volt a Barcelona egykori üdvöskéje. 3 perccel később visszaadta a kölcsönt Vietto, újabb villámgyors támadás a spanyoloktól, aminek a végén Vietto kiugratta az előbb őt kiszolgáló dos Santost, a mexikói pedig bevágta futtából, ezzel teljes mértékben szertefoszlatta az osztrákok reményeit. A találkozó hátralevő része csak formalitás volt, a hazai csapat reményét vesztette, ezért értelmes támadásokra már nem futotta tőlük, a vendégek pedig nem szaggatták az istrángot az újabb gólért.

Továbbjutott a Villareal 5-2-es összessítéssel. 

Csalódottak a franciák - Forrás: facebook.com

Csalódottak a franciák – Forrás: facebook.com

Dinamo Kijev – Guingamp: 3-1 (1-0)
Helyszín: NSC Olimpiszkij, Kijev
Vezette: Martin Strombergsson
Gólszerzők: Teodorczyk (31.), Bujalszkij (46.), Gusev (bün. 76.) ill. Mandanne (68.)
Sárga Lapok: Rybalka (1.), Bujalszkij (47.) ill. Mathis (8.)
Kiállítás: ill –
Kijev: Sovkovszkij – Vida, Dragovic, Danilo Silva, Antunes – Bujalszkij (Chumak 73.), Rybalka – Gusev (Kalytvyncev 90+3.), Veloso (Teodorczyk 10.) , Lens – Kravets
Guingamp: Lössl – Jacobsen, Sorbon, Angua, Levéque – Mathis (Diallo 61.) – Beauvue, Giresse (Yatabaré 77.), Pied, Sankharé – Mandanne

A 9. percben már vezetéshez juthatott volna a Kijev, Rybalka remek szabadrúgását bravúrral szedte ki a felső sarokból Lössl kapus. A 10. percben Velosonak sérülés miatt le kellett mennie a pályáról, helyére Teodorczyk érkezett, ami végül is jól sült el. A lengyel először a 21. percben mutatkozott aktívnak, ekkor azonban még mellé lőtt. 10 perccel később már beköszönt, egy szöglet után megelőzte védőjét, és a jobb felső sarokba fejelt a ledermedő Lössl mellett. A 35. percben a vendégek kapusa már képes volt a hárításra, Kravets távoli lövésénél kellett észnél lennie. Még a félidő előtt nem sokkal egyenlíthetett volna a Guingamp, Giresse egy szabadrúgást követően vette célba fejjel a bal alsót, de Sovkovszkij bravúrjának köszönhetően maradt az 1-0. Giresse még a félidő legvégén is próbálkozott, de ezúttal sem járt túl az ukrán kapus eszén.

A második félidő álomszerűen kezdődött az ukránok számára. Gusev beadását kivágták a védők, de csak Bujalszkijig jutott a labda, aki a kapu jobb oldalába bombázott. Lens az 54. percben egy szép szóló után tett egy kósza kísérletet az előny növelésére, ez azonban sikertelen volt. Bekezdett a Kijev, az 57. percben egy szabadrúgást követően Vida ment fel fejelni, de centikkel célt tévesztett. 4 perccel később hasonló volt a helyzet, csak ezúttal szöglet után a kapu jobb oldala mellé fejelt a horvát középhátvéd. 1 perccel később a vendégek rúghattak szögletet, amire Beauvue érkezett, és fejelt kevéssel a bal kapufa mellé. A 66. percben Mandanne szépítőtalálatát követően hosszabbításra állt a párharc, Giresse labdáját váltotta gólra a franciák csatára. A 75. percben bajba került a vendég együttes, ugyanis Angoua a labda helyett a babát találta el, amiért a bíró a tizenegyespontra mutatott. Gusev higgadtan gólra váltotta a büntetőt, kilőtte a bal felső sarkot. A 80. percben szurkolói rendbontás miatt a játék megállt, de rövidesen folytatódott. Az ezt követő maratoni hosszabbításban (9 perc) a hazaiak szerezhettek volna még egy gólt, de ez sehogy sem akart összejönni Vidának, aki ezúttal egy kipattanót vágott egészen közelről fölé. A 98. percben még Beauvue tovább fejelhette volna a vendégeket, ha pontosabban céloz, azonban néhány centit tévesztett, így a Guingamp számára véget ért az európai kaland.

Továbbjutott a Dinamo Kijev 4-3-as összessítéssel.

Tereh Balázs